Ανδριανός: Σχεδιάζουμε το μέλλον με αποτελεσματικότητα

 

Ανδριανός στη Βουλή: Ανεβάζουμε ταχύτητες σε κάθε πεδίο της δημόσιας πολιτικής για μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον της πατρίδας μας με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Παρεμβάσεις στην οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Την Κυριακή, σ’ αυτή την αίθουσα ψηφήσαμε τον Προϋπολογισμό του 2025, με τον οποίο επικυρώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η αποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τους στόχους της δημοσιονομικής σταθερότητας, της εξασφάλισης των προϋποθέσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, και της ουσιαστικής στήριξης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των περισσότερο ευάλωτων νοικοκυριών και ομάδων.

Πρόκειται για μια πολιτική που τα τελευταία πέντε χρόνια, συχνά μέσα σε πολύ δύσκολες διεθνείς προκλήσεις – αναφέρω χαρακτηριστικά την πανδημία, τους πολέμους στη γεωγραφική γειτονιά μας, την ενεργειακή κρίση – επιτρέπει στη χώρα μας χρόνο με το χρόνο να ανεβάζει ταχύτητα, να παράγει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία.

Το νομοσχέδιο λοιπόν που συζητάμε σήμερα, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του ημερολογιακού έτους, υπογραμμίζει αυτή την σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης για παραγωγή θετικού αποτελέσματος και συνολική αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των επιδόσεων της πατρίδας μας σε κάθε κρίσιμο τομέα δράσης.

Το νομοσχέδιο έχει βεβαίως ερανιστικό χαρακτήρα. Αφορά μια σειρά επιμέρους αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων και την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την επιτέλεση του εξαιρετικά ευαίσθητου έργου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η φιλοσοφία όμως που διατρέχει αυτές τις επιμέρους ρυθμίσεις αποκαλύπτει τη βούληση για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας αυτού του κρίσιμου Υπουργείου, των φορέων και θεσμών του και αυτό βεβαίως το πιστώνεται ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης και οι συνεργάτες του.

Ξεκινώ κατ’ αρχάς από την αναδιοργάνωση της Διπλωματικής Ακαδημίας με τη συμβολική μετονομασία της σε Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία, την επέκταση του πλαισίου των συνεργασιών της με εθνικούς και διεθνείς φορείς και τις τροποποιήσεις στη διάρθρωση της, τις αρμοδιότητες του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και τη διαδικασία φοίτησης.

Οι σχετικές προβλέψεις ενισχύουν ουσιαστικά την Ακαδημία στην αποστολή της, της επιτρέπουν να επικεντρωθεί αποτελεσματικότερα στο καθαυτό έργο της παραγωγής ικανού διπλωματικού δυναμικού και να ανταποκριθεί ακόμη ουσιαστικότερα στις σύγχρονες απαιτήσεις της κατάρτισης αυτών των κρίσιμων αξιωματούχων.

Σημαντικές είναι εξάλλου και οι προβλέψεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη δημιουργία αναγκαίων νέων θέσεων προσωπικού ιδίως σε θέματα τεχνικής υποστήριξης, την επικαιροποίηση του πλαισίου αξιολόγησης και προαγωγής, με τη μείωση του χρόνου της απαιτούμενης υπηρεσίας σε συγκεκριμένους κλάδους ώστε να ενισχυθεί η επαγγελματική εξέλιξη των στελεχών του Υπουργείου και η ρύθμιση ζητημάτων όπως τα νοσήλια, οι άδειες μητρότητας, ανατροφής τέκνων, αλλά και οι όροι εργασίας, οι συμβάσεις και η αντιμισθία του προσωπικού στις Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν ακόμη οι διατάξεις που αφορούν τις κτιριακές υποδομές και επιτρέπουν, με τη μεταφορά της διοίκησης και διαχείρισης ακινήτων κυριότητας του ελληνικού δημοσίου στο Υπουργείο Εξωτερικών την καλύτερη αξιοποίηση και συντήρησή τους και τη διάθεση ποσοστού 10% από τα αδιάθετα καθαρά έσοδα των προξενικών τελών για τη συντήρηση και επισκευή κτιρίων όπου στεγάζονται διπλωματικές και προξενικές αρχές.

Αντιμετωπίζεται έτσι ένα υπαρκτό και συχνά οξύ πρόβλημα που γιγαντώθηκε με την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και δυσχέρανε με πολλούς και σημαντικούς τρόπους την επιτέλεση του διπλωματικού έργου και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, επηρεάζοντας αρνητικά τη διεθνή εικόνα μας, αλλά και τους όρους ζωής και εργασίας των διπλωματικών και διοικητικών στελεχών στα κρίσιμα αυτά πόστα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημασία της εξωτερικής πολιτικής είναι διαχρονικά δεδομένη. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η αστάθεια και οι ανακατατάξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας καθιστούν ακόμη επιτακτικότερη την ισχυρή υπεράσπιση των δικαίων και συμφερόντων της πατρίδας μας, αλλά και την προάσπιση του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης, της φιλελεύθερης δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου έναντι επιβουλών που αμφισβητούν τις αρχές αυτές και επιδιώκουν αναθεωρητικά να τις αντικαταστήσουν με τη βία.

Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει, σ’ αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το διπλωματικό της αποτύπωμα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Γεραπετρίτη. Ως χώρα που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και της Δύσης, ως πρόμαχος των αρχών αυτών που καλούμαστε σήμερα αποφασιστικά να υπερασπιστούμε, αλλά και να αποδείξουμε έμπρακτα την ικανότητά τους να συνεχίσουν να παράγουν στη νέα αυτή συνθήκη θετικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες και τους ανθρώπους.

Στην κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα συμβάλλει στην καλύτερη στελέχωση και την ενίσχυση της λειτουργίας της διπλωματικής υπηρεσίας και γενικότερα των υπηρεσιών του Υπουργείου, της ραχοκοκαλιάς της εξωτερικής μας πολιτικής.

Συμβάλλει στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της μακροπρόθεσμης εξωτερικής στρατηγικής της χώρας, αλλά και της ανταπόκρισης μας σε έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες διεθνούς χαρακτήρα.

Υπογραμμίζει έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη βούληση αλλά και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να αναβαθμιστεί συνολικά η λειτουργία του κράτους, να ανεβάσουμε ταχύτητες σε κάθε πεδίο της δημόσιας πολιτικής που θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε το μέλλον της πατρίδας μας, το συλλογικό μέλλον των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα.

Και τέλος, θέλω να επισημάνω τον θετικό χαρακτήρα της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Κικίλιας και αφορά το μεταξύ άλλων Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τους ΕΠΟΠ που πλέον θα μπορούν με πραγματική υπηρεσία 35 ετών ή με τη συμπλήρωση του ορίου των 60 ετών να αποστρατεύονται, και όχι όπως σήμερα που ισχύει το όριο των 50 ετών. Είναι στελέχη που έχουν κατάρτιση, έχουν εμπειρία και τα χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις».

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα