Παρουσίαση του έργου
‘’Tails of lions’’ του εικαστικού Αλέξη Φιδετζή
στον χώρο τέχνης Poeme στο Ναύπλιο, Στα πλαίσια του καλλιτεχνικού project ‘’Pazari’’.
10 Νοεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου 2025
Με την συμπλήρωση 100 ετών από τα γεγονότα του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, δίνεται η αφορμή για έναν απολογισμό της περιόδου 1922-2022 με στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών και άλλων στοιχείων που επηρέασαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τον σκοπό αυτό ο Εικαστικός Δημήτρης Παπαχρήστος προσκαλεί δημιουργούς των οποίων το έργο συνομιλεί με την ιστορία με στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών αφηγήσεων και ιδεών.
Το νέο έργο του εικαστικού Αλέξη Φιδετζή που αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου όγκου δουλειάς διαπραγματεύεται το φαινόμενο του φιλελληνισμού ως μια ιδιάζουσα συνθήκη οριενταλισμού. Χρησιμοποιώντας το μοτίβο των λιονταριών, που απαντώνται σε πολλά σημεία της πόλης του Ναυπλίου, το έργο εστιάζει στην προβληματική διαδικασία διαμόρφωσης της Δυτικής ταυτότητας, των μεθόδων πραγμάτωσης της και των συνεπειών της. Όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης ‘’Το εν λόγω μοτίβο που στην πραγματικότητα αποτελεί δείγμα της επικυριαρχίας ευρωπαϊκών δυνάμεων προς τον ντόπιο πληθυσμό, δεν αντιμετωπίζεται ποτέ σαν σύμβολο βάρβαρης επιβολής αλλά περισσότερο σαν ένα στοιχείο σύνδεσης της σύγχρονης Ελλάδας με την πολυπόθητη Δύση η οποία έχει καταλήξει να αποτελεί συνώνυμο του πνεύματος, της διανόησης, του υψηλού πολιτισμού κλπ. οδηγώντας μας τελικά να αποτελέσουμε περιφερειακούς κοινωνούς ενός βαθιά προβληματικού αξιακού μοντέλου’’.
Το έργο εκτίθεται στην βιτρίνα του εργαστηρίου επί του πάρκου Μανουσάκη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Παράλληλη δράση
Με αφορμή την παρουσίαση του έργου του Φιδετζή, , θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ένας συμμετοχικός περίπατος με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Εθνοσυνέλευσης στην Πρόνοια και προορισμό το Πάρκο Μανουσάκη όπου παρουσιάζεται το έργο (βλ. χάρτη). Κατά την διάρκεια της αστικής περιήγησης θα γίνουν στάσεις, στην προσφυγική συνοικία ‘’Ρώσικα’’, στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων και στο Βαυαρικό Μνημείο, ενώ όλη η δράση θα πλαισιωθεί με ομιλίες και αφηγήσεις σχετικά με την ιστορία της περιοχής και της εξέλιξης της μέσα στον χρόνο αλλά και την συμμετοχική δράση του κοινού με επιτόπιες καταγραφές του τοπίου σήμερα, συν δημιουργώντας νέο αρχειακό υλικό.
Αναλυτικό πρόγραμμα δράσης
10.30-11.00 Συνάντηση στην πλατεία Εθνοσυνέλευσης, , Εισαγωγικές πληροφορίες σχετικά με την δράση από τον επιμελητή του προγράμματος και εικαστικό Παπαχρήστο Δημήτρη, προλογισμός της δράσης από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ναυπλίου Κύριο Καράπαυλο Κώστα, εισήγηση από τον Ιστορικό-Ξεναγό Παπαδόπουλο Ηλία σχετικά με την γειτονιά της Πρόνοιας και την ιστορία της.
11.00-11.10 Περίπατος εξερεύνησης και καταγραφής του αστικού χώρου της γειτονιάς. (Θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη πορεία για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής δράσης).
11.10-11:30 Στάση στην προσφυγική συνοικία ‘’Ρώσικα’’ και αφήγηση από την Διευθύντρια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού πολιτισμού με καταγωγή από το Ναύπλιο Κυρία Μελίδη Έλενα σχετικά με την άφιξη των προγόνων της στην περιοχή και τις συνθήκες ζωής στην γειτονιά.
11.40-12.10 Στάση στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων και ξενάγηση. Ομιλία από τον Ναυπλιώτη Συμβολαιογράφο και Ερευνητή Κύριο Τόμπρα Νικόλαο σχετικά με την Ιστορία του πρώτου Ελληνικού νεκροταφείου, το χτίσιμο του Ναού αλλά και την μετέπειτα εγκατάσταση του νέου νεκροταφείου στην περιοχή που βρίσκεται τώρα.
12.20-12:50 Στάση στο πάρκο όπου βρίσκεται το Βαυαρικό μνημείο ‘’Θνήσκων Λέων’’ και ιστορική αναφορά σχετικά με την δημιουργία του μνημείου αλλά και των συμβολισμών του. Ομιλητές – Αφηγητές: Παπαχρήστος Δημήτρης- Ηλίας Παπαδόπουλος – Αλέξης Φιδετζής, Τόμπρας Νικόλαος
13.00 13.30 Ολοκλήρωση της δράσης στον Χώρο τέχνης **Poeme στο Πάρκο Μανουσάκη. Ομιλία από τον Δημήτρη Παπαχρήστο σχετικά με το Παζάρι και ομιλία του Εικαστικού και Ακαδημαϊκού Αλέξη Φιδετζή σχετικά με τα πεδία ενδιαφέροντος του και παράλληλη παρουσίαση του έργου του.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών στο 6985756216