Ρολά στην υγεία σήμερα

Σε 24 ωρη πανελλαδική απεργία βρίσκονται σήμερα οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αναλυτικά τα αιτήματα:

■ Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μη φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

■ Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοιχτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.

■ Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό.

■ Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανένας αγροτικός, κανένας ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

«Για να έχει μέλλον η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει από την τσέπη τους 5,9 δισ. ευρώ και τα φάρμακα αυξήθηκαν έως 480%.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις.

Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία ως εξής: «Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και αλλού».

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή που μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ εάν δεν αντιμετωπισθεί η γενεσιουργός αιτία που είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημοσίων δαπανών υγείας το οποίο βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα