Το νομοσχέδιο που προβλέπει συγχώνευση των ΔΕΥΑ είναι ένα νομοσχέδιο που υλοποιεί οδηγία της Ε.Ε για την παραπέρα ενίσχυση της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης του νερού στα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών, με τις γνώστες συνέπειες για το λαό.
Επιχειρεί την απαραίτητη συγκεντροποίηση δομών – υπηρεσιών – φυσικών πόρων, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την διαμόρφωση ενιαίας οριζόντιας αυστηρής ανταποδοτικής πολιτικής λειτουργίας των νέων ΔΕΥΑ. Ειδικά αυτές οι ΑΕ πρόκειται για γνωστά σχήματα που εξυπηρετούν την απαλλαγή του κράτους (τοπικό και κεντρικό) από την υποχρέωση παροχής νερού και υπηρεσιών αποχέτευσης στον λαό, άρα και την ευθεία πολιτική απ-εμπλοκή του, σχήματα που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τελικά καλούν τον λαό να πληρώσει το μάρμαρο για δεύτερη φορά για την ικανοποίηση αυτής της βασικής του ανάγκης. Μια με την εκτεταμένη υπερφορολόγησή του και μια με την ανάληψη του υπέρογκου κόστους του νερού και της αποχέτευσης.
Το νερό σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ένα ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα, που έχει τιμή, πουλιέται και αγοράζεται, παρέχει πρόσφορο έδαφος για τους επενδυτές, που θέλουν να το εκμεταλλευτούν για να κερδίσουνε περισσότερα. Και η κυβέρνηση, εκσυγχρονίζει το πλαίσιο, και το προσαρμόζει στα “σύγχρονα και ευρωπαϊκά πρότυπα”, που δεν εκφράζουν τίποτε άλλο παρά τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνει από δημόσιο οργανισμό υδάτινων πόρων, ο οποίος θα διαθέτει περιφερειακά παραρτήματα, κατά υδατικά διαμερίσματα. Ο ενιαίος κρατικός αυτός φορέας θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα παρακολουθεί έργα και παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να εξασφαλίζεται νερό σε επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλες τις περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Η λειψυδρία,με αρνητικές επιπτώσεις κ στη περιοχή μας, που την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως φόβητρο έχει συγκεκριμένη αιτία και αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που τόσα χρόνια υλοποιούν σχέδια για την παράδοση του νερού στους ιδιώτες και δεν δημιουργούν σύγχρονες υποδομές, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια νερού ακόμα και σε περιόδους που μπορεί οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες. Η αντιμετώπισή της, απαιτεί σχεδιασμό, μελέτες και χρηματοδοτήσεις και όχι διοικητικές ρυθμίσεις και αναγκαστικές συνενώσεις ΔΕΥΑ και δήμων.Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για το υδάτινο δυναμικό της χώρας. Αυτή η πολιτική θέση είναι ρεαλιστική γιατί απαντάει θετικά στον στόχο ανάπτυξης για τα λαϊκά συμφέροντα, έναν στόχο που αντικειμενικά έρχεται σε σύγκρουση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, τους στόχους και τις προτεραιότητές της.
Το ΚΚΕ δε θα συμβάλλει στις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου, που έχουν την αμέριστη στήριξη των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, να εδραιωθεί η ανταπόδοση, δηλαδή η επιπλέον φορολογία στον λαό μας, για βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, η καθαριότητα και άλλα.
Καλείτον λαό με τους μαζικούς του φορείς μέσα από τον αγώνα του, να ανατρέψει την πολιτική που του τσακίζει τη ζωή για χάρη του πλούτου και να διεκδικήσει:
Καμία ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ Άργους κ Ναυπλίου
Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, άμεση μείωση των τιμολογίων και κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τ.Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ