19 °C Argos, GR
7 Οκτωβρίου 2022

Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Αργολίδας: Η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε Πρότυπο δεν αποτελεί αναβάθμιση

Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Αργολίδας

Η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε Πρότυπο δεν αποτελεί αναβάθμιση: Υπονομεύει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων!

Να ακυρωθεί εδώ και τώρα η απόφαση της κυβέρνησης!

Με μια ύπουλη, επείγουσα και κρυφή διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας κινείται στην κατεύθυνση να μετατρέψει το ΕΠΑΛ Άργους σε «πρότυπο». Η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε πρότυπο ανακοινώθηκε με μορφή διαγγέλματος κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στην περιοχή μας.

Τι σημαίνει, όμως,  η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε Πρότυπο ΕΠΑΛ;  

 1. Από το σχολείο θα αποκλείονται μαθητές από το Άργος, τη Νέα Κίο και τις άλλες όμορες περιοχές καθώς οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται με σειρά βαθμού απολυτηρίου Γυμνασίου.
 2. Τα επόμενα χρόνια πολλοί απόφοιτοι π.χ. γυμνασίου – μαθητές του Άργους δε θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ΕΠΑΛ της περιοχής τους και θα αναγκαστούν ή να φοιτήσουν σε ένα από άλλα δύο ΕΠΑΛ του νομού (Ναυπλίου & Κρανιδίου!!) ή να μην συνεχίσουν στο Λύκειο.
 3. Δημιουργείται ένα σχολείο – βιτρίνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων που το πρόγραμμα και η λειτουργία του θα καθορίζεται από τις δικές τους απαιτήσεις.
 4. Κατηγοριοποιούν τα σχολεία σε “καλά” και σε “κακά”. Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την τσέπη του κάθε γονιού!
 5. Η αγορά εργασίας θα αποφασίζει ποιες ειδικότητες χρειάζεται και ποιες όχι. Σε ένα βράδυ θα καταργούνται ειδικότητες, οι μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα που επιθυμούν για να σπουδάσουν
 6. Εισάγεται για πρώτη φορά η ανήλικη εργασία και μάλιστα απλήρωτη, με τη μορφή της πρακτικής άσκησης, 1 ημέρα τη βδομάδα. Αντί το παιδί των 15 ετών να είναι στο σχολείο του, να μορφώνεται, θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
 7. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ, μέσα από τη διαδικασία της σκληρής αυτοαξιολόγησης και ατομικής αξιολόγησης, την κατάρτιση ατομικών φακέλων, τη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε γρανάζια υλοποίησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων. Με βάση την εμπειρία των Πρότυπων και Πειραματικών ΓΕΛ ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των οργανικών θέσεων με μια απλή Υπουργική Απόφαση.

Το μέλλον που επιφυλάσσουν για τα παιδιά μας είναι το μέλλον του ανειδίκευτου ή μισοειδικευμένου εργάτη χωρίς δικαιώματα και μια ζωή στην ανεργία ή την υποαπασχόληση, στην κατάρτιση και την απόλυτη εκμετάλλευση. Γι’ αυτό θέλουν απόφοιτους μιας χρήσης  για τους εργοδότες, με δεξιότητες σε επαγγέλματα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαξιώνονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών όλων των ΕΠΑΛ που μετατρέπονται σε Πρότυπα, πανελλαδικά, είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτήν την προοπτική. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο προσπαθεί να τους «χρυσώσει το χάπι» μέσω της δήθεν ισχυρής χρηματοδότησης του νέου σχολείου. Ούτε είναι τυχαία η υπόγεια διαδικασία που ακολουθήθηκε και η προσπάθεια να βρεθούμε εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προ τετελεσμένων.

Με θράσος ισχυρίζονται ότι το Πρότυπο ΕΠΑΛ θα αναβαθμίσει την περιοχή. Ξεχνάνε να πουν ότι από αυτήν την «αναβάθμιση» θα εξαιρούνται οι μαθητές, οι οποίοι είτε θα αποκλειστούν, είτε (ακόμα και αν εγγραφούν) δεν θα είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν το βαρύ πρόγραμμα ενός πρότυπου σχολείου. Ξεχνάνε να πουν ότι η ολοένα και μεγαλύτερη κατρακύλα στις δουλειές και στα δικαιώματα μόνο υποβάθμιση φέρνει στη ζωή όλων μας.

Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, γονείς του Άργους και των γύρω περιοχών, μαθητές

Είναι χρέος όλων μας να υπερασπίσουμε το καθολικό δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία! Τώρα είναι η ώρα να βγούμε δυναμικά στο δρόμο του ΑΓΩΝΑ:

 • Όχι σχολεία για λίγους – σχολεία για όλους.
 • Να μην γίνει πρότυπο το ΕΠΑΛ Άργους!
 • Οι μαθητές της περιοχής να έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σε σχολείο της περιοχής τους, στην ειδικότητα που θέλουν.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύγχρονα-επαρκή εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή.
 • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.
 • Όχι στην ανήλικη εργασία. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας, πιστοποίηση μέσα στο πτυχίο, ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα!

Την Πέμπτη 10/6 απεργούμε μαζικά, στα πλαίσια της πανεργατικής Απεργίας, ενάντια στο νόμο έκτρωμα για τα εργασιακά, που καταργεί το 8ωρο, καθιερώνει τη 10ωρη εργασία, χτυπάει την απεργία και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο εκπαιδευτικό, γονιό, κάθε σωματείο ώστε να ενώσουμε τη φωνή του εμάς, να αποτρέψουμε το νέο αυτό έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση  Πέμπτη 10 Ιούνη 10:30 π.μ. στην πλατεία

Αγίου Πέτρου στο Άργος

 

Περισσότερα Άρθρα

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση και διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου ΔΣ, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:30, στην αυλή του Συλλόγου. Θα συζητηθούν τα εξής θέματα: -Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης -Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής -Έκθεση Πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου 2019-2021 -Οικονομικός Απολογισμός – […]

Πρόσκληση για νέους επιχειρηματίες προετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μία ακόμα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από νέους επιχειρηματίες βρίσκεται στη διαδικασία της δημοσιοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του -με συνολικό προϋπολογισμό 38.428.844 ευρώ, από το ΕΤΠΑ- προγράμματος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας (ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της […]