Γ. Ανδριανός: Να παραμείνει στη δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Ναυπλίου η περιοχή που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί το Ειρηνοδικείο Άστρους

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής  Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί μια αναγκαία και απολύτως ώριμη μεταρρύθμιση, προϋπόθεση τόσο για την αναβάθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, όσο και για κάθε σοβαρή σκέψη και σχεδιασμό για πολύπλευρη ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι σχετικοί διεθνείς δείκτες επισημαίνουν τα χρόνια και πιεστικά προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης ως το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο εμπόδιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας.

Έτσι, με το νομοσχέδιο αυτό πιστεύω ότι βελτιώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, επιτυγχάνεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού που υπηρετεί σήμερα στη Δικαιοσύνη με κάθε τρόπο, και ενθαρρύνεται ουσιαστικά η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης μέσω και της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

Πήρα τον λόγο και θέλω να αναφερθώ κύριε Πρόεδρε, στο άρθρο 16, και να σταθώ σε δύο ζητήματα που αφορούν την Αργολίδα και την ευρύτερη περιοχή.

Πρώτα απ’ όλα, θέλω και με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούρα για την προθυμία τους να ακούσουν τα επιχειρήματα των φορέων και των πολιτών και να ανταποκριθούν στο σημαντικό ζήτημα της μετατροπής του Ειρηνοδικείου Μάσσητος στο Κρανίδι σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο με κατά τόπο αρμοδιότητα τον Δήμο Ερμιονίδας και τον Δήμο Σπετσών, μια εξέλιξη που διασφαλίζει την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών ολόκληρης της περιοχής.

Δεύτερον, θέλω να σταθώ στην ανάγκη της παραμονής στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου της περιοχής που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί το Ειρηνοδικείο Άστρους.

Τα επιχειρήματα γι’ αυτό είναι συγκεκριμένα, σαφή και ισχυρά:

Πρώτον, σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες, με ψηφίσματα των δημοτικών Αρχών, τα οποία καταθέτω στην Επιτροπή, των περιοχών που αφορά αυτή η ρύθμιση, δηλαδή της Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας, ζητούν να παραμείνει η αρμοδιότητα στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου, όπως άλλωστε ισχύει ουσιαστικά από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Αφενός, οι αποστάσεις από το Ναύπλιο είναι μικρότερες, αλλά και η ποιότητα του οδικού δικτύου είναι σαφώς καλύτερη, και είναι συνθήκες, όπως ακούσαμε και από τον προλαλήσαντα συνάδελφο που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Τρίτον, και ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι περιοχές αυτές εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο του Ναυπλίου. Μάλιστα, θα καταθέσω και το σχετικό ΦΕΚ, πλέον το Υποθηκοφυλακείο του Άστρους υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο του Ναυπλίου. Άρα πρέπει να συμπίπτει τοπικά με το αρμόδιο δικαστήριο προς το οποίο κατατίθενται τα δικόγραφα και εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Και βεβαίως, δεν θα υπάρξει καμία αναστάτωση, κανένα πρόβλημα στις διαδικασίες, αφού δεν θα γίνει καμία απόσχιση, ούτε προσάρτηση, αλλά θα υπάρξει συνέχιση της υπάρχουσας λειτουργίας. Θα καταθέσω και σχετικό έγγραφο του Δικηγορικού Συλλόγου Αργολίδας και ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Ναυπλίου.

Με τα επιχειρήματα λοιπόν που σας ανέφερα, με αυτά τα δεδομένα, με την ίδια ευαισθησία που ακούσατε και ανταποκριθήκατε, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, θετικά στα ισχυρά επιχειρήματα που αφορούσαν το Περιφερειακό Πρωτοδικείο Κρανιδίου να δώσετε λύση με σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο  ώστε να διατηρηθούν οι δύο αυτές περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου. Θεωρώ ότι είναι σωστό και θα το λάβετε σοβαρά υπόψη ώστε να γίνει η πρόβλεψη αυτή».

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα