Η “Αλλαγή Πορείας” απαντά στην Συμπαραστάτη του δημότη

Συμπαραστάτης υπομερικής απασχόλησης από τον Μαλτέζο

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει» δικαιωθήκαμε για την κακή επιλογή του κ. Μαλτέζου για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Νομίζοντας η κ. Κουραβέλου ότι είναι ακόμη υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του νυν Δημάρχου εκδίδει ανακοινώσεις εναντίον του τέως Δημάρχου.
Μάλιστα στην πρόκλησή μας να μας απαντήσει ποιες ώρες καθημερινά θα βρίσκεται στο δημαρχείο να ακούει τα παράπονα των πολιτών και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους απάντησε με μια… κάρτα, αφού προφανώς στο κείμενο έπρεπε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση επειδή ελέγχει, ως οφείλει, την δημοτική αρχή.
Τι απαντάει για το ωράριο; Κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή 11:30-14:00!!! (Προσοχή, όχι Δευτέρα έως Παρασκευή). Δυόμισι ώρες της εβδομάδα επί δύο ώρες ίσον πέντε ώρες την εβδομάδα (2,5Χ2=5 ώρες την εβδομάδα). Καλή δουλειά για χίλια ευρώ δε λέμε…
Σχετικά λοιπόν με τη νομιμότητα της εκλογής της, που κατά την ίδια «ακολούθησε το νόμο και τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών», σημειώνουμε τα ακόλουθα:
1. η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης προβλέπεται στο Άρθρο 77 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 το οποίο αναφέρει τα εξής: «2. Η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη γίνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών.»
Είναι σαφές δηλαδή πως ο νομοθέτης θέτει συγκεκριμένα χρονικά όρια εντός των ορίων πρέπει οι δημοτικές αρχές να πάρουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις, άλλως θα άφηνε ελεύθερο το περιθώριο οποτεδήποτε να μπορεί ο κάθε δήμος να επιλέγει συμπαραστάτη στη διάρκεια της θητείας του. Άρα κρίνει στην αρχή της θητείας του αν κρίνει ότι πρέπει να στελεχώσει την συγκεκριμένη θέση και αναλόγως προχωρά. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε άλλο χρόνο εκτός των δύο μηνών .
2. Επιπλέον η εγκύκλιος 1, (ΑΠ: 661/07-01-2020 ΑΔΑ: Ω82Μ46ΜΤΛ6-ΩΤ2) αναφέρει τα εξής:
«Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης (άρθρο 77 του ν. 3852/2010) «Α. Διαδικασία επιλογής Συμπαραστάτη. Ο Δήμοι άνω των 20.000 κατοίκων και οι νησιωτικοί Δήμοι, ανεξαρτήτως πληθυσμού, έχουν υποχρέωση να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πληρωθεί η θέση του Συμπαραστάτη. Ο νομοθέτης προβλέπει ότι η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη γίνεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Από τη διάταξη συνάγεται ότι η προθεσμία επιλογής του Συμπαραστάτη είναι μεν ενδεικτική, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πέραν του προβλεπόμενου διμήνου.»
Ξεκάθαρα λοιπόν και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει και αναφέρει ξεκάθαρα και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι η προθεσμία «είναι μεν ενδεικτική, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα».
Το εύλογο χρονικό διάστημα ποιο είναι;
Σε σύνολο 12 μηνών ενός έτους και αφού θεωρεί ο νομοθέτης ικανό το διάστημα των δυο μηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το εύλογο χρονικό διάστημα συνάγεται ότι είναι λίγες ημέρες, στη χειρότερη περίπτωση μία ή δυο εβδομάδες επιπλέον της ταχθείσας προθεσμίας από το νόμο. Αν υποθέσουμε υπερβολικά ότι μπορούμε να θεωρήσουμε τον έναν μήνα ως εύλογο χρονικό διάστημα σημειώνουμε ότι αποτελεί μια αύξηση του νόμιμου διαστήματος της τάξης του 50%!!!
Στην προκείμενη περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση στις 17/9/2014!!!. Επτά ολόκληρους μήνες μετά! Ή τρεισήμισι φορές παραπάνω το διάστημα που ο νόμος και η εγκύκλιος θέτει και ερμηνεύει αντίστοιχα!!!
Μάλιστα ο νομοθέτης αναγνωρίζει ότι μια διαδικασία μπορεί να μην τελεσφορήσει εντός διμήνου γιατί ενδεχομένως ο προτεινόμενος από το δήμο να μην έχει τα αυξημένα προσόντα που αυτός θέτει, όπως πχ να είναι εγνωσμένου κύρους…
Στην περίπτωση αυτή δίνει το δικαίωμα αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία να επαναληφθεί κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. Μάλιστα, όπως λέει και η ανωτέρω εγκύκλιος «…είναι δυνατή η επαναπροκήρυξη της θέσης του Συμπαραστάτη κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιλογή του στις δύο προβλεπόμενες στο νόμο συνεδριάσεις…» Πότε όμως; Όταν έχει γίνει η αρχική διαδικασία εντός διμήνου.
Η επιλογή του Συμπαραστάτη και της επιχείρησης για να μη κοροϊδεύουν τον κόσμο έγινε με το μοναδικό κριτήριο «των δικών μας παιδιών». Ήταν υποψήφια με τον Μαλτέζο και πήρε το αντάλλαγμα. Ερώτηση προς την κ. Κουραβέλου:
Θα είστε πάλι υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
15-10-2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα