Βασικός πυλώνας ανάπτυξης το Μαίναλο!

Με φορείς, πλήθος κόσμου και σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το Μαίναλο και την ευρύτερη περιοχή

Η συζήτηση για το Μαίναλο και την ευρύτερη περιοχή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Αυγούστου σε ένα γεμάτο Δημοτικό Σχολείο Νυμφασίας με αρκετό κόσμο να παρακολουθεί ακόμα και έξω από την αίθουσα. Την κεντρική ομιλία με οπτική παρουσίαση των δεδομένων έκανε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος εκ μέρους του Φορέα Προστασίας και Ανάπτυξης Μαινάλου και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης. Στο μεγαλύτερο κομμάτι αναλύθηκαν οι λόγοι που στην Ελλάδα σχεδιάζεται η εγκατάσταση 3-6 φορές περισσότερων ΑΠΕ από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, το πραγματικό κόστος προς τους πολίτες μέσω διάφορων χρεώσεων, τα ανύπαρκτα οφέλη για τις γύρω περιοχές και τους κατοίκους τους, καθώς και η ακύρωση των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης. Αναλύθηκαν επίσης τα διαχρονικά αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα καθώς και οι κεντρικοί άξονες ενός αναπτυξιακού μοντέλου για το Μαίναλο που θα θα περιλαμβάνει τους κατοίκους της περιοχής με τα οφέλη επίσης να επιστρέφουν πρωτίστως στην περιοχή και τους κατοίκους της.

Στη συνέχεια και στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήσεις έκαναν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παναρκάδων Παναγιώτης Μπένος, ο πρόεδρος της Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ. Γιάννης Λαγός και ο Τάσος Καρατασάκης από την Περιβαλλοντική Οργάνωση Βυτίνας. Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος Γορτυνίας και καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Μέγας ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες οι επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην ανθρώπινη υγεία πρέπει να θεωρούνται πραγματικότητα και μένει μόνο να ερευνηθεί στο μέλλον το είδος και το μέγεθος της βλάβης που προκαλούν. Τέλος, γραπτή τοποθέτηση απέστειλε και ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Μαρινάκος ο οποίος τόνισε τις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη εγκατάσταση ΑΠΕ στην τουριστική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρίσιμες ερωτήσεις του κοινού που δημιούργησαν μια εξαιρετική συζήτηση.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν τα εξής:

  • Ο βασικός πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης όλης της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες είναι το Μαίναλο συνεπώς η συνολική προστασία του αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
  • Επισημάνθηκε η μεγάλη απάτη προς όλους τους Αρκάδες με την ένταξη του Μαινάλου στα “απάτητα βουνά” μόνο κατά το 6% της έκτασής του, επιβεβαιώνοντας ότι το 94% του Μαινάλου είναι πρακτικά διαθέσιμο για παραχώρηση.
  • Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η τεράστια και μόνιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ζημιά στο οικονομικό και τουριστικό προϊόν της ορεινής Αρκαδίας από την ενδεχόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου.
  • Η ζημιά η οποία θα επέλθει στον τουριστικό κλάδο θα συμπαρασύρει αρνητικά και δεκάδες ακόμα επαγγελματικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.
  • Η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στο Μαίναλο θα αλλάξει μόνιμα το χαρακτήρα ολόκληρης της περιοχής, μετατρέποντάς τη σε ανοιχτή βιομηχανική ζώνη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής σε κάθε βιομηχανική περιοχή.
  • Η περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ οπουδήποτε στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει απολύτως καμία επιπλέον ωφέλεια στη χώρα μας αφού ήδη από το 2023 “πετιούνται” από το σύστημα χιλιάδες πλεονάζουσες μεγαβατώρες προερχόμενες από ΑΠΕ.
  • Τα οποιαδήποτε κέρδη από ενδεχόμενες εξαγωγές ρεύματος από ΑΠΕ δεν θα καταλήξουν ούτε στην εθνική οικονομία ούτε στις τοπικές οικονομίες αφού καμία από τις εταιρείες ΑΠΕ δεν είναι δημόσια.
  • Επιπλέον καμία ωφέλεια στην τοπική απασχόληση δεν πρόκειται να επέλθει με την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή αφού οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι από μηδαμινές έως μηδενικές.
  • Αντίθετα, η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη του υπάρχοντος τουριστικού μοντέλου της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με στοχευμένες κινήσεις μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα η αύξηση της επισκεψιμότητας μπορεί να φέρει τη μέση ετήσια πληρότητα των καταλυμάτων της Αρκαδίας από την τελευταία θέση της περιφέρειας ακόμα και στην πρώτη.
  • Μια τέτοια ανάπτυξη δεν θα ωφελήσει μόνο τους συναφείς με τον τουρισμό κλάδους αλλά θα συμπαρασύρει και δεκάδες ακόμα κλάδους της τοπικής οικονομίας, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και αρκετούς καινούριους.
  • Τα λιγοστά ανεπτυγμένα με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές μονοπάτια τα περισσότερα από τα οποία εντάσσονται στο Mainalon trail και προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, αποτελούν μόνο το 10% από τα 700+ χιλιόμετρα των μονοπατιών του Μαινάλου, καταδεικνύοντας τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν.
  • Αναλύθηκε και το θέμα των ανταποδοτικών από τις εταιρείες ΑΠΕ προς τους πολίτες τα οποία (με δεδομένα του 2020) κατά μέσο όρο αντιστοιχούν σε μόλις €2,8 ανά κάτοικο το χρόνο.
  • Οι μηδαμινές έως μηδενικές θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι βιομηχανικές ΑΠΕ στους τοπικούς πληθυσμούς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη μείωση στην τοπική απασχόληση από τη ζημιά που θα επέλθει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
  • Συζητήθηκαν επίσης και τα νομοθετικά κενά τα οποία παρακάμπτοντας το Σύνταγμα επιτρέπουν πλέον την αλλαγή χρήσης και την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ ακόμα και σε αναδασωτέες περιοχές.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο της κοινότητας Νυμφασίας Γιάννη Παλούκο, τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Νυμφασίων “η Αγία Τριάς” Κυριάκο Παναγόπουλο ο οποίος έκανε και το συντονισμό της συζήτησης, καθώς και όλους τους ανθρώπους του Συλλόγου, όχι μόνο για την πρόσκληση στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Νυμφασίας αλλά και για την πολύ ζεστή φιλοξενία. Ευχαριστούμε επίσης τον ΕΟΣ Τρίπολης ο οποίος – όπως κάνει πάντα εδώ και χρόνια – έτρεξε ένα μεγάλο κομμάτι της οργάνωσης.

Καμία πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει σε καμία περιοχή αν αυτή η ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει τους κατοίκους της περιοχής και δεν δημιουργεί οφέλη προς αυτούς. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι ανοιχτοί σε κάθε πρόσκληση για να συζητήσουμε οπουδήποτε και με όλο τον κόσμο θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Επικοινωνία:

mainalo@anoixtodiktyo.gr

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα