Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου”
Το Σάββατο 20 Απριλίου ομάδα μαθητών της Γ τάξης του Γυμνασίου Νέας Κίου, παραβρέθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου” που διοργάνωσε το Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά την Τετάρτη 17, Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19/4/24 και δια ζώσης το Σάββατο 20/4/24 στο Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών για τις 80 σχολικές μονάδες (1760 μαθητές) που μετακινήθηκαν στην Πάτρα για αυτό τον σκοπό.
Το παραγόμενο αποτέλεσμα του Δικτύου στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας, ανέρχεται στις 580 εργασίες, τις οποίες εκπόνησαν 7120 συμμετέχοντες μαθητές με τους 1045 επιβλέποντες καθηγητές τους.
Οφείλουμε να επισημάνουμε την άψογη διοργάνωση από πλευρά φιλοξενίας των συναδέλφων του Πειραματικού ΓΕΛ Πατρών, αλλά και την εθελοντική προσφορά των μαθητών τους οι οποίοι με το χαμόγελό τους και την υπευθυνότητά τους συνέβαλαν στην επιτυχία του Συνεδρίου. Στη δια ζώσης ημέρα του συνεδρίου, το σχολείο μας παρουσίασε δύο εργασίες: Ένα ντοκιμαντέρ 10 λεπτών με τίτλο «Όψεις της Νέας Κίου υπό το πρίσμα της προσφυγιάς» και μια παρουσίαση για την Υπατία Δελή, μια εξέχουσα προσωπικότητα της Νέας Κίου, της οποίας το όνομα φέρει το σχολείο μας.
Με τις εργασίες μας πετύχαμε να δείξουμε στα σχολεία που συμμετείχαν στο Δίκτυο το σημερινό προφίλ της πόλης μας και των ανθρώπων της μέσα από την τοπική ιστορία. Χαρακτηριστικά μας είπαν: «Δεν την ήξερα τη Νέα Κίο. Τώρα θα την επισκεφτώ». Πέρα από αυτό πετύχαμε για τους μαθητές μας με τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο των σχολικών μονάδων να ενισχύσουν δεσμούς με μαθητές άλλων σχολείων με κοινά ενδιαφέροντα πράγμα που αποτελεί αντίδοτο στην απομόνωση που οι υγειονομικές συνθήκες επέβαλαν στο παρελθόν καθώς και να αναπτύξουν δεξιότητες, ταλέντα και αυτοπεποίθηση μέσα από τις εργασίες που υλοποίησαν.
Η διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη μας περιλάμβανε επίσης ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα και την Παλιά Πόλη της Πάτρας καθώς και επίσκεψη στον ιστορικό Ναό Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα και προσκύνημα στον Τόπο Θυσίας και Μνήμης του oολοκαυτώματος των Καλαβρύτων στις 13-12-1944.
Οι μαθητές μας, επέδειξαν άψογη συμπεριφορά και μετά από αυτά τα βιώματα, επέστρεψαν πλουσιότεροι πνευματικά και συναισθηματικά με αναμνήσεις και εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν στη ζωή τους.
Η εκπαιδευτική Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χάρη στη συνεργασία και ομοψυχία των συνοδών εκπαιδευτικών, Βελλίνη Άννας, Κλειάσσιου Γαρυφαλλιάς και Κατσίγιαννη Ευαγγελίας.
Η Διευθύντρια
Κονταράτου Μαρία