Το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού συνεργατικού δικτύου στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος και στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Σκοπός είναι η διευκόλυνση της καταγραφής του έντυπου και ψηφιακού υλικού που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες, η εφαρμογή ενιαίων προτύπων για την επίτευξη διαλειτουργικότητας, η δημιουργία ανοιχτών δεδομένων για εξασφάλιση επικοινωνίας με εθνικούς και διεθνείς συσσωρευτές, η βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης προς όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τους πολίτες και η εφαρμογή μεθόδων βελτιστοποίησης των λειτουργιών ώστε να αποφεύγεται η πολλαπλή επανάληψη ίδιων εργασιών.
Το δίκτυο ανοιχτό προς άλλα ομοειδή συστήματα, θα αξιοποιεί πλήρως τις τελευταίες εξελίξεις των ΤΠΕ, προφέροντας εύκολη πρόσβαση προς όλους, με προσαρμογή στις δυνατότητες του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού (κινητά, tablets, PC’s, συσκευές ΑμεΑ).
Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν τα εξής:
– Αλλαγή του υπάρχοντος βιβλιοθηκονομικού προγράμματος και η μετάπτωση της βάσης και των βιβλιοθηκονομικών εφαρμογών της Βιβλιοθήκης από το Abekt στο νέο βιβλιοθηκονομικό σύστημα (Koha)
– Ανάπτυξη Σύγχρονων Ψηφιακών Υπηρεσιών ταυτοποίησης/διαχείρισης & πρόσβασης στη συλλογή της Βιβλιοθήκης με χρήση τεχνολογίας ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID: Radio Frequency Identification).
Παράλληλα, τα τεκμήρια του Δανειστικού Τμήματος της Βιβλιοθήκης απέκτησαν ετικέτες τεχνολογίας RFID, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται ακατάπαυστα και στα υπόλοιπα τεκμήρια του σπάνιου υλικού και των Ειδικών Συλλογών της.
Οι κάρτες μελών της Βιβλιοθήκης αντικαθίστανται σταδιακά με νέες, τεχνολογίας RFID. Στο νέο εξοπλισμό περιλαμβάνονται Θύρα Ασφαλείας RFID, Σταθμοί εργασίας (RFID pads) καθώς και Σταθμός Αυτό – Εξυπηρέτησης Χρηστών (αυτόματος δανεισμός / επιστροφή) με έξυπνο κάδο. Ο Σταθμός αυτός είναι μια έξυπνη μηχανή αυτοελέγχου RFID.