Το μεγαλύτερο χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα που είναι γνωστό στο Αιγαίο παρουσιάζει πέντε περίτεχνα ντυμένες γυναικείες μορφές.
Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα από τον τάφο του Γρύπα πολεμιστή στην Πύλο. Το πρόσωπο του νεκρού ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου και πρόκειται για ένα όμορφο άντρα με μακριά μαύρα μαλλιά. Αυτός ήταν πιθανόν ο Γρύπας πολεμιστής όπως αποκαλείται ο ένοικος του τάφου του 1500 πΧ δίπλα από το Μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα. Στον ασύλητο λακκοειδη τάφο βρέθηκε ο σκελετός άνδρα 30-35 ετών και περισσότερα από 1400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του.
Χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια και κύπελλα, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα, ορισμένα με χρυσά χείλη, χάλκινα αγγεία, και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, πρόχοι , λεκανιδες, πάνω από 50 σφραγιδόλιθοι, 1000 ψήφοι από πολύτιμους λίθους.
Πολλά από αυτά ήταν εργα μινωικής τεχνοτροπίας, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είχαν λεηλατηθεί από την Κρήτη. Όλα αυτά τα αριστουργήματα είχαν επιλεχθεί προσεκτικά και σκόπιμα για να συνοδέψουν και να τιμήσουν τον νεκρό. Πολλά μάλιστα από αυτά θα είχαν και συμβολικό χαρακτήρα.
Τα μινωικά σφραγιστικά δαχτυλίδια έχουν να κάνουν με τελετές που σχετίζονται με μια θεά και την εμφάνιση της, ενώ συχνές είναι οι σκηνές με ταυροκαθάψια.
Η εύρεση τεσσάρων σφραγιστικών δακτυλιδιών με εικονογράφηση τέτοιου τύπου είναι ιδιαίτερα σπάνια… ασυνήθιστη … μάλλον μοναδική….Οι χαραγμένες λεπτομέρειες είναι στην κυριολεξία ανεπανάληπτες.Οι σκηνές των γυναικών σ’αυτό το δακτυλίδι επαναλαμβάνονται και σε άλλα σφραγιστικά δακτυλίδια της Κρήτης, όμως το δακτυλίδι της Πύλου είναι το μεγαλύτερο σε σύνθετη τελετουργική σκηνή…
Σας γλυκοφιλώ και σας ευχαριστώ θερμά στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε και άλλα σπουδαία ευρήματα από τον ίδιο τάφο…