• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραπολιτικά Αργολίδα
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
    • Αργολίδα
    • Πελοπόννησος
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Πολιτική
  • Aπόψεις
  • Άργος
  • Ναύπλιο
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
Reading: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα σοβαρά ζητήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η Αργολίδα
Μοιράσου το
Παραπολιτικά ΑργολίδαΠαραπολιτικά Αργολίδα
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Aπόψεις
  • Άργος
  • Ναύπλιο
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
Search
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
    • Αργολίδα
    • Πελοπόννησος
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Πολιτική
  • Aπόψεις
  • Άργος
  • Ναύπλιο
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
Have an existing account? Sign In
Follow US
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Aπόψεις
  • Άργος
  • Ναύπλιο
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
© Mediacon Network. All Rights Reserved.
Αργολίδα

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα σοβαρά ζητήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η Αργολίδα

Τελευταία ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2025 06:56
papadopoulou
Μοιράσου το
6 λεπτά χρόνος ανάγνωσης
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

- Διαφήμιση -

Θέμα: «Για τα σοβαρά ζητήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η Αργολίδα».

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2025, στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για τη σωστή διαχείριση του νερού στην Αργολίδα (Συμμετέχουν Συνεταιρισμοί, ΤΟΕΒ, Γεωπόνοι, κ.ά. φορείς) με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων Αργολίδας που πρόσκεινται στην Περιφερειακή Αρχή. Η συνάντηση προέκυψε ύστερα από αίτημα της Επιτροπής, με στόχο να συζητηθούν τα σοβαρά ζητήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή, η συνάντηση εξελίχθηκε επεισοδιακά, καθώς η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε προκαταβολικά να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα  από ό,τι συζητηθεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα δήλωνε αναρμόδια για το θέμα!

Η στάση της Περιφερειακής Αρχής που στην ουσία αρνείται ακόμα και το διάλογο με φορείς που έχουν άμεση σχέση με το ζήτημα της άρδευσης στην Αργολίδα, δεν μπορεί να βάλει κάτω από το χαλί, την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής όσο αφορά την κατάσταση με το αρδευτικό νερό.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις χημικού εργαστηρίου το νερό των πηγών του Αναβάλου χαρακτηρίζεται ως: «Νερό κακής ποιότητας. Νερό πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα, υψηλής σκληρότητας με μέσο προς υψηλό κίνδυνο νατρίου. Τοξικό για τη συγκέντρωση χλωριούχων που περιέχει για τις περισσότερες καλλιέργειες. Δεν συνίσταται η χρήση του. Αν χρησιμοποιείται απαιτείται περιοδικός έλεγχος της αλατότητας του εδάφους».

Επιπρόσθετα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΓΟΕΒ πεδιάδας Αργοναυπλίας, όχι απλά συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα ο οργανισμός με τη συνταξιοδότηση του διευθυντή του, δεν έχει πλέον μείνει με κάποιον υπάλληλο στο δυναμικό του (!!), την ίδια στιγμή που στο οργανόγραμμα του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας του, περιγράφονται θέσεις 18 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων. Η κατάσταση στην κύρια διώρυγα και στη διώρυγα Ν. Κίου σε σχέση με τα φερτά υλικά και την άλγη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άρδευση, ενώ αναμένονται ακόμα οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για τον καθαρισμό τους. Η δε διώρυγα της Ν. Κίου έχει θέματα και με τη γενικότερη συντήρηση της (ζημιές στα τοιχία της). Προβλήματα υπάρχουν και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του ΓΟΕΒ που σχετίζεται με τη συντήρηση του και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του.

Ο τεχνητός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων στο Αργολικό Πεδίο, που διενεργείται, έστω και πλημμελώς, εδώ και περίπου 35 χρόνια, αποτελεί μια επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος  βελτίωσης της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων. Παλιότερες επιστημονικές μελέτες του ΓΠΑ, έδειξαν ότι ο τεχνητός εμπλουτισμός θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών αρδευτικού νερού για μέρος του Αργολικού πεδίου. Η κατάσταση με την κατά καιρούς μικρή και μη συνεχή παροχή από την πηγή του Κεφαλαρίου που συνήθως πραγματοποιείται, θα πρέπει να οδηγήσει σε εναλλακτικές πηγές υδάτων. Τη χειμερινή περίοδο που οι παροχές είναι αυξημένες και το νερό διοχετεύεται στη θάλασσα, πρέπει η πηγή της Λέρνης να συνδεθεί με το δίκτυο του Αναβάλου για τεχνητό εμπλουτισμό. Ζητήματα συντήρησης των υποδομών επίσης είναι κρίσιμα στην αντιμετώπιση ζητημάτων (πχ οι πόρτες που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο του Αναβάλου).Η σωστή εκτέλεση του τεχνητού εμπλουτισμού, με τις κατάλληλες πιστώσεις και την εξασφάλιση του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού (επιστημονικό προσωπικό των κλάδων Γεωλόγων/Γεωπόνων και αντίστοιχους εργατοτεχνίτες)  που απαιτείται, είναι κρίσιμοι όροι για να είναι αποτελεσματικός.

Ερωτάται τι σκοπεύει να πράξει η Περιφερειακή Αρχή σχετικά με:

1.       Τη λειτουργία και τη γενικότερη κατάσταση του ΓΟΕΒ πεδιάδας Αργοναυπλίας, τις υποδομές ευθύνης του και τα έργα εκσυγχρονισμού τους; Την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματικών πόρων που θα λύσουν τα θέματα με τη στελέχωσή του αίροντας και τους όποιους νομικούς περιορισμούς;

2.       Τις ενέργειες που θα κάνει για τη βελτίωση της ποιότητας του αρδευτικού νερού στο Αργολικό πεδίο;

3.       Ενέργειες για τη διαχείριση πηγών και φράγματος Αναβάλου, παρακολούθηση συντήρηση, βελτίωση.

4.       Την εξασφάλιση των απαραίτητων όρων για την αποτελεσματική διενέργεια του τεχνητού εμπλουτισμού στο Αργολικό Πεδίο;

5.       Λύσεις που είναι επιστημονικά γνωστές, περιλαμβάνονται σε επιστημονικές μελέτες, στο «ΠεΣΠΚΑ Πελοποννήσου» και στο πρόσφατα αναθεωρημένο «Σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας Ανατολική Πελοπόννησος» (ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΠΔΥΠ/56405/790/2025 – ΦΕΚ 2556/Β/27-5-2025), όπως είναι τα μικρά φράγματα ανάσχεσης που συμβάλλουν στην κατείσδυση του νερού και την αποθήκευσή του τελικά στο υπέδαφος, όπου προστατεύεται από την εξάτμιση και τη ρύπανση;

6.       Τις ενέργειες που θα κάνει για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υδατικών πόρων της περιοχής (πχ το ξεχασμένο φράγμα Τζερτζελιάς) μέσω έργων που θα λύσουν τα παραπάνω προβλήματα;

7.       Τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των διαρροών από τα δίκτυα μεταφοράς του νερού που ανέρχεται περίπου στο 40%.

8.       Την μείωση της τιμής του νερού που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής στους αγρότες που βλέπουν συνεχώς να μειώνεται το εισόδημά τους.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Άρθρα που δεν πρέπει να χάσεις

Δίνουμε αίμα αύριο και…κάθε μέρα!
Σφραγίσθηκε εκ νέου η παιδική χαρά στη Νέα Κίο
Διομήδης Άργoυς: Μας κάνατε υπερήφανους!
Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας αναβαθμίζεται
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου-Νέας Κίου
TAGGED:Λαϊκή Συσπείρωση
Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook Email Print

Ροή Ειδήσεων

Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο – Πού αναμένονται βροχές
Καιρός
Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από την Τρίτη – Πτώση θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι και βροχές
Καιρός
Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή – Σε ποιες περιοχές θα φτάσει έως και 37°C
Καιρός
Αίθριος ο καιρός το Σάββατο – Έως τους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Καιρός

Άρθρα που σου προτείνουμε

ΑργολίδαΘρησκείαΚοινωνίαΠολιτισμός

“Πνευματικές εμπειρίες πίσω από την κάμερα”, την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στο Λυγουριό

30 Νοεμβρίου 2025
ΑργολίδαΑστυνομικάΕιδήσειςΠελοπόννησος

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

12 Φεβρουαρίου 2025
ΑργολίδαΆργοςΑυτοδιοίκηση

Όταν η παράταξη Καμποσου είχε εγκαταλείψει τα ΚΔΑΠ στη μοίρα τους

20 Ιουνίου 2025
ΑργολίδαΕιδήσειςΠεριβάλλον

Ημερίδα για τους υγρότοπους της Ερμιονίδας

24 Μαρτίου 2025

Ακολούθησε μας στα Social Media

Facebook Youtube Rss

© Mediacon Network. All Rights Reserved.

Παραπολιτικά Αργολίδα

Για οποιοδήποτε ερώτημα, καταγγελία, πληροφορία ή αποστολή δελτίων τύπου επικοινωνήστε μαζί μας

Κινητό τηλέφωνο
+30 698 290 7148

Email
parapolitika@yahoo.com

 

Κατηγορίες

  • Αρχική
  • Ειδήσεις
    • Αργολίδα
    • Πελοπόννησος
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Πολιτική
  • Aπόψεις
  • Άργος
  • Ναύπλιο
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?