Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η μετάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η μεταφορά των κοπαδιών και τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Το γεγονός ότι εξακολουθούν να πραγματοποιούνται αθρόες εισαγωγές από χώρες με βαρύ ιικό φορτίο, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Τουρκία, σε συνάρτηση με τη συστηματική παραβίαση των μέτρων καραντίνας, προκαλεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά οξύτατα προβλήματα στην τροφική αλυσίδα και στις τσέπες των καταναλωτών, αφού οι τιμές του αρνιού, του κατσικιού, της φέτας και ορισμένων άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων παίρνουν ξανά την ανιούσα.
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: 110 οι εστίες σε Βόρεια Ελλάδα, Μαγνησία και Κορινθία
Οι διωκτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητούν την άκρη του νήματος, αξιοποιώντας ως βάσιμες τις καταγγελίες Κορίνθιων κτηνοτρόφων για παράνομες μεταφορές φορτίων από τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, έως τώρα παραμένουν υπό διερεύνηση η προέλευση του πρώτου κρούσματος, ο χρόνος και ο τόπος εμφάνισής του. Πιθανολογείται ότι εμφανίστηκε μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν ήδη εφαρμόζονταν περιορισμοί λόγω της πανώλης στα ζώα. Ο αριθμός έως σήμερα των αιγοπροβάτων που θανατώθηκαν εξαιτίας της ευλογιάς υπερβαίνει τις 20.000 και τις 80.000- 90.000 συνολικά από την πανώλη. Οι περισσότερες από τις περίπου 110 εστίες της ευλογιάς εντοπίζονται στον Εβρο, σε Ξάνθη και Κομοτηνή, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία.
Οπως είχαν αποκαλύψει στα μέσα του Ιουλίου τα «Παραπολιτικά», φιλοξενώντας σχετικές αναφορές του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτα, και Θεσσαλών εκπροσώπων των κτηνοτρόφων για το μείζον τότε θέμα της πανώλης, ο ζωέμπορος εισήγαγε μέσω Βουλγαρίας, από τον σταθμό του Προμαχώνα, τουρκικής προέλευσης αρνιά με ρουμανικές σφραγίδες. Τα ζώα αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν σε 10 κλειστά εκτροφεία στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.
Ταυτόχρονα, πριν καν παρέλθει το διάστημα των τριών ημερών του κύκλου επώασης της νόσου, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα εμπορεύματα ήταν ασφαλή, εισήχθησαν νέες «παρτίδες» στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Η τακτική της αλλοίωσης της χώρας προέλευσης και των «ελληνοποιήσεων» δεν είναι βέβαια καινούργια, καθώς τα ζώα πωλούνται κατά 20% φθηνότερα στη χονδρική και αγοράζονται κυριολεκτικώς στη μισή τιμή από τους χονδρέμπορους, ιδίως όταν προέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να συνέβη και τώρα, ωστόσο εξαιτίας της ατόνησης της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διαταχθεί τότε, ουδείς έδωσε περαιτέρω σημασία.
Προτάσεις από κτηνοτρόφους
Οι κτηνοτρόφοι, από την πλευρά τους, επανέρχονται σήμερα με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως: α) δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων εμπορεύτηκαν τέτοια κρέατα, ώστε να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αν κινδυνεύουν οι μονάδες τους, β) συνεχή απολύμανση των οχημάτων μεταφοράς ζώων, διότι πρόκειται για ειδικώς κατασκευασμένα φορτηγά, τα οποία διακινούν τα αιγοπρόβατα και στα σφαγεία και στους χώρους αμέλγματος (άρμεγμα) και γ) γενναία ενίσχυση των πληγέντων, αφού με τον εντοπισμό ενός κρούσματος θανατώνεται όλο το κοπάδι, ενώ η αποζημίωση των 150 ευρώ αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της εμπορικής αξίας του ζώου, μη συμπεριλαμβανομένων των απωλειών στο γάλα, στο μαλλί και στην πώληση του κρέατος ως σφάγιου.
«Το σίγουρο είναι ότι για ακόμα μία φορά οι παραγωγοί βάλλονται από συμφέροντα που εκμεταλλεύονται κενά στους ελέγχους και στο σύστημα καταγραφής (ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ) και προχωρούν σε παράνομες εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Είναι το ίδιο σύστημα που με ευκολία κάποιοι “έξυπνοι” εξαπατούσαν μεταφέροντας ζώα δεξιά και αριστερά, για να τσιμπάνε μεγαλύτερες επιδοτήσεις», λένε χαρακτηριστικά.
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ζητώντας από τους κτηνοτρόφους «να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν». Σημειώνεται ότι το υπουργείο εφαρμόζει επικαιροποιημένο μοντέλο αντιμετώπισης της νόσου, βασισμένο στις ευρωπαϊκές οδηγίες, δηλαδή οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης, βάθους 3 και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Εντός αυτών των ζωνών απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων έως ότου ολοκληρωθεί ο πλήρης κλινικός έλεγχος όλων των χώρων, ίσως και πέραν του 10ημέρου