Δ. Καμπουράκης: Άρες, μάρες, κουκουνάρες

Τι 5% του ΑΕΠ, τι 5,8%, τι 10,8%; Σιγά τη διαφορά. Όποιος είναι μάγκας, τσίφτης και καραμπουζουκλής, δικαιούται να πηδά ακανόνιστα από το ένα νούμερο στο άλλο, όπως η ακρίδα από δέντρο σε δέντρο, δίχως να δίνει λογαριασμό. Ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία, ο καλός πολιτικός δεν πρέπει να κάνει παζάρια. Ίσα-ίσα πρέπει να δίνει και το «κάτι παραπάνω» από το προηγούμενο δικό του «παραπάνω», που τελικά λόγω άγνοιας ήταν «παρακάτω».

Αν ήταν άλλος πολιτικός στη θέση του Κασσελάκη, μετά το κάζο που έπαθε με την υπόσχεση να δώσει το 5% του ΑΕΠ στην υγεία (όταν ήδη δίνεται το 5,8%), θα είχε βάλει την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια, θα έσκυβε στους αριθμούς για να τους μάθει στοιχειωδώς κι ύστερα θα ξαναμιλούσε. Αντί γι’ αυτό, πήγε να μας βγάλει και χαζούς, λέγοντας ότι δεν καταλάβαμε αυτά που ακούσαμε από το στόμα του.

Οπότε από το πρωί ως το απόγευμα, ο Στέφανος διπλασίασε το ποσοστό του ΑΕΠ που θα «δώσει» για την υγεία. Το πήγε στο 10,8%, αφού –όπως είπε– θα προσθέσει άλλο ένα 5% σ’ αυτά που ήδη δίνονται. Έλα όμως που μ’ αυτό το συν 5%, άλλαξε δραματικά το πρόγραμμα του Σύριζα για την υγεία. Θυμάστε, εκείνο  το πολυμελετημένο και το πολυκοστολογημένο πρόγραμμα που μιλούσε για 7,5% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος Στέφανος, λοιπόν, το πήγε με δική του ευγενική πρωτοβουλία στο 10,8%.

Από το 7,5% ως το 10,8% είναι τρεις μονάδες και βάλε, δηλαδή περίπου 6 δισ. ευρώ παραπάνω. Για να κάνετε τον λογαριασμό, να ξέρετε ότι με βάση τα δεδομένα του 2023, κάθε μονάδα του ΑΕΠ ήταν περίπου 1,9 δισ. Όπερ, τρεις μονάδες αύξηση είναι 5,7 δισ. Σιγά τα λεφτά, «πάρτα από δω και βάλτα εκεί» που έλεγε και η γιαγιά μου η συγχωρεμένη.

Τέλος πάντων, έγινε η δέουσα καζούρα, επιβεβαιώθηκαν αυτοί που ήδη τον έλεγαν άσχετο και προπετή, ενώ οι ολίγοι φανατικοί οπαδοί του δεν θα αλλάξουν γνώμη ακόμα κι αν τον ακούσουν να λέει ότι η γη γυρίζει ανάποδα ή ότι η αφρικανική σκόνη έρχεται από τη Νορβηγία. Σχετικά λίγοι επί του συνόλου είναι αυτοί οι οπαδοί του, αλλά οριακά αυξανόμενοι από κοινά που δεν ενδιαφέρονται ούτε αν ο αρχηγός λέει αλήθεια, ούτε αν μπορεί να ξεχωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα. Αυτοί τον ψηφίζουν για το χαμόγελό του και για την άνεση μπροστά στο κινητό του όταν κάνει ΑΕ (Αδιαμεσολάβητη Επαφή), όχι διότι ξέρει ή δεν ξέρει τα ποσοστά των δαπανών επί του ΑΕΠ.

Υστερόγραφο. Ο Στέφανος (ξανα)είπε ότι το μέρος των χρημάτων από το 7,5% (του παλιού προγράμματος Σύριζα) μέχρι το 10,8%, θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγγνώμη, από πότε μετριούνται ως φετινό ΑΕΠ τα μελλοντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης; Αφήστε που το 2026 ή 2027 που θα γίνει επιτέλους πρωθυπουργός μας ο Στέφανος, δεν θα υπάρχει Ταμείο Ανάκαμψης. Άρες μάρες κουκουνάρες…

Δεν πάει να λέει ό,τι του κατεβάσει η γκλάβα του και δεν πάει να ξεφουρνίζει άλλα νούμερα τώρα, άλλα το μεσημέρι κι άλλα το βράδυ.

ΠΗΓΗ

 

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα