«Μεταρρύθμιση στην υγεία χωρίς υποδομές, προσλήψεις και αύξηση των κονδυλίων δε νοείται»

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης” άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την έλλειψη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τα έξι χρόνια διακυβέρνησης και την εμπειρία της πανδημίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

-Παρότι κυβερνάτε επί έξι χρόνια και ενώ ζήσαμε το παγκόσμιο υγειονομικό σοκ της πανδημίας, ακόμα δεν έχετε προβεί σε συγκεκριμένες, μετρήσιμες και ουσιαστικές κινήσεις για την πραγματική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κατ’ επανάληψη και έχουμε ζητήσει αποτελέσματα και όχι λόγια χωρίς αντίκρισμα: γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, κρεβάτια και όχι ράντζα, τέλος στις λίστες αναμονής, λειτουργικές κλινικές και νοσοκομεία που να επιτελούν το ρόλο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

-Από μία πρώτη ματιά του νομοσχεδίου δίνεται η αίσθηση ότι επανέρχεστε στα ίδια θέματα που έχετε ήδη ρυθμίσει με προηγούμενα νομοσχέδια, κάνοντας ένα μπρος-πίσω και ράβε – ξήλωνε σε ζητήματα ήδη ρυθμισμένα. Μήπως το επιτελικό σας κράτος έχει κουραστεί;

Ειδικότερα:

• Παρατείνετε τον χρόνο παραμονής στο ΕΣΥ ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και νοσοκομειακών φαρμακοποιών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, έως 31.12.2027.

Τα νοσοκομεία μας πρέπει να αιμοδοτηθούν με νέους γιατρούς, με νέους επιστήμονες, με όρεξη και αντοχές να υπηρετήσουν το εθνικό σύστημα υγείας και όχι να παρατείνουμε την υπηρεσία των ήδη εξαντλημένων γιατρών από τις κακές συνθήκες εργασίας, την υποχρηματοδότηση, τους μισθούς πείνας και τις εξαντλητικές εφημερίες.

• Μετά τη μετατροπή με τον Νόμο 5034/2023 του Παιδοογκολογικού Κέντρου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» φέρνετε τώρα τη μετονομασία του κέντρου σε νοσοκομείο.

Παράλληλα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση με νέο προσωπικό του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού τα οποία έχουν μεταφερθεί στο κέντρο που θα ονομάζεται πλέον νοσοκομείο αλλά ούτε των αναγκαίων τμημάτων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των μικρών ογκολογικών ασθενών.

• Αναφορικά με τη φαρμακευτική σας πολιτική δυστυχώς παραμένετε εγκλωβισμένοι στη λογική του clawback και του rebate.

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που υιοθετήθηκε για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιο λελογισμένα και πιο ρεαλιστικά.

Η κρίση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, οφείλεται στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, στην αναποτελεσματική διαχείριση και στα αυξημένα κόστη από νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες.

Ο ΙΦΕΤ, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της συνολικής δαπάνης, με τις δαπάνες του να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 490 εκατ. ευρώ το 2024.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται και από τα φάρμακα της “Αρνητικής Λίστας” που παρουσιάζουν σταθερή αύξηση κόστους.

Χρειάζονται λοιπόν παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΙΦΕΤ, στη διαχείριση της “Αρνητικής Λίστας”, και στη μείωση επιβαρύνσεων στα ακριβότερα φάρμακα.

Η αναδιάρθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.

• Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 5034/2023 προσθέτετε το άρθρο 37Α σύμφωνα με το οποίο το Εργαστήριο Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το χρηματοδοτείτε με 2 εκατ. ευρώ για αγορά αναλωσίμων.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα δύο Τμήματα Ιστοσυμβατότητας τα οποία λειτουργούν στο Γεννηματά και στον Ευαγγελισμό που καλύπτουν τις ανάγκες των μεταμοσχευμένων και των δοτών μοσχεύματος καλύπτοντας τα μεταμοσχευτικά κέντρα του Λαϊκού και του Ευαγγελισμού όσο λειτουργούσε.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους.

• Θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στο άρθρο 25 που αφορά στη ρύθμιση για την αποθηκευμένη ποσότητα πλάσματος του ΕΚΕΑ.

Έχουμε μία τεράστια ποσότητα πλάσματος που συγκεντρώθηκε από το 2008 έως το 2014 που έμεινε αναξιοποίητη και πραγματικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο.

Όπως αναρωτιέμαι για ποιο λόγο το εργοστάσιο κλασματοποίησης πλάσματος αίματος στους Θρακομακεδόνες που εγκαινίασε το 2005 ο Νικήτας Κακλαμάνης ουδέποτε παραδόθηκε και ουδέποτε λειτούργησε.

Aν λειτουργούσε αυτό το εργοστάσιο θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να παράγει σημαντικά φαρμακευτικά προϊόντα για την προμήθεια των οποίων ξοδεύουμε εκατομμύρια αυτή τη στιγμή.

-Είναι πλέον βέβαιο ότι όταν θα αποχωρήσετε από την εξουσία, θα έχετε αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας φτωχότερο, πιο αδύναμο και πιο εξαντλημένο.

Η δημόσια υγεία δεν έχει ανάγκη από διευθετήσεις και αλλαγές ονομασίας, αλλά από σοβαρό και μακρόπνοο σχεδιασμό και σας καλούμε να ανταποκριθείτε.

 

 

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα