Panic Button με…ΦΕΚ στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2922/Β/23-5-2024) χορηγείται πλέον το «Κομβίον Πανικού» (Panic Button) σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, μετά την αρχική πιλοτική εφαρμογή του σε συγκεκριμένα γεωγραφικά τμήματα της (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

To Panic Button είναι μια ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας. Eγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα σε θύματα που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο βίας, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας τους μέσα από την άμεση ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα.

Η επέκταση της δυνατότητας χρήσης της εφαρμογής σε ολόκληρη τη χώρα κρίθηκε αναγκαία, καθώς το κουμπί πανικού έχει σώσει τις ζωές γυναικών όπου εφαρμόζεται και αποδεικνύει ότι μπορεί να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η εφαρμογή Panic Button χορηγείται δωρεάν από:

α. Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας και των Αστυνομικών Τμημάτων όπου αυτά λειτουργούν και όπου αυτά δεν λειτουργούν από το σύνολο των Αστυνομικών Τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια.

β. Τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας ανά την ελληνική επικράτεια.

γ. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θέματα έμφυλης βίας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης, του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), που εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης δέχεται είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης ενήλικες γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων (μονογονείς, άνεργες κ.α) και γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία και συγκεκριμένα:

• ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία

• βιασμό ή απόπειρα βιασμού

• σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Τρίπολης:

Ιωάννη Παπαδημητρίου – Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, Ισόγειο

(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 2710 241814 / E-mail: tripoli@isotita.gr, www.kethi.gr,www.womensos.gr

 

 

 

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα