Το ΣΕΠΕ χρειάζεται προσλήψεις και οχύρωση

«Γ. Γαβρήλος προς Διοικητή Επιθεώρησης Εργασίας: Η Ανεξάρτητη Αρχή του ΣΕΠΕ δεν μπορεί να είναι παρακολούθημα του Υπουργείου. Πρέπει άμεσα να διεκδικήσει προσλήψεις προσωπικού και οχύρωση του θεσμικού της ρόλου»

Παρέμβαση στην επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε ο Γιώργος Γαβρήλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και Τομεάρχης Εργασίας. https://www.youtube.com/watch?v=oKNeF4e8KNw

Έχοντας απέναντί του τον κ. Γεώργιο Τζιλιβάκη, Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, ο Γιώργος Γαβρήλος σημείωσε πως είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι κάθε «θετικό» αποτέλεσμα που παρουσιάζεται, τα εύσημα τα παίρνει το Υπουργείο, ενώ για κάθε αρνητικό, όπως οι ελλιπείς έλεγχοι, η Κυβέρνηση φωτογραφίζει την Ανεξάρτητη Αρχή και ψάχνει εκεί τις ευθύνες, αντί να εξετάσει το σύνολο των πολιτικών της για την Εργασία.

Περιμένουμε από σας, είπε χαρακτηριστικά, ως Διοικητή μιας Ανεξάρτητης Αρχής να ξεκαθαρίσετε την σχέση της Αρχής με την εκτελεστική εξουσία και να υπερασπιστείτε τον πραγματικό της ρόλο, αυτό της προστασίας των εργαζομένων και της αντίθεσης στις πολιτικές που τους στερούν δικαιώματα. Ειδικά στο σήμερα, ο εργαζόμενος είναι ακόμη πιο ευάλωτος απέναντι σε έναν κακόπιστο εργοδότη και εμείς σαν Πολιτεία οφείλουμε να τον προστατεύουμε.

Για μας, η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Επιθεώρησης Εργασίας, στα χρόνια της ΝΔ, και η μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, με αποψιλωμένες αρμοδιότητες και υποστελεχωμένες δομές, αποτελεί μια ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου της.

Έχοντας σα χώρα καταγράψει για το 2023, ένα μεγάλο αριθμό εργατικών δυστυχημάτων, συμπλήρωσε ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία αν προστεθούν τα δυστυχήματα στη ναυσιπλοΐα, στον αγροτικό τομέα, στα μεταλλεία, κα, αγγίζουμε αρνητικό ρεκόρ χρονιάς, θεωρούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη ενίσχυσης του ΣΕΠΕ. Ενίσχυση και σε θεσμικό επίπεδο, σε αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά κυρίως σε θέσεις προσωπικού, αφού αυτή τη στιγμή οι κενές οργανικές θέσεις έχουν φτάσει στο 25%.

Η υπερ- εργασία, οι νόμοι για το 13ωρο, οι πολιτικές που καταλύουν τις συλλογικές συμβάσεις, το γεγονός ότι πανελλαδικά υπάρχουν μόνο 42 τμήματα για την υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, οι χαμηλοί μισθοί, η ανέχεια και η ακρίβεια που μαστίζει τον κόσμο της Εργασίας, όλα δημιουργούν παράγοντες που όχι μόνο δεν προλαμβάνουν τον κίνδυνο στην εργασία, τα μαύρα μεροκάματα και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά τα επιτείνουν.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα