ΜΑΚΑΡΗΣ: Ανεξήγητη η μείωση προϋπολογισμού για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

Χάνεται μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία. Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για την ΟΧΕ Ταϋγέτου ανέρχεται μόλις σε 11,67 εκατομμύρια ευρώ (από συνολικά 25 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που είχε ανακοινωθεί) προκαλεί έντονη απογοήτευση και προβληματισμό.

Η περιοχή του Ταϋγέτου αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, όπως η συνεχής ερήμωση των χωριών, η υποτυπώδης κρατική παρουσία και οι δυσκολίες πρόσβασης. Τα χωριά αργοσβήνουν, καθώς οι κάτοικοι, ειδικά οι νεότεροι, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω της έλλειψης υποδομών, υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιριών απασχόλησης. Αυτή η περιορισμένη χρηματοδότηση δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των διαρκών προβλημάτων που αφορούν: Την υποτυπώδη παρουσία της πολιτείας στην περιοχή. Τη δυσκολία πρόσβασης στα χωριά λόγω ανεπαρκούς οδικού δικτύου. Την έλλειψη υπηρεσιών και υποδομών που οδηγούν στην εγκατάλειψη της περιοχής. Τη συνεχή μείωση του πληθυσμού, που καθιστά την περιοχή ακόμη πιο ευάλωτη στην ερήμωση.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

1. Ποιοι ήταν οι λόγοι της δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού για την ΟΧΕ Ταϋγέτου από συνολικά 25 εκατομμύρια σε 11,67 εκατομμύρια και για τους δύο δήμους (Καλαμάτας και Σπάρτης);
2. Με ποια στρατηγική σκοπεύει η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει την ερήμωση των χωριών του Ταϋγέτου και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών;3. Υπάρχει σχέδιο για τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη συγκράτηση του πληθυσμού και την προσέλκυση νέων κατοίκων;Η περιοχή του Ταϋγέτου, με τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης και της υποβάθμισης, έχει ανάγκη από ουσιαστική και συνεχή υποστήριξη, η οποία αυτή τη στιγμή δεν διασφαλίζεται με την τρέχουσα μειωμένη χρηματοδότηση.

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης«Πρώτα η Πελοπόννησος

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα