Σοβαρά ερωτήματα για την αντιπυρική προστασία στην Πελοπόννησο

Ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Σιάτου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Πέρσι στην Ελλάδα κάηκαν πάνω από 1.700.000 στρέμματα. Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών, με δεύτερη την Ισπανία (843.150) και τρίτη την Ιταλία (630.610), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών EFFIS. Για την ακρίβεια κάηκε το το 1,09% της έκτασης της χώρας. Ήταν η 2η πιο καταστροφική χρονιά στην ιστορία της Ελλάδας, μετά το 2007.

Στην Πελοπόννησο υπήρχαν πολλές πυρκαγιές , με καταστροφικότερη αυτή στο Δήμο Λουτρακίου στις 17/07/23 που έκαψε 12. 000 στρέμματα.

Το μέγεθος της καταστροφής στην ελληνική βιοποικιλότητα είναι ανυπολόγιστο. Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται από ανομβρία, αφού δεν χιόνισε στα βουνά, ενώ δεν είχαμε ιδιαίτερες βροχοπτώσεις. Ταυτόχρονα, ο Απρίλιος μπήκε με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της επικρατούσας βλάστησης θα δημιουργηθεί την φετινή χρονιά μια άνευ προηγουμένου εν δυνάμει καύσιμη ύλη.

Ήδη στην Περιφέρεια μας, τις προηγούμενες μέρες, ξέσπασε μεγάλη φωτιά , σε δασική έκταση στην Τ.Κ. Αράχοβα Μεσσηνίας, όπου μάλιστα υπήρξε και προληπτική εκκένωση του χωριού. Μικρότερες φωτιές είχαμε σχεδόν σε όλες τους νομούς της Πελοποννήσου και όλα αυτά πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Περιφερειακή αρχή:

1) Τι μέτρα πρόληψης πυρκαγιών (όπως καθαρισμοί δρόμων) έχει λάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου έως τώρα;

2) Τι επιπλέον μέτρα πρόκειται να λάβει τους επόμενους μήνες;

3) Θα τοποθετηθούν επιπλέον δεξαμενές πυρόσβεσης την φετινή χρονιά; Έχει ελεγχθεί αν είναι γεμάτες νερό οι υπάρχουσες;

4) Θα αγοραστεί πρόσθετος πυροσβεστικός εξοπλισμός την φετινή χρονιά ;

5) Έχει καταρτίσει επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης, ειδικά για την φετινή χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα