Νίψον Ανομήματα: Ζητά…σύγχρονο »Πελοποννησιακό πόλεμο» με καθυστέρηση 4 ετών;

Ζήτημα πρώτης πρωτεύουσας θέλει να ανακινήσει ο Δημήτρης Κωστούρος, πρώην δήμαρχος Ναυπλιέων. Η επιστολή της παράταξης της οποίας ηγείται, αφορμή ως λέει, εκδήλωσης που πραγματοποιείται στην Κόρινθο σήμερα, είναι θα έλεγε κανείς «πολεμική». Θέλει ο πρώην δήμαρχος έναν σύγχρονο «Πελοποννησιακό Πόλεμο»; Η απάντηση για πολλούς είναι εύκολη και είναι καταφατική. Τι κρύβεται όμως πίσω απο αυτήν την επιστολή; Πίσω απ αυτήν την διάθεση; Καλοπροαίρετα κάποιος θα έλεγε πως ο Δημήτρης Κωστούρος υπερασπίζεται τον τόπο του. Την ιστορία του τόπου του. Και θα ήταν απολύτως φυσιολογικό.
Όμως!  Γιατί τώρα; Γιατί έτσι; Γιατί ο ίδιος δεν ηγήθηκε του Πολέμου εν την δημαρχία του;
Είναι εύκολο κανείς να δει και να βρει πότε η Κόρινθος μίλησε για πρώτη φορά σε επίπεδο αυτοδιοικητικό για «πρώτη πρωτεύουσα». Ήταν Σεπτέμβριος του 2019  όταν ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος επικαλείτο το Σύνταγμα της Επιδαύρου και την παράγραφο που έλεγε πως η Κόρινθος ορίζεται ως προσωρινή έδρα της διοικήσεως.
Μάλιστα ο δήμαρχος Κορινθίων, σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος, πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2020 , δόξη και τιμή, εκδηλώσεις – σε live μετάδοση μάλιστα, στην Αρχαία Κόρινθο! 
«Στις 14 Ιανουαρίου του 1822 το φρούριο του Ακροκορίνθου παραδόθηκε στους Έλληνες και  διορίζεται , με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822 ,  κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος , αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ.β ,από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Εθνοσυνέλευσης το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό Σώμα, δηλαδή η Κυβέρνηση και η Βουλή εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο, όπου παρέμειναν για περίπου 4 μήνες λαμβάνοντας στο διάστημα αυτό σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις οι οποίες συνέβαλαν στην πρόοδο της Διοίκησης του Ελληνικού Κράτους.
Ακολούθησε η αναφορά στην Πρόεδρο του ΕΛΛΑΔΑ 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου, στην επίσημη επίσκεψή της στο δημαρχείο Κορίνθου τον Σεπτέμβριο του 2021 , ενώ ο δήμαρχος Νανόπουλος σε συνεργασία με την εταιρία Κορίνθιων Συγγραφέων εξέδωσε βιβλίο που αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός, βιβλίο που συνέγραψε ο Σωτήρης Κοκκωνάκης και φέρει τον τίτλο, Κόρινθος Πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων.  Μάλιστα στην παρουσίαση του βιβλίου τον Μάρτιο του 2022 στο δημοτικό θέατρο Κορίνθου, επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Ιστορίας κ.Μαρία Ευθυμίου η οποία αναφώνησε στον λόγο της «επιτέλους» μιας και η ίδια, όπως ανέφερε, πολλάκις είχε μιλήσει για την απαθή στάση της Κορίνθου έναντι της ιστορικής αυτής αλήθειας.
Το συνέδριο της Εταιρίας των Κορίνθιων Συγγραφέων στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, τον Μάιο του 2022, πραγματεύτηκε σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο θέμα ενώ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 και με σύμφωνη γνώμη του υπουργείου ορίστηκε ως επίσημη τοπική αργία η ημερομηνία καθορισμού της Κορίνθου ως πρώτης πρωτεύουσας με όσες και ότι εκδηλώσεις συνεπάγεται το γεγονός , εκδηλώσεις πουξεκίνησαν ούτως ή άλλως το 2020, διεκόπησαν τα χρόνια της πανδημίας αλλά επανήλθαν αμέσως μετά. Που ήταν τότε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης κωστούρος; Δεν υπήρχε ζήτημα τότε;
Προκύπτει λοιπόν απο τα παραπάνω πως η Κόρινθος μιλά επίσημα και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο για 1η πρωτεύουσα των Ελλήνων από τον Σεπτέμβριο του 2019. Η σωρεία ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει αποδεικνύουν την βαρύτητα την οποίαν δίνει.
Προς τι λοιπόν αυτή η ετεροχρονισμένη αντίδραση του Δημήτρη Κωστούρου; Γιατί ως δήμαρχος δεν έπραξε τα δέοντα και γιατί θέλει να βάλει σε μια τέτοια διαδικασία τον νέο δήμαρχο; 
Το ερώτημα γιγαντώνει  εάν κανείς ανατρέξει στον Φεβρουάριο του 2020, στην παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Βουλευτικό. Η Πρόεδρος του ΕΛΛΑΔΑ 2021 τότε είχε προχωρήσει σε αναφορές περι της Κορίνθου ως πρώτης πρωτευούσης, αναφορές οι οποίες δεν προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου τότε Κωτσούρου! Μάλιστα δέχτηκε ο κ.Κωστούρος την δημόσια έγκληση του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά περι της απαθούς στάσης του. Σημείωνε ο κΑναγνωσταράς τότε:
«Το είδαμε και αυτό, με Δήμαρχο τον κ. Κωστούρο! Να ακούει απαθής την κα Αγγελοπούλου να αμφισβητεί το γεγονός ότι το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους!!! Πόσα ακόμα θα δώσεις Δήμαρχε στον βωμό του να είσαι, εσύ προσωπικά, αρεστός στους έχοντες εξουσία. Πιστεύω ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα δώσει εξηγήσεις ο κ Κωστούρος! Πιστεύει τα όσα υποστήριξε η Κα Αγγελοπούλου η όχι; Και εάν όχι τότε γιατί δεν αντέδρασε;»

Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η Κόρινθος έχει υπάρξει ιδιαιτέρως προσεκτική στην διατύπωση. Ο Δήμαρχος Νανόπουλος και όλες οι ενέργειες αναφέρονται στην Κόρινθο ως πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας μιας και το 1822 δεν υπήρχε κράτος ακόμα. Ιδία στάση ακολουθεί και η νέα δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Κορινθίων ως διοργανωτής της σημερινής εκδήλωσης συνεχίζει να διατυπώνει με τον ορθό τρόπο, μιλά για την Κόρινθο ως 1η πρωτεύουσα των επαναστατημένων Ελλήνων και όχι του νεότερου ελληνικού κράτους, άλλωστε ο Καποδίστριας ήρθε στην Ελλάδα το 1828, 6 χρόνια μετά τα όσα το Σύνταγμα της Επιδαύρου όριζε για την προσωρινή έδρα της διοίκησης, το διάστημα ήταν μόλις 4 μηνών. Το βιβλίο του Σωτήρη Κοκωνάκη επίσης μιλά για την Κόρινθο ως 1η πρωτευουσα των Ελλήνων. Που «είδε» η παράταξη του πρώην δημάρχου Ναυπλιέων τον μεγαλεπήβολο τίτλο ” Κόρινθος: πρώτη πρωτεύουσα του Νεότερου Ελληνικού Κράτους ” ;

Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, πραγματοποιήθηκε και πέρυσι! Χωρίς να προκληθεί ΚΑΜΙΑ απολύτως αντίδραση, καμία απολύτως δήλωση ή επιστολή. Ομοίως και το 2020 που εγκαινιάστηκαν αυτές οι εκδηλώσεις (τα χρονιά του κορονοιού δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν).
Προς τι η ένσταση και μάλιστα η ετεροχρονισμένη του Δημήτρη Κωστούρου; Το ερώτημα είναι εύλογο δεδομένου οτι στα 4 αυτά χρόνια καμία δημόσια επίσημη αναφορά του για το θέμα δεν υπάρχει, η δε αναφορά πως ως δημοτική αρχή πραγματοποιούσε εκδηλώσεις τονίζοντας την ιδιότητα της 1ης πρωτεύουσας δεν αποτελεί επιχείρημα , όταν μια γειτονική πόλη έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο θεωρείς ως Ναύπλιο οτι σε θίγει.

Μήπως τελικά περιμένει από τον Δημήτρη Ορφανό να δώσει τις μάχες που εκείνος όχι απλά δεν μπόρεσε να κερδίσει αλλά ούτε καν ξεκίνησε ; 

Χριστίνα Τσιορωτά

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα