ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο εσωτερικός έλεγχος στους Δήμους και η ανάγκη αλλαγής του νομικού θεσμικού πλαισίου

Διαβάσαμε στο ημερήσιο τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό ότι πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2024 συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.ΕΔ.Ε) και της προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου κ Σωτηρίας Ντούνη με αντικείμενο την σωστή εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους και τους θεματικούς ελέγχους που διεξάγονται σε αυτούς με αντικειμενικό στόχο την ορθολογική διαχείριση του Δημοτικού χρήματος και ευρύτερα των δημοσίων δαπανών.

Το ζητούμενο όμως είναι αυτοί οι έλεγχοι να    πραγματοποιηθούν σωστά, έγκαιρα και έγκυρα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εμείς είχαμε επισημάνει ότι ήταν λάθος από την πλευρά της Πολιτείας να καταργήσει τον προληπτικό έλεγχο επί των δαπανών και να επανέλθουμε στο κατασταλτικό έλεγχο οπότε αυτός θα ασκηθεί ,αυτό έδωσε την δυνατότητα να προκύψουν σοβαρά προβλήματα οικονομικής διαχείρισης σε πολλούς δήμους της χώρας ιδιαίτερα φάνηκε αυτό όταν είχαμε αλλαγή της Δημοτικής αρχής.

Η παρούσα κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα να γίνουν αυτές οι αλλαγές οι οποίες συνοδεύτηκαν και με άλλες ρυθμίσεις οι οποίες δεν εξασφαλίζουν το επιδιωκόμενο στόχο, μιας σωστής οικονομικής διαχείρισης συγκεκριμένα:

– Η αύξηση του ορίου κατά 50% των απευθείας αναθέσεις από 20.000 ευρώ σε 30 .000 ευρώ.

– Η δυνατότητα της κατάτμησης έργων ανά Δημοτική ενότητα (πχ στην περίπτωση μας μεταξύ Κρανιδίου, Ερμιόνης).

-Η αύξηση του ορίου ανάθεσης εργασιών σε αιρετούς στα πλαίσια ενός έτους .

-Η ανάθεση εργασιών αμιγώς σε μεγάλες Εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα για την παροχή Δημοτικού Έργου χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

– Η αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τομέα της ψήφισης πιστώσεων και ανάθεσης έργων και εργασιών από τα συλλογικά όργανα στο Δήμαρχο.

– Η μείωση του θεσμικού ρόλου της Αποκεντρωμένης διοίκησης στον έλεγχο των αποφάσεων των Ο.Τ.Α .

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν πολλές παρενέργειες στην οικονομική λειτουργία των Δήμων, επιστρέψαμε σε πελατειακές, παλαιοκομματικές λογικές  με πολλές οικονομικές, πολιτικές εξαρτήσεις.

Τώρα θυμήθηκαν να ενεργοποιηθούν οι έλεγχοι, καλώς να έρθουν όμως το ζητούμενο είναι να αλλάξει και το  παρόν θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί συνθήκες κακοδιοίκησης.

Εμείς  έγκαιρα τα είχαμε επισημάνει, και είναι πάγιες οι θέσεις μας, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα διεκδικούν τα αυτονόητα ορθή διαχείριση των οικονομικών σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό έργο προς όφελος της κάθε τοπικής κοινωνίας. Οι εσωτερικοί θεματικοί έλεγχοι είναι αναγκαίοι για κάθε εύρωστο Δήμο, αλλά με προϋπόθεση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που γεννά διαφθορά και κατασπατάληση του Δημοτικού χρήματος.

Τάσος Λάμπρου

Δημοτικός σύμβουλος

Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ.

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα