Οδοιπορικό διάσωσης των έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Ναυπλιέων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (Δευτέρα) και την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα αναφερθώ στο σημαντικό έργο διάσωσης και αποκατάστασης των πινάκων ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης, ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού (ΔΟΠΠΑΤ). Την προσπάθεια αυτή στήριξε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή η κα Καρακούρτη Λαμπρινή, Δντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Παράρτημα Ναυπλίου και έφερε εις πέρας η κα Ελ Πολυχρονιάδου, Σύμβουλος συντήρησης – Μουσειολόγος μαζί με την εξαιρετική Ομάδα της.

Η μακροχρόνια έκθεση σε ακατάλληλες συνθήκες, η έλλειψη συντήρησης και οι φθορές από τον χρόνο είχαν αλλοιώσει σημαντικά την αισθητική και καλλιτεχνική τους αξία. Βασικός στόχος του έργου ήταν η διάσωση και η αποκατάσταση των πινάκων ζωγραφικής, επιδιώκοντας την ανάδειξη της αισθητικής και ιστορικής αξίας των έργων.

Το έργο υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις:

  1. Καταγραφή και τεκμηρίωση: Στην πρώτη φάση, πραγματοποιήθηκε λεπτομερής καταγραφή και τεκμηρίωση της κατάστασης των πινάκων ζωγραφικής.
  2. Συντήρηση και αποκατάσταση: Στη δεύτερη φάση, οι πίνακες ζωγραφικής υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από έμπειρους συντηρητές.

Ως αποτέλεσμα του έργου, οι πίνακες ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης διασώθηκαν και αποκαταστάθηκαν, διατηρώντας την αισθητική και ιστορική τους αξία. Πλέον, οι πίνακες μπορούν να εκτεθούν σε κατάλληλες συνθήκες, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία. Η διάσωση και η αποκατάσταση τους αποτελεί ένα σημαντικό έργο που ωφελεί όλους τους δημότες. Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί καθήκον όλων μας και είμαι περήφανος που πρωτοστάτησα  μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας.

Γεώργιος Δημητρίου Χατζόπουλος

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα