4 °C Argos, GR
19 Ιανουαρίου 2022

ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.: «Καταστροφική χρονιά για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα»

Φέτος, βιώνουμε μια καταστροφική χρονιά για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών (και όχι μόνο) στην Αργολίδα. Μια χρονιά, που σε συνδυασμό με την γενικότερη κατάσταση λόγω της πανδημίας και των κακών συσσωρευμένων προηγούμενων χρόνων, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.

Όλα αυτά σε μια χρονιά που δήλωναν, ότι θα σπάσουμε ρεκόρ λόγω της ζήτησης και της γενικότερης κατάστασης εν μέσω της πανδημίας. Όμως οι τιμές έχουν κατρακυλήσει σε λεμόνια, μανταρίνια και έπονται όπως όλα δείχνουν, και στα πορτοκάλια.

Η αλήθεια είναι ότι τις τιμές τις διαμορφώνουν οι βιομήχανοι, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι μεγαλέμποροι, με τις πλάτες της ΕΕ- Κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ- Κυβέρνηση εισάγει από τρίτες χώρες φθηνά προϊόντα (ελληνοποιημένα λεμόνια από Τουρκία) ενώ υπάρχει αυτάρκεια. Όλα αυτά εις βάρος του μικρομεσαίου αγρότη και των λαϊκών νοικοκυρών που τα αγοράζουν πανάκριβα.

Είναι επιτακτικό το αίτημά μας, για κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης στα αγροτικά μας προϊόντα. Σε τιμή τέτοια που να αφήνει ένα εισόδημα ώστε να μπορούμε να ζήσουμε την οικογένεια μας αξιοπρεπώς και να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση, πρέπει να κάνει άμεσα πράξη το αίτημά μας όπως κάνει με την τιμή του χυμού στα χυμοποιία. Εξασφαλίζει στους βιομήχανους χαμηλή τιμή αγοράς χυμού από εμάς αφού την διαφορά την παίρνουμε μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Σαν να μην έφταναν όλα, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, είχαμε μεγάλη καταστροφή της Κλημεντίνης λόγω της ελαιοκυττάρωσης (σπάσιμο φλοιού). Ο ΕΛΓΑ κωφεύει και δεν αποζημιώνει ενώ προπληρώνουμε κανονικά τα ασφάλιστρά του. Ζητάμε άμεσα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές, να αλλάξει ο αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Συνάδελφοι,

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ.

Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας, είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, ενώνοντας τη φωνή μας με τους άλλους επαγγελματίες, τους εργατοϋπαλλήλους για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Διεκδικούμε:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε, λάδι, βρώσιμες ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ.

· Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε προϊόντα που μένουν απούλητα κλπ.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

· Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

Συνάδελφοι,

Ζητάμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση-αίσχος για επιβολή προστίμου στον Πρόεδρο του Α.Σ Τριγώνου-Έβρου για κινητοποίηση που έγινε στην περιοχή ενάντια στο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος που αποφάσισε η τράπεζα Πειραιώς.

Δηλώνουμε ότι δεν μας φοβίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης για αναστολή και απαγόρευση των κινητοποιήσεων, η αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

 

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

(ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.)

Περισσότερα Άρθρα

Βασικές πληροφορίες για την ανακαίνιση της κατοικίας

Σήμερα όλο και περισσότερο επιλέγουμε την ολική ή μερική ανακαίνιση κατοικίας, από την αγορά ενός νέου διαμερίσματος, κυρίως λόγω του περιορισμένου οικονομικού προϋπολογισμού μας. Γιατί να προχωρήσουμε σε μία ανακαίνιση σπιτιού; Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι ότι βελτιώνει αισθητά τις […]

Βουλή: Αρχίζει το απόγευμα η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού 2021

Με τις οικονομικές μεταβλητές της πανδημίας στο επίκεντρο, αρχίζει σήμερα το απόγευμα, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που «στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. […]

Follow by Email