Τα νέα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία – Χιλιάδες τα περιστατικά το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024

Χιλιάδες είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγγελθεί το 2023 και τους πρώτους δύο μήνες του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες, Παρασκευή 5 Απριλίου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην ίδια σύσκεψη αναφέρθηκαν τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούν η ΕΛ.ΑΣ. και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, καθ’ όλο το 2023 έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές ανά τη χώρα συνολικά 13.342 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά, τα 9.886 θύματα ήταν γυναίκες, ενώ τα 3.456 άνδρες.

Μέσα σε δύο μόλις μήνες του 2024, από την 1η Ιανουαρίου ως και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου φέτος, έχουν γίνει συνολικά 2.091 καταγγελίες. Εξ αυτών, το ένα τρίτο (555) αφορούσε θύματα άνδρες, ενώ 1.536 ήταν οι καταγγελίες από γυναίκες.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Τα νέα στοιχεία

Στην ευρύτατη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Παρασκευής, 5 Απριλίου, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, περίπου 2.500 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ανά τη χώρα, για την ενδοοικογενειακή βία προέκυψαν και καινούργια στοιχεία.

Ειδικότερα:

Σε περίπτωση που το περιστατικό συμβαίνει νυχτερινές ώρες, οι δομές είναι κλειστές, άρα ανακύπτει νέο πρόβλημα: Πού θα μείνει το θύμα; Επίσης, δεν υπάρχουν ανάλογες δομές σε όλες τις πόλεις.

Οι προτάσεις που εξετάστηκαν είναι οι εξής:

  • Το θύμα να μένει σε κοιτώνες που διατηρεί η ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορες περιοχές.
  • Θα γίνει προσπάθεια να κλειστούν συμφωνίες με ξενοδοχεία, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο. Μάλιστα, στην παρέμβασή του, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι «μπορεί να γίνεται απευθείας επικοινωνία με το γραφείο μου και θα φροντίζουν εκείνοι για την πληρωμή του ξενοδοχείου». Και τούτο καθώς μπορεί να δικαιολογηθεί υπηρεσιακώς ως «φιλοξενία επισήμου».
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισήμανε: «Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές, επικοινωνήστε και με το δικό μου γραφείο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, και θα βρούμε λύση να μείνει το θύμα».
  • Τέλος, ακόμη και εάν το θύμα υποστηρίξει ότι θέλει να πάει να μείνει σε φιλικό του σπίτι, αφού περάσει πρώτα από το σπίτι του να πάρει προσωπικά του αντικείμενα, αυτό δεν θα επιτρέπεται για ευνόητους λόγους: Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που έγινε με αφορμή το στυγερό έγκλημα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, κρίθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης και αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Χρυσοχοΐδης: «Να μπαίνετε στη θέση των θυμάτων»

«Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να σκύβουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι, πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», αναφέρουν πηγές από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον τέσσερα μέτρα για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

«Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη.

Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  1. Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  3. Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζονται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του panic button», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα