«Χωρίς προσδοκίες για το μέλλον» ο προυπολογισμός του 2025

Κατά την συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2025, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Ειδικός Εισηγητής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 βρίσκει την κοινωνία χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για το μέλλον της, με χειρότερους δείκτες ποιότητας ζωής και χωρίς ιδιωτικές αποταμιεύσεις. 

Βρίσκει την μεσαία τάξη σε οικονομική και κοινωνική πτώση.Το μερίδιο της Εργασίας βαίνει μειούμενο σε σχέση με την ανάπτυξη που επικαλείται η Κυβέρνηση. Το ίδιο και η παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία συρρικνώνεται λόγω του ελλείματος των επενδύσεων. Δηλαδή η Κυβέρνηση αναφέρεται σε έναν Προϋπολογισμό ισχνής μεγέθυνση, χωρίς η ανάπτυξη να αφορά τους πολλούς.

Αναλυτικότερα σημείωσε:

Στον Προϋπολογισμό για το 2025, αναμένεται να πληρώσουμε 2,5 δισ. περισσότερους φόρους. 1,5 δισ. περισσότερο στο ΦΠΑ και 1 δισ. περισσότερο στον φόρο εισοδήματος.

Το ΦΠΑ επιβαρύνει περισσότερο τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών και πιέζει ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Και ο φόρος εισοδήματος βάζει ταφόπλακα στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενος, ακολουθώντας πιστά το σχέδιο Πισσαρίδη, για συρρίκνωση της αγοράς, ώστε να ευνοηθούν οι μεγάλοι όμιλοι και επιχειρήσεις.Τα νούμερα μαρτυρούν πως η Κυβέρνηση επιβαρύνει τους μικρομεσαίους με 700 εκ ευρώ από το χαράτσι,ενώ τους κοροϊδεύει ότι δήθεν τους απαλλάσσει από το τέλος επιτηδεύματος, που είναι μόνο 130 εκατ. ευρώ. Διαφημίζει το τέλος επιτηδεύματος και αποσιωπά την πραγματική φοροληστεία των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, που έρχεται από την πίσω πόρτα.

Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη στο τέλος του 2024 περίπου 2,2%. Παράλληλα προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2025, 2% για το 2026, 1,5% για το 2027 και 1,3% για το 2028. Και όλοι μας αναρωτιόμαστε για ποια ανάπτυξη ακριβώς μιλάει:

Όταν η μεγέθυνση της οικονομίας είναι ισχνή και αφορά μόνο σε λίγους και εκλεκτούς. Όταν οι Έλληνες είναι τελευταίοι στην Ευρώπη αναφορικά με την αγοραστική τους δύναμη. Όταν ο πληθωρισμός τροφίμων πέρασε ξανά πάνω από τον γενικό δείκτη, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όταν η Ελλάδα, με βάση τη Eurostat, παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα της ακρίβειας. Είμαστε στην 4η θέση σε σχέση με τον ρυθμό ανόδου των τιμών. Και όταν από τα στοιχεία του 2025 διαπιστώνουμε ότι οι φόροι έχουν αυξηθεί κατά 42,5% (20 δις ετησίως) από το 2021. Όταν ξεζουμίζει τον κόσμο με τα υπερπλεονάσματα, αντί να στοχεύσει στις κοινωνικές παροχές και στην ανάταξη της πραγματικής οικονομίας.

Μισθοί: Ο Έλληνας πληρώνεται κάτι παραπάνω από τον μισθό της Βουλγαρίας, αντιστοιχώντας περίπου με το 50% του μέσου ωριαίου μισθού στην Ε.Ε. των 27. Στα μόλις 12,6 ευρώ (μεικτά) το μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα. Εκεί μας έχετε φτάσει.

Πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 800 ή λιγότερα ευρώ καθαρά τον μήνα. Το 70% των μισθωτών αμείβεται μέχρι 950 ευρώ καθαρά τον μήνα. Μόνο το 10% αμείβεται με πάνω από 1.450 ευρώ. Δηλαδή αυτοί που παίρνουν έναν καλό μισθό για τα δεδομένα της εποχής αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των εργαζομένων, μόλις 1 στους 10.

Ξήλωμα όλου του εργασιακού πλαισίου, εσκεμμένη περιθωριοποίηση των Συλλογικών Συμβάσεων, μαύρη εργασία, μηδενικοί έλεγχοι στην αγορά, το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, οι τριετίες δεν δίνονται από τους εργοδότες και η πλειονότητα σε πολλούς κλάδους είναι οι επισφαλώς εργαζόμενοι, αυτό είναι το τοπίο, την ώρα που μισθολογικά ο Έλληνας είναι καθηλωμένος εδώ και χρόνια. Ενώ και μια μικρή αύξηση να πάρει, την ακουμπά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς ενέργειας.

Ανεργία: Η Κυβέρνηση υπόσχεται πως η ανεργία θα μειωθεί στο 10,3% το 2024 και 9,7% το 2025. Δεν μας λέει όμως ότι 384.000 περίπου λιγότερους ανέργους ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο του 2024, σε σχέση με τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την ΔΥΠΑ τον Ιούλιο οι άνεργοι ήταν 848.602 και η ανεργία 18,68%. Επίσης δεν μας λέει ότι είμαστε 2οι στην ανεργία στην ΕΕ για τον Μάρτιο του 2024, με 10,2%, πίσω από την Ισπανία σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Και τέλος δεν μας λέει πως τον Ιούλιο του 2024, η ανεργία στους νέους ήταν 20% και η ανεργία στις γυναίκες 12,5%. Μας λέει τέλος ότι η ίδια δημιούργησε τις συνθήκες για να προσφέρονται τις καλές δουλειές στους νέους και στις νέες μας.Η αλήθεια όμως είναι ότι από 1/1–31/12/2023 51,37% των νέων θέσεων ήταν Πλήρης Απασχόληση, 39,20% Μερικής και 9,4% Εκ περιτροπής. Δεν το λες και παράδεισο.

Μισθοί Δημοσίων Υπαλλήλων: Για το 2025 θα έχουμε για πρώτη φορά μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στην κεντρική διοίκηση. Οι μισθοί μειώνονται ετησίως κατά 1,61%, ήτοι 241 εκ. Από το 2023 μάλιστα έχουν αυξηθεί μόλις 4,5%, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 17%. Ειδικά στο δημόσιο η δέσμευση του Πρωθυπουργού μιλάει για αύξηση 12€ τον μήνα, από τον Απρίλιο του 2025! Εμπαιγμός.

Συντάξεις: Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προβλέπουν αύξηση 1 δις για τις συντάξεις, όμως η αλήθεια είναι πως οι αυξήσεις του 2025 θα είναι κατώτερες του τρέχοντος επίσημου πληθωρισμού (2,2%-2,5% με πληθωρισμό άνω του 3% φέτος). Σε αυτόν τον προϋπολογισμό φαίνεται καθαρά πως 930.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έως 700 ευρώ, θα στερηθούν για το 2025 την επιταγή ακρίβειας. Μια επιταγή που το 2024 ήταν μόνο 150ευρώ, αλλά για κάποιους αποτελούσε βοήθημα επιβίωσης.Αύξηση στις συντάξεις για το 2025, δεν θα λάβουν και όσοι συνταξιούχοι πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης. Μάλιστα κάποιοι πρόκειται να δουν και μείωση, αφού αναμένεται να περάσουν τον κόφτη της Εισφοράς, και έτσι να τους γίνουν επιπλέον παρακρατήσεις. Απλά να σημειώσω ότι έχουμε μέσα Οκτώβρη και ακόμη η πολυδιαφημιζόμενη νομοθετική ρύθμιση της κας. Κεραμέως δεν έχει έρθει. Άραγε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακόμη εμπαιγμό; Τέλος, 670.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν την αύξηση που διαφημίζει η Κυβέρνηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εδώ και πολύ καιρό έχει πει πως αυτή η Κυβέρνηση που παρέλαβε μια χώρα εκτός Μνημονίων, αλλά βάλθηκε να την σύρει ξανά στην εποχή της λιτότητας, των σκληρών πλεονασμάτων και της φτώχιας. Μόνο που αυτή τη φορά το αρνητικό πρόσημο πέφτει όλο στην πλευρά των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Πρωθυπουργός βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Το όραμά σας για την πραγματική ενίσχυση της οικονομίας, δεν πάει παραπέρα από την εξυπηρέτηση των funds, τον πλουτισμό των τραπεζών και το realestate.

Ζούμε τον 6ο χρόνο εφαρμογής ενός σχεδίου δημιουργίας βαθιών κοινωνικών ανισοτήτων και μιας μεγάλης προσπάθειας αναδιανομής του χρέους. Μόνη λύση η υιοθέτηση των προτάσεων που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει και οι οποίες απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ανατρέπουν τα σχέδια της ΝΔ για τη συνέχιση της φτωχοποίησης των ελληνικών νοικοκυριών του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα