Κρίσιμα ερωτήματα για προϋπολογισμό του Δήμου Ερμιονίδας έτους 2025, αυτονόητο ότι διεκδικούμε μια άλλη πολιτική για μια πραγματική αποκέντρωση.
Προς Την πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ Ελένη Γκαμίλη
Όπως γνωρίζεται σήμερα δεν μπορώ να παραβρεθώ στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2025.Από τον Οκτώβριο σας έχω ενημερώσει ότι κάθε Τρίτη και Πέμπτη απουσιάζω από την Ερμιονίδα για επαγγελματικούς λόγους,(καθηγητής-Εκπαιδευτής στην Σ.Α.Ε.Κ Άργους )άρα δεν μπορώ να παραβρεθώ στο πιο σημαντικό Δημοτικό συμβούλιο του έτους με δικιά σας ευθύνη και επιλογή.Επίσης σας θυμίζω ότι οι περισσότερες συνεδριάσεις από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα διεξάγονται Τρίτη η Πέμπτη τυχαίο δεν νομίζω…..
Είμαι υποχρεωμένος απέναντι στους Δημότες μας ,τις ερωτήσεις που είχα προετοιμάσει να ρωτήσω τόσο προς την Διοίκηση του Δήμο Ερμιονίδας όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες να τις απευθύνω δημόσια, αναμένοντας τις απαντήσεις σας .
1.Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνη Τρίτση”, πέρασαν 5 χρόνια από την εξαγγελία του, αρχές της προηγούμενης Δημοτικής περιόδου και ακόμα να ξεκινήσουν τα τρία σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί για τον Δήμο Ερμιονίδας .Σας θυμίζω ότι ήταν χρηματοδοτικό εργαλείο και δέσμευση του Υπουργείου για την περίοδο 2019-2023.
2.Ποιοι ήταν οι λόγοι που ο Προϋπολογισμός του 2024 είχε απόκλιση κατά 40% από τις οικονομικές προβλέψεις, έτσι δεν εκτελέστηκε το προβλεπόμενο τεχνικό πρόγραμμα του 2024,και είχαμε σημαντικές αποκλίσεις στα έσοδα και στις χρηματοδοτήσεις . Έτσι ο οικονομικός προϋπολογισμός του 2025 συντάχθηκε με την ελπίδα και την ευχή να εκτελεστούν τα προβλεπόμενα έργα του 2024 μέσα στο 2025.
3.Συμφωνείτε η όχι ότι η κατάργηση του Νομικών προσώπων και σχολικών επιτροπών δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα πήγε να λύσει. Όλες οι σχολικές μονάδες τόσο του Δήμου μας όσο της χώρας διαμαρτύρονται για αυτήν την εξέλιξη, δημιουργήθηκαν στις σχολικές μονάδες σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
4.Γιατί στον προϋπολογισμό του 2025 υπάρχει απόκλιση μεταξύ εσόδων και εξόδων στο τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών μεταξύ εισπράξεων και δαπανών (καθαριότητα, Κοινόχρηστοι χώροι, πράσινο, δημοτικός φωτισμός, Νεκροταφεία κτλ) και “κλείνεται” τον προϋπολογισμό με κάποια λογιστικά τεχνάσματα .Ξέρουμε όλοι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες απαιτείται να είναι πάντα ισοσκελισμένες ,και τα χρήματα που καταβάλλουν οι Δημότες να πηγαίνουν πάντα για τον αντίστοιχο ανταποδοτικό σκοπό.
5.Γιατί ο προϋπολογισμός του 2025 συνεχίζει να μην δίνει λύσεις σχετικά με την συντήρηση και την ανακαίνιση των Δημοτικών κτιρίων, χάραξη μιας άλλης Δημοτικής πολιτικής στέγης η οποία θα εξασφαλίσει τόσο την αξιοποίηση όλων των δημοτικών κτιρίων του Δήμου όσο και τον περιορισμό του ετήσιου ποσού που δίνεται ετησίως για μίσθωση ακινήτων τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες και δράσεις του Δήμου μας
.6.Επίσης θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσετε τους Δημότες γιατί στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 ,στις δικές σας προβλέψεις μένουν σταθερές οι επενδύσεις για έργα υποδομής στο ύψος περίπου των 5.000.000 ευρώ ενώ αυξάνονται οι λειτουργικές δαπάνες 25%.Οι δημότες απαιτούν έργα υποδομής, και πρέπει επιτέλους να έχουμε ως στόχο την συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών.
7.Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι απαιτείται να είχατε δώσει προτεραιότητα τόσο στην συντήρηση της Δημοτικής και αγροτική οδοποιίας όσο και στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της Πυρασφάλειας κάτι που δεν φαίνεται στον προϋπολογισμό του 2025.Εύχομαι στον διάλογο που θα ξεκινήσουν τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση ,με τα κόμματα και ευρύτερα την κοινωνία, να διεκδικήσουμε και εμείς ως Δήμος Ερμιονίδας συντεταγμένα και τεκμηριωμένα την θέσπιση ετήσιων αυτοτελών Πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όποιοι πιστεύουν σε μια ουσιαστική αποκέντρωση αυτή η διεκδίκηση αποτελεί την δίκαιη λύση για την ισόρροπη Περιφερειακή ανάπτυξη.
Βαρεθήκαμε να περιμένουμε χρηματοδοτήσεις και προγράμματα από την κεντρική διοίκηση ,από τα υπουργεία που τις περισσότερες φορές είναι καθοδηγούμενες, ελεγχόμενες και πραγματοποιούνται με τεράστιες καθυστερήσεις. Κάποιοι συνειδητά αφήνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό γιατί υπηρετούν το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης.