“Ντροπιαστικούς όρους συμβάσεων” καταγγέλει ο Γ.Γαβρήλος

Ντροπιαστικοί όροι συμβάσεων εργασίας σε ενοικιαζόμενο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας. Γιατί καθυστερεί το Υπουργείο να επιβάλει την νομοθεσία και να προστατεύσει τους εργαζόμενους;

🔻 Αναφορά κατέθεσε  ο Τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για περιστατικά καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο της εργασίας ενοικιαζόμενων εργαζόμενων της εταιρείας Mellon, στην Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, συγκεκριμένη εταιρεία που απασχολεί κόσμο για λογαριασμό της Εθνικής, ζητά ανεπίτρεπτες αλλαγές στους όρους των Συμβάσεων, όπως την πρόβλεψη για μη παροχή αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση ή ότι οι μηνιαίες αποδοχές, που κυμαίνονται στα 700-800 ευρώ, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την αμοιβή για υπερεργασία, εργασία Κυριακής, αργίας, νύχτας και για ετοιμότητα, χωρίς δηλαδή τα παραπάνω να δικαιολογούν επιπλέον αμοιβή.

Ο Γιώργος Γαβρήλος, στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση σημειώνει πως είναι απαράδεκτο να ζητείται από εργαζόμενους και μάλιστα χαμηλόμισθους, οι οποίοι ήδη, ως ενοικιαζόμενοι, εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας, να απεμπολήσουν βασικά τους δικαιώματα και να δεχτούν να μην πληρώνονται για εργασία που προσφέρουν.

Τα όσα καταγγέλλονται από το Σύλλογο Εργαζομένων Δανειζόμενου Προσωπικού, τονίζει ο Τομέαρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση ζούγκλας και ανομίας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Το αντεργατικό νομοθετικό τσουνάμι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, πέντε χρόνια τώρα, έχει βάλει στόχο να ξηλώσει όλο το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, με μόνο σκοπό να γεμίσει η χώρα φτηνά εργατικά χέρια, χωρίς δικαιώματα, ώστε να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο οι μεγάλες εταιρείες και οι όμιλοι, στις πλάτες του κόσμου της Εργασίας.

Τέλος, παρόλο που το Υπουργείο έχει ήδη απαντήσει πως το ζήτημα έχει περιέλθει στα χέρια της Επιθεώρησης Εργασίας, καμία ενέργεια για απόσυρση των ντροπιαστικών αυτών συμβατικών όρων δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και αβεβαιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά μια ξεκάθαρη απάντηση: τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας καθώς και οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδείξουν στην συγκεκριμένη εταιρεία πως ακόμη οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας διαμορφώνονται από ένα φιλεργατικό δίκαιο, που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις για την Εργασία και το ενωσιακό δίκαιο, και όχι υπό όρους ενός εργασιακού Μεσαίωνα που τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθεί να επιβληθεί με κόστος για τον εργαζόμενο κόσμο;

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα