26 °C Argos, GR
23 Μαΐου 2022

Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής υπό τον Δημήτριο Νεραντζή στην Αργολίδα

Ξεκίνησε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας.

Ξεκινησε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας

[hfe_template id='397365']

H Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και της Διευθύνσεως της Σχολής, στα πλαίσια της διαφυλάξεως και διαδόσεως της πατρώας ημών Ψαλτικής Τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τούς αιώνες έως σήμερα , αλλά και στην προσπάθεια επιμορφώσεως ων σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και των εν γένει Ιεροψαλτών πού διακονούν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, διοργανώνει Επιμορφωτικό Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης την Πέμπτη 14/11/2019 και την Παρασκευή 15/11/2019 στις πόλεις Άργους και Ναυπλίου αντίστοιχα.

Εισηγητής ο Άρχοντας διδάσκαλος του Αποστόλου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριος Νεραντζής με θέμα: «ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ».

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Άργος την Πέμπτη στο Κέντρο Νεότητας της Ἱεράς Μητροπόλεως Αργολίδας, παρουσία του Υποδιευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Δημητρίου Καρκαλάτου, του καθηγητή της Σχολής Ιωάννη Χαβιαρλή και του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας Ιωάννη Παρασκευόπουλου.

Για το Ναύπλιο και την Επίδαυρο την Παρασκευή 15/11/2019 και ώρα 5:30 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Ἱεράς Μητροπόλεως.

Στο Σεμινάριο αυτό θα διδαχθεί επί τη βάσει των κλασικών μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Μουσικής , η Τέχνη απόδοσης της Βυζαντινής Σημειογραφίας, σύμφωνα με την προφορική και γραπτή Πατριαρχική παράδοση ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκειά του θα γίνει πρακτική εξέταση των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου ὁ Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Νεραντζής θά παρουσιάσει το έργο του «Ἀναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου», «ΤΟ ΜΕΛΩΔΟΥΜΕΝΟΝ» και θα διδάξει τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης των μελών της Βυζαντινής Μουσικής εφαρμόζοντας τον σε διάφορα κλασικά μέλη.

Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο αναλόγιο, καθώς και ἡ προσωπική ερευνά του σε θέματα Βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσής μας, αποτελούν τα εχέγγυα για μια γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

O Δημήτριος Eμμ. Nεραντζής γεννήθηκε στα Φυτά Xίου το 1937.

Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών στην πόλη της Xίου, διδάχτηκε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής από το μουσικοδιδάσκαλο και γιατρό Mιχ. Περπινιά. Mετά το πέρας του εξαταξίου Γυμνασίου μετέβη στην Αθήνα όπου και σπούδασε Eκκλησιαστική Βυζαντινή μουσική στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Διαμαντή Mαυραγάνη. Tην εποχή εκείνη, εποχή σταθμό για την μετέπειτα εξέλιξή του, γνώρισε στην Aθήνα τον αείμνηστο δάσκαλό του Aθανάσιο Παναγιωτίδη. Kοντά στον Aθαν. Παναγιωτίδη μαθήτευσε για αρκετό χρονικό διάστημα, μυήθηκε στο Πατριαρχικό ύφος και στα μυστικά της ερμηνείας του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού μέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μαθητεία δίπλα στο δάσκαλό του διήρκεσε για πολλά ακόμη χρόνια έως το θάνατο του αείμνηστου Aθαν. Παναγιωτίδη, το 1990.

Ως Πρωτοψάλτης έψαλλε επί σειρά ετών, στον Iερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, στον Iερό Nαό Aγίου Iακώβου πόλεως Xίου, στον Iερό Καθεδρικό Nαό Aγίου Γεωργίου Bροντάδου Xίου, στο Μητροπολιτικό Nαό Aγίου Aθανασίου Aμαλιάδος, στο Μητροπολιτικό Nαό Αγίου Mηνά Hρακλείου Kρήτης και τέλος στο Πανελλήνιο Iερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Tο 1993 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε στον συγγραφέα το οφίκιο του «Άρχοντος διδασκάλου του Αποστόλου της του Xριστού Mεγάλης Εκκλησίας.» Για δύο χρόνια ο συγγραφέας, αφότου συνταξιοδοτήθηκε από τη Mέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην συγγραφή των βιβλίων 1. «Συμβολή στην ερμηνεία του εκκλησιαστικού μέλους» και 2. Αναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδάριου του Βυζαντίου ”Το Μελωδούμενον.”

Περισσότερα Άρθρα

Νέες αποκαλύψεις για τη φρικτή δολοφονία του νεαρού εκατομμυριούχου που βρέθηκε διαμελισμένος

Σάλο προκαλεί τις τελευταίες ώρες η είδηση του φρικτού θανάτου του νεαρού εκατομμυριούχου, Φαχίμ Σαλέχ, ο οποίος βρέθηκε διαμελισμένος στο πολυτελές διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, στο Lower East Side του Μανχάταν. Ο 33χρονος διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης startup Gokada, o οποίος είναι γνωστός ως ο «Έλον Μασκ της Νιγηρίας» με έδρα τη Νιγηρία, πιστεύεται […]

Μνήμες ηρώων στη μουσική εκδήλωση για την Εθνική Παλιγγενεσία στο Ναύπλιο

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ συνδιοργάνωσαν μουσική εορταστική εκδήλωση για την Εορτή του Ευαγγελισμού και την Εθνική Παλιγγενεσία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό) στο Ναύπλιο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε στο πρώτο μέρος βυζαντινούς ύμνους του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και άλλους θεομητορικούς ύμνους από την ΟΡΘΟΔΟΞΗ […]

Follow by Email