Για 19η χρονιά, διοργανώνονται στο Ναύπλιο, στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024, στον ιστορικό χώρο του «Βουλευτικού», οι Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου, το καθιερωμένο ετήσιο αντάμωμα της ελληνικής διεθνολογικής (ακαδημαϊκής και όχι μόνο) κοινότητας.
Μια «Συνάντηση» για το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Σχέσεις και την Διπλωματία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.
Συνεχίζοντας την αφετηριακή λογική μιας ερευνητικής ακαδημαϊκής εκδήλωσης, το πρόγραμμα και φέτος θα περιλαμβάνει το Forum Νέων Ερευνητών, που δίνει ένα μοναδικό βήμα παρουσίασης της πορείας της έρευνας σπουδαστών και νέων ερευνητών (διπλωματικής εργασίας, διδακτορικής διατριβής, μεταδιδακτορικής έρευνας) από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώπιον πολυμελούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής Αξιολόγησης. Στην τριήμερη Επιστημονική Συνάντηση αναπτύσσεται -με τη συμμετοχή περίπου 60 εισηγητών (διακεκριμένων ακαδημαϊκών, δικαστών, πολιτικών, αξιωματούχων Οργάνων Διεθνών Οργανισμών, διπλωματών κ.λπ.)- ένα πολύπλευρο σπονδυλωτό πρόγραμμα συζήτησης μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει Ενότητες για:
– «Τα Ηνωμένα Έθνη και το μέλλον τους»
– «Το Συμβούλιο της Ευρώπης: 75 χρόνια ευρωπαϊκής συνεργασίας»
– το Κυπριακό -στην επέτειο των 50 ετών από την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο
– εστιάζοντας θεματικά στις παράνομες/μη αναγνωρισμένες οντότητες και το Διεθνές Δίκαιο και στην εφαρμογή αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων ως προς τις επιπτώσεις της στρατιωτικής κατοχής στην άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών
– την «Σύμβαση για τη Γενοκτονία: 75 χρόνια μετά» (Ετήσια Διάλεξη «Γεώργιος Τενεκίδης», Καθηγητής William Schabas) – άλλα επίκαιρα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής, ορώμενα μέσα από την διεθνή πρακτική.
– Επίσης, για τις γεωοπολιτικές κρίσεις και οικονομικές συνεργασίες ως παράγοντες διαμόρφωσης διεθνούς πολιτικής. Ακόμη, περιλαμβάνεται μια συζήτηση με τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών, Καθηγητή Γιώργο Κατρούγκαλο, για την πρόσφατη Έκθεσή του σχετικά με την προώθηση μιας Δημοκρατικής και Δίκαιης Διεθνούς Τάξης, αλλά και μια στοχαστική συζήτηση για την Μετα-Πολίτευση, την Μετα-Δημοκρατία, τον Μετα-Πολίτη/Άνθρωπο σε έναν αβέβαιο κόσμο.
Θα παρουσιασθεί, επίσης, για πρώτη φορά η απόδοση στην ελληνική των Πρακτικών της Διάσκεψης της Λωζάννης για τα ζητήματα της Εγγύς Ανατολής (1922-1923). Μια Ειδική Επετειακή Ενότητα -σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ναυπλιέων- αφιερώνεται στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, με κεντρική ομιλία του Καθηγητή, Ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πλαίσιο των 19ων Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου, θα απονεμηθούν τα Αριστεία «Ιωάννης Καποδίστριας Πολιτειακής Αξίας» και «Ιωάννης Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες», καθώς και τα Βραβεία «Αναστάσιος Πολυζωίδης – Γεώργιος Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο» σε διακεκριμένες προσωπικότητες για την συνεισφορά τους στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες, την δικαιοσύνη και το δίκαιο.
Την εκδήλωση χαιρετίζουν με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θ. Ρουσόπουλος.
Η 19η «Διεθνολογική Συνάντηση» είναι ανοιχτή στο κοινό, διοργανώνεται με την συνδρομή και συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων. Στην εκδήλωση συμπράττουν η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, οι Rencontres Interdisciplinaires Francohelléniques, η Ιονική Ακαδημία 1808 και τα Τετράδια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής.
Καθηγητής Στέλιος Περράκης