Συνάντηση της Επιτροπής νερού με το Γιάννη Μαντζούνη

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής φορέων και πολιτών για τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Ι. Μαντζούνη.

Υπήρξε συζήτηση σχετικά με τα όσα θέτει η επιτροπή και υπογράφουν εκατοντάδες πολίτες και φορείς της περιοχής. Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν παρουσιάζονται παρακάτω.

Σχετικά με το ζήτημα της ποιότητας του νερού του Ανάβαλου, εκθέσαμε την μεγάλη ανησυχία για την ποιοτική υποβάθμιση του νερού και την ανάγκη ενεργειών, έστω και τώρα, για την αναζήτηση των αιτιών και την εξεύρεση πιθανών λύσεων. Ο αντιπεριφερειάρχης μας ενημέρωσε για κάποιες ενέργειες και ορισμένα πρώτα συμπεράσματα που έχει η Περιφέρεια. Θα τοποθετηθούμε επι αυτών εφόσον ανακοινωθούν δημόσια και τεκμηριωμένα. Το βέβαιο είναι ότι ζητήματα που θέτουμε, όπως η συντήρηση και λειτουργία του φράγματος, ο καθαρισμός της λεκάνης, η συντήρηση του κτιρίου και ο καθαρισμός της διώρυγας έχουν υπερεπείγοντα χαρακτήρα!

Αναφορικά με τις επεκτάσεις δικτύου σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άρδευσης ζητήθηκε η αναλυτική ενημέρωση για τις επεκτάσεις δικτύου που προβλέπονται και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους.

Αναλυτική συζήτηση έγινε για το θέμα της λειτουργίας των ΤΟΕΒ και της ανάγκης ορθής λειτουργίας και στελέχωσης του ΓΟΕΒ. Επισημάνθηκαν οι (διαχρονικές) ευθύνες της περιφέρειας η οποία οφείλει να εποπτεύει, να στηρίζει και να ασκεί διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο επί των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Δε μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση ενός απαξιωμένου και χωρίς καμία στελέχωση ΓΟΕΒ. Επιπλέον, ζητήθηκε η υποστήριξη της περιφέρειας στις προσπάθειες σύστασης νέων ΤΟΕΒ.

Στη συνέχεια τέθηκε από την Επιτροπή το σημαντικό ζήτημα της ανάγκης συστηματικής εφαρμογής του τεχνητού εμπλουτισμού στο Αργολικό Πεδίο με αξιοποίηση τόσο των πηγών Κεφαλαρίου (όταν και για όσο διάστημα φέρει νερό) όσο και των πηγών Λέρνης, της οποίας η ποσότητα νερού που δεν αξιοποιείται για ύδρευση καταλήγει στην θάλασσα. Από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχη ζητήθηκε η γραπτή περιγραφή και υποβολή του αιτήματος.

Από τη μεριά της Επιτροπής έγινε αναφορά στην ανάγκη στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό των αρμόδιων με τη διαχείριση υδατικών πόρων υπηρεσιών και η πλήρης αντίθεση στην εμπλοκή ιδιωτών ή οποιασδήποτε μορφής ΑΕ στη διαχείριση του νερού. Αποτέλεσμα και αυτής της έλλειψης συγκροτημένων, και με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, υπηρεσιών είναι η ανυπαρξία σοβαρού και αξιόπιστου σχεδιασμού ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συναντήσεις και με άλλους αρμόδιους για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και θα παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη των ζητημάτων που θέτει και τωv όποιων απαντήσεων έχει λάβει.

Η δημόσια ενημέρωση όσων έχουν υπογράψει το κείμενο συλλογής υπογραφών για το νερό αλλά και όσων γενικότερα ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού, είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας.

Η επιμονή, η ενότητα και η ενεργοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των λογικών, επιστημονικών και αυτονόητων μέτρων προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα