17 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παρουσιάστηκαν οι προσωπογραφίες των 15 Μοραϊτών ηρώων της Επανάστασης του 1821

Οι δεκαπέντε πίνακες με προσωπογραφίες Μωραϊτών ηρώων της Επανάστασης του 1821 που έχουν αναρτηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, σε μια λιτή -λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό- εκδήλωση, μετά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αρκαδική πρωτεύουσα για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

“Πατριωτισμός είναι η γνώση της ιστορίας, η αγάπη στην πατρίδα και η διάθεσή μας να υπηρετήσουμε αυτό τον τόπο” σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι σταδιακά θα αρχίσει να “ξεδιπλώνονται” οι δράσεις που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του Μοριά στην εξέλιξη της εθνικής μας υπόθεσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και έκαναν δηλώσεις, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι βουλευτές Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος -αντιπρόεδρος της Βουλής- και Γιώργος Παπαηλιού, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο καθηγητής της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου.

Τους πίνακες φιλοτέχνησε η -παρούσα επίσης στην εκδήλωση- καταξιωμένη εικαστικός Μαριλύ Ξαγά για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων που έχουν σχεδιαστεί εκ μέρους της για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού, οικονομολόγος – συγγραφέας, Πέτρος Σαραντάκης αναφέρθηκε δι’ ολίγων στο βιογραφικό καθενός από τους ήρωες στις προσωπογραφίες, δηλαδή των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Μητροπέτροβα, Παναγιώτη Γιατράκου, Παναγιώτη Κεφάλα, Κανέλλου Δεληγιάννη, Πλαπούτα, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ιωάννη Νοταρά, Ηλία Μαυρομιχάλη ή Μπεζαντέ, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, Στάικου Σταϊκόπουλου και Δημήτριου Τσώκρη.

Περισσότερα Άρθρα

Η εορτή της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια

Στο Ναύπλιο, στη συνοικία της Πρόνοιας εορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος . Την παραμονή της εορτής Κυριακή 20 Ιουνίου τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Ζηνουπόλεως Ιακώβου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας. της Αγίας […]

Εξιχνιάστηκαν δεκάδες υποθέσεις κλοπών μοτοσικλετών – Συνελήφθη 38χρονος

Εξιχνιάστηκαν δεκάδες υποθέσεις κλοπών μοτοσικλετών Δεκάδες υποθέσεις κλοπών μοτοσικλετών εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, όταν αρχικά εντόπισαν σε περιοχή της Πάτρας οργανωμένο εργαστήριο αποσυναρμολόγησης μοτοσικλετών και στην συνέχεια συνέλαβαν έναν 38χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι έχει διαπράξει την τελευταία δεκαετία περισσότερες από 70 κλοπές. Ως προς τον τρόπο δράσης του συλληφθέντα, όπως προέκυψε από […]