Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2022/2041) τα Κράτη Μέλη της ΕΕ οφείλουν να μεριμνούν ώστε τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 24,7%, υπολειπόμενη κατά πολύ του μέσου όρου της ΕΕ.
Και ενώ η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη νομικά να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την συγκεκριμένη Οδηγία μέχρι τον Νοέμβριο, έρχεται και κάνει ανακοινώσεις, με πρόταγμα τον κατώτατο μισθό, χωρίς να ενισχύσει καθόλου τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χωρίς να προωθεί τις συλλογικές συμβάσεις.
Δεν είναι ώρα τώρα για μεσοβέζικες λύσεις. Όταν ακόμη και ο ΣΕΒ επιθυμεί την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς, η Κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε πριν το 2012 των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δείχνει ξεκάθαρα πως δεν επιθυμεί να ενθαρρύνει τον θεσμό των ΣΣΕ.
Ζητάμε από την ΝΔ να αλλάξει πορεία. Υπάρχει άμεση κοινωνική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς. Γιατί πιάνουν σκόνη στα συρτάρια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, έτοιμες ΣΣΕ κλάδων, όπως οι ηλεκτρολόγοι κα., και δεν παίρνουν υπογραφή ώστε να κηρυχθούν δεσμευτικές; Που είναι ο ρόλος του ΟΜΕΔ, όταν αυτή τη στιγμή ένα από τα δυο μέρη δεν μπορεί να απευθυνθεί μονομερώς στην Διαιτησία;