8 °C Argos, GR
29 Ιανουαρίου 2022

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παρουσιάστηκαν οι προσωπογραφίες των 15 Μοραϊτών ηρώων της Επανάστασης του 1821

Οι δεκαπέντε πίνακες με προσωπογραφίες Μωραϊτών ηρώων της Επανάστασης του 1821 που έχουν αναρτηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, σε μια λιτή -λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό- εκδήλωση, μετά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αρκαδική πρωτεύουσα για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

“Πατριωτισμός είναι η γνώση της ιστορίας, η αγάπη στην πατρίδα και η διάθεσή μας να υπηρετήσουμε αυτό τον τόπο” σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι σταδιακά θα αρχίσει να “ξεδιπλώνονται” οι δράσεις που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του Μοριά στην εξέλιξη της εθνικής μας υπόθεσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και έκαναν δηλώσεις, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι βουλευτές Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος -αντιπρόεδρος της Βουλής- και Γιώργος Παπαηλιού, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο καθηγητής της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου.

Τους πίνακες φιλοτέχνησε η -παρούσα επίσης στην εκδήλωση- καταξιωμένη εικαστικός Μαριλύ Ξαγά για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων που έχουν σχεδιαστεί εκ μέρους της για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού, οικονομολόγος – συγγραφέας, Πέτρος Σαραντάκης αναφέρθηκε δι’ ολίγων στο βιογραφικό καθενός από τους ήρωες στις προσωπογραφίες, δηλαδή των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Μητροπέτροβα, Παναγιώτη Γιατράκου, Παναγιώτη Κεφάλα, Κανέλλου Δεληγιάννη, Πλαπούτα, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ιωάννη Νοταρά, Ηλία Μαυρομιχάλη ή Μπεζαντέ, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, Στάικου Σταϊκόπουλου και Δημήτριου Τσώκρη.

Περισσότερα Άρθρα

Δημήτρης Καμπουράκης: Η μούντζα απ’ τα ηρωικά παλιά

Δέκα χρόνια αργότερα, τον ανακάλυψε ο Ηλίας Κανέλης στα «ΝΕΑ». Μεγαλοφυής η ιδέα του Ηλία. «Εκείνος ο νεαρός, που στην παρέλαση του 2011 στην Λάρισα σήκωσε το χέρι του και μούντζωσε τους επισήμους, που να βρίσκεται άραγε σήμερα και τι να κάνει; Τι απέγινε, τι πρεσβεύει;» Ήταν τότε ένας «ήρωας», μια νεανική φιγούρα που αποκρυστάλλωσε […]

Σοβαρό τροχαίο χωρίς ευτυχώς συνέπειες…

Άγιο είχαν απόψε το βράδυ δυο οδηγοί αυτοκινήτων που ενεπλάκησαν σε πολύ σοβαρό τροχαίο στο δρόμο ‘Αργους-Ναυπλίου. Στο ύψος του super market ΚΡΗΤΙΚΟΣ, το ένα Ι.Χ. που κατευθυνόταν προς Άργος συγκρούστηκε με σφοδρότητα με άλλο Ι.Χ. που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα και έστριψε σε παρακείμενο δρόμο. Πσρά τη σφροδρότητα της σύγκρουσης που φαίνεται και […]

Follow by Email