Ειρήνη Αγαπηδάκη: Στις 13 Μαΐου ξεκινούν τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Όλα τα προγράμματα πρόληψης

Έγκαιρη πρόληψη στην πλειονότητα των περιπτώσεων σημαίνει θεραπεία τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τα προγράμματα κατά του καρκίνου αλλά και των χρόνιων νοσημάτων. Στις 13 Μαΐου ξεκινούν τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 21 έως 69 ετών, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μιλώντας και για τη σημασία του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών κατά του ιού HPV.

«Μπoρούμε σε 10 χρόνια να μηδενίσουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV », τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι από τα 21 μέχρι τα 30 έτη γίνεται δωρεάν τεστ παπ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πρόληψης για καρκίνο του παχέος εντέρου καλώντας να σπάσουν τα ταμπού ως προς την κολονοσκόπηση.

«Θα καλέσουμε πολίτες να λάβουν δωρεάν το σελφ -τεστ από φαρμακείο που ανιχνεύει την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και ανέφερε ότι: Έχασα φίλη μου από καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ σώθηκε η αδερφή της γιατί διαγνώστηκε εγκαίρως. Να μην ντρεπόμαστε. Στην άκρη ο φόβος, σημασία έχει η υγεία και η ζωή μας θα είχαν γλιτώσει πολλοί στη χώρα αν είχαμε αυτά τα εργαλεία νωρίτερα», τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ξεκινά και πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος.

Η χώρα μας θα γίνει επίσης μία από τις πρώτες πέντε στην ΕΕ που ξεκινά πρόγραμμα πρόληψης με μέθοδο αξονικής ακτινοβολίας για τον καρκίνο του πνεύμονα, είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. «Ακόμη και χωρίς άυλη συνταγογράφηση, τηλεφωνούμε σε συνεργαζόμενα κέντρα και χωρίς επιβάρυνση δίνουμε τηλεφωνικά ΑΜΚΑ και κλείνουμε ραντεβού για μαστογραφία, τόνισε.

«Ο σιωπηλός δολοφόνος» παραμένουν τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, που υπενθύμισε ότι τα αδιάγνωστα περιστατικά υπέρτασης ξεπερνούν το1,5 εκατομμύριο .

«Ζούμε με τη νόσο και τις επιπτώσεις αφού δεν είχαμε και τα εργαλεία. Όλοι έχουμε γαλουχηθεί σε νοσοκομειακό – κεντρικό σύστημα που έδινε σημασία στην αρρώστια και όχι στην πρόληψη, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξαγγέλλοντας προγράμματα κατά της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και των καρδιολογικών.

Πηγή: ΕΡΤΝews -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα