Εκπληκτική ανακάλυψη: Βρέθηκε υπαίθριος λατρευτικός χώρος 2.700 ετών σε αρχαιοελληνική «ιερή πόλη»

Στην αρχαία πόλη Καστάβαλα, στην επαρχία Οσμανιέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακαλύφθηκε ένας υπαίθριος χώρος λατρείας που χρονολογείται πριν από 2.700 χρόνια.

Η Ιεράπολη Κιλικίας, όπως επίσης ονομαζόταν, αποκαλούνταν «Ιερή Πόλη» από τον Αντίοχο, λόγω του ναού της θεάς με το όνομα «Perasia». Αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη, διεξάγονται σε συνεργασία με την τοπική διεύθυνση της Οσμανίγιε και του πανεπιστημίου Korkut Ata (OKÜ) της ίδιας πόλης.

Η ομάδα, στη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου το 2023, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Δρ. Faris Demir, εστίασε στην περιοχή που περιβάλλει τα ευρήματα ενός ναού από την Αρχαϊκή Περίοδο.

Εκπληκτική ανακάλυψη: Βρέθηκε υπαίθριος λατρευτικός χώρος 2.700 ετών σε αρχαιοελληνική «ιερή πόλη» - Η μυστηριώδης θεότητα που αναφερόταν σε επιγραφές
Η ομάδα, στη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου το 2023, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Δρ. Faris Demir, εστίασε στην περιοχή που περιβάλλει τα ευρήματα ενός ναού από την Αρχαϊκή Περίοδο. Φωτογραφία: ΑΑ

Ταυτοποιήθηκε λατρευτικός χώρος που ήταν παλαιότερος από τον ναό

Ο Faris Demir είπε πως «Στις ανασκαφές, ταυτοποιήθηκε ένας υπαίθριος λατρευτικός χώρος παλαιότερος από τον ναό. Η περιοχή βρίσκεται κάτω και δίπλα από τον ναό. Στον υπαίθριο λατρευτικό χώρο, ανακαλύφθηκαν η βάση ενός αγάλματος και δύο δεξαμενές»ενώ σημείωσε ότι «Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως λατομείο».

«Οι πέτρες που κόπηκαν στο σημείο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του ναού», πρόσθεσε.

Στις επιγραφές που ανάγονται στον 5ο αιώνα π.Χ., σημειώνεται ότι, οι ντόπιοι κάτοικοι ανέφεραν τη θεότητα Kubaba Pirwaşua, των Λούβιων της περιόδου.

Εκπληκτική ανακάλυψη: Βρέθηκε υπαίθριος λατρευτικός χώρος 2.700 ετών σε αρχαιοελληνική «ιερή πόλη» - Η μυστηριώδης θεότητα που αναφερόταν σε επιγραφές
Στις ανασκαφές, ταυτοποιήθηκε ένας υπαίθριος λατρευτικός χώρος παλαιότερος από τον ναό. Φωτογραφία: ΑΑ

Ο κ. Demir εξηγεί: «Η ρίζα της λέξης ‘”Pirwa” στη λέξη “Pirwaşua” σημαίνει πετρώδης περιοχή και πετρώδης ναός. Τα ευρήματα που έχουμε ανακαλύψει, ταιριάζουν με τις επιγραφές. Η αρχαία Ιεράπολη της Κιλικίας, ένα συνονθύλευμα θρύλου και πραγματικότητας, έχει αποδειχθεί πως είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που κρύβει πολλά μυστήρια».

Οι φετινές ανασκαφικές εργασίες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, «έφεραν στο φως πολλά δεδομένα και νέα ευρήματα που μπορούν να αλλάξουν την ιστορία της Ανατολίας».

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα