Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία, επιβεβαιώνει νέα μελέτη.
Οι διατροφικές προτιμήσεις κάθε συμμετέχοντα συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακής έρευνας και ταξινομήθηκαν σε 10 ομάδες (αλκοόλ, φρούτα, κρέατα κ.λπ.) και στη συνέχεια αναλύθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο (η οποία συνδέεται με την ευφυΐα).
Ο επικεφαλής της μελέτης Τζιάνφενγκ Φενγκ από το Πανεπιστήμιο του Ουόρικ στη Βρετανία αναφέρθηκε στη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία.
«Για να προωθηθεί η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν μια ποικιλία από θρεπτικά γεύματα και να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο ερευνητής.
Ο Φενγκ αναφέρθηκε και στον ρόλο της δημόσιας πολιτικής όσον αφορά την προώθηση προσιτών επιλογών υγιεινής διατροφής.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Mental Health.