Οι θέσεις της παράταξής Μαργέτα για τις Δ.Ε.Υ.Α.

Για άλλη μια φορά η ανακοίνωση του Δημάρχου Ερμιονίδας παραποιεί τα γεγονότα. Δεν εξέδωσε ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση κατά του επικείμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο προβλέπει την αναγκαστική συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α. αλλά το ψήφισμα είναι υπό έκδοση, εφόσον τελικά οι επικεφαλής των παρατάξεων συμφωνήσουμε στο κείμενο.
Άλλωστε πως θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ψήφισμα χωρίς κείμενο, αφού όταν ρωτήθηκε ο Δήμαρχος, κατά την έναρξη συζήτησης του θέματος αν έχει κείμενο να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε αρνητικά. Στην πρόταση που κατέθεσε στη συνέχεια. να συμφωνήσουμε με το κείμενο που θα εκδώσει η ΚΕΔΕ, κρατήσαμε επιφυλάξεις αναφέροντας ότι πρώτα θα δούμε το κείμενο, θα το μελετήσουμε και στη συνέχεια θα το υιοθετήσουμε.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τη θέση της παράταξής μας. Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης των Δ.Ε.Υ.Α, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη, ωστόσο οι συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α, πρέπει να γίνουν σε εθελοντική βάση. Στην τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφερθήκαμε λοιπόν στον ανακοίνωση της ΚΕΔΕ της 22 Οκτωβρίου 2024, στην οποία αναφέρονται οι θέσεις της σχετικά με τη μεταρρύθμιση με τις οποίες συμφωνούμε.
Πρόταση της παράταξής μας εναρμονισμένη με τις θέσεις της ΚΕΔΕ όπως έχουν δημόσια εκφραστεί:
«Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, δίνοντας έμφαση στους παρόχους αυτών των υπηρεσιών, όπως οι Δ.Ε.Υ.Α. Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το κοινωνικό αγαθό του νερού χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει.
Η ΚΕΔΕ προτείνει μία συνολική μεταρρύθμιση, η οποία θα καλύπτει όλες της πόλεις και οικισμούς της Ελλάδας. Αυτή η προσέγγιση δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση των παρόχων υπηρεσιών, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη μεταρρύθμιση παίζει η Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, που επιδιώκει τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού μέσω ψηφιακών συστημάτων. Αυτές οι ψηφιακές υποδομές θα παρακολουθούν την κατανάλωση, τη συντήρηση και την ποιότητα των υπηρεσιών, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα.
Ένα από τα κύρια σημεία της πρότασης είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Ύδρευσης και Αποχέτευσης, το οποίο θα λειτουργεί σε εθνικό, περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο. Το σύστημα αυτό θα εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών με ομοιόμορφα και υψηλά πρότυπα ποιότητας σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα οι ΔΕΥΑ και οι δημοτικές υπηρεσίες θα διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Η πρόταση δεν επιβάλει την υποχρεωτική συγχώνευση αυτών των φορέων, αλλά προωθεί τη συνεργασία και την εθελοντική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικροί Δήμοι και οι μικρές ΔΕΥΑ, προτείνεται η ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας. Σε νομαρχιακό επίπεδο θα δημιουργηθεί μία κοινή υπηρεσία για το συντονισμό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης μεταξύ των Δήμων, Σε Περιφερειακό επίπεδο θα συσταθεί η Διαδημοτική Επιτροπή Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που θα λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής πόρων και τεχνογνωσίας.
Η πρόταση περιλαμβάνει ένα τριετές Πρόγραμμα Εφαρμογής χωρισμένο σε δύο φάσεις: Τη φάση προπαρασκευής και τη φάση εφαρμογής αφού είναι γεγονός ότι οι προς συνένωση Δ.Ε.Υ.Α, έχουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα στην έως τώρα λειτουργία τους. Πρέπει να προηγηθεί η πλήρης καταγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
Τη διοίκηση των νέων φορέων εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη λογοδοσία, διαφάνεια και βέβαια η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών.
Βασικό για την επιτυχία της μεταρρύθμισης να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις με τις οποίες να αποσαφηνίζεται ότι τα νέα σχήματα που θα προκύψουν θα είναι λειτουργικά και κυρίως θα παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τα έως τώρα δεδομένα».
Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξής μας κ. Αποστόλου Παναγιώτη, για άλλη μια φορά, με αυταρχικό τρόπο, δεν του επετράπη να εκφράσει τις απόψεις του, τις οποίες άλλωστε στο παρελθόν έχει δημοσιοποιήσει. Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι είναι κατά της έκδοσης ψηφίσματος.
Κρανίδι 11 Δεκεμβρίου 2024
Γιάννης Μαργέτας

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα