“Η ψήφος σου, ορίζει το μέλλον σου!”

Επιθυμία μου είναι να δείξω πώς στη δημοκρατια, όταν τα άτομα δεν κατανοούν το οφθαλμοφαές και κάνουν λάθος επιλογές στο τέλος πληρώνουν το κόστος των λανθασμένων προτιμήσεών των.

Η χώρα ακόμη πληρώνει τις λανθασμένες επιλογές από το 1980 μέχρι το 2008.

Αρχίζω λοιπόν με το στόρι μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έβλεπε τα νερά της νεροποντής έτοιμα να πλημμυρίίσουν το πρώτο πάτωμα στό  σπίτι της. Μία βάρκα με κουπιά τη πλησιάζει και ο βαρκάρηs τη προσκαλεί νά μπει στη βάρκα για να σωθεί. Αυτή όμως του απαντά ότι δεν χρειάζεται να φύγει γιατί ο Θεός θα βοηθήσει. Τα νερά ανεβαίνουν και η γυναίκα πάει στο δεύτερο πάτωμα. Ένας άλλος βαρκάρηs, σε βάρκα με μηχανή, την καλει να φυγει για να σωθεί, όμως η γυναίκα τού λέει όχι, γιατί ο Θεός θα βοηθήσει. Για να γλιτώσει ανεβαίνει στη σκεπή, όπου ένα ελικόπτερο της ρίχνει το σχοινί για να τη πάρει από τη σκεπή, με τη γυναίκα να αρνείται να φύγει, λέγοντας πάλι ότι ο Θεός θα βοηθήσει.

Πνίγηκε λοιπόν και όταν έφτασε στις μαργαριταρένιες πύλες του παραδείσου έκανε τα παράπονα της στο Άγιο Πέτρο λέγοντας του, δεν καταλαβαινω, πίστευα ότι ο Θεός θα βοηθούσε και εκείνος να της απαντά, “Κυρία μου, σου στείλαμε δύο βάρκες και ένα ελικόπτερο.

Μερικές φορές, η μάλλον τις περισότερες, δεν θέλουμε να δούμε το φανερό.

Πάρε λοιπόν το ποιό σημαντικό πρόβλημα πού αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα δύο τελευταία χρόνια και σήμερα. Θα συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το φαινόμενο του πληθωρισμού, που δημιουργεί τη πολυσυζητημένη ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση της χώρας και αντιμετωπίζει το πρόβλημα τού πληθωρισμού. Είναι όμως υπεύθυνη για τη δημιουργία του πληθωρισμού, όπως την κατηγορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση; Το πληθωρισμό δημιουργεί η υπερβολική ποσότητα τού χρήματος πού κυκλοφορεί στην αγορά, όπως υποστηρίζει κάθε αξιόπιστος Οικονομολόγος. Για το λόγο αυτό η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες, μέλη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όταν δανείζονται από αυτήν, με στόχο τη μείωση της ποσότητας του χρήματος. Η θεραπεία του πληθωρισμού και επομένως της ακρίβειας, απαιτεί τη μείωση της ποσότητας του χρήματος και τίποτα άλλο.

Δεν είναι η κυβέρνηση υπεύθυνη για την ακρίβεια γιατί δεν έχει τη δυνατότητα παραγωγής χρήματος, ούτε δύναται να δανειστεί με υπερβολή λόγω μνημονιακών περιορισμων. Εφόσον δέν δύναται να μειωσει τη ποσότητα του χρήματος πού κυκλοφορεί στήν Ελληνική αγορά δεν είναι και υπεύθυνη. Είναι λοιπόν τόσο βλάκες οι πολιτικοί και δεν ξέρουν ότι η κυβέρνηση δέν είναι υπεύθυνη;

Βλάκες στα σίγουρα δεν είναι, αλλά τότε τι ειναι; Ψηφοθήρες είναι και για το λόγο αυτό είναι και ψεύτες.

Ψεύδονται στους πολίτες όταν κατηγορούν τη κυβέρνηση, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Υπόσχονται ότι άμα έρθουν στην εξουσία θα βοηθήσουν. Δεν λένε όμως ξεκάθαρα με ποιό τρόπο θά βοηθήσουν και επί πλέον αυτά που λένε όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά τουναντίον θα καταστρέψουν και την οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η βοήθεια που χρειάζονται τα κατώτερα στρώματα της εισοδηματικής κλίμακας, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη συνεχή αύξηση του κόστους ζωής είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού.

Αυτό είναι πρόβλημα της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, πού νομίζω ότι πετυχαινει το στόχο της και πρέπει να πιστωθεί τα εύσημα για την επιτυχία της.

Τι λοιπόν θα μπορούσε να κάνει καλύτερά, οποιοσδήποτε από τη πληθώρα κομμάτων που παρουσιάζονται ως ειδήμονες σωτήρες; Νομίζω ότι προτιμούν να μιλάνε μόνο για την ακρίβεια, φυσικα κάτι που όλοι εμείς γνωρίζουμε και πολύ καλύτερα από τους λαλίστατους καί λαοπλάνους πολιτικούς. Και τούτο γιατί ξέρουν ότι είναι ανήμποροι να τη σταματήσουν αν και αξιώνουν το αντίθετο. Κάνουν κριτική στο τρόπο πού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια και χλευάζουν οι δολοπλόκοι ψηφοθήρες τη κάθε της προσπάθεια. Αν και ξεκάθαρα δεν έχουν παρουσιάσει το πως θα περιορίσουν την ακρίβεια, υποψιάζομαι ότι λόγω ιδεολογικών τοποθετήσεων όλων τών κομμάτων μνηστήρων της εξουσίας, μπορώ να προβλέψω το τρόπο με τον οποίον θα την αντιμετώπιζαν.

Πάρε λοιπόν την άκρα αριστερά πλευρά της κατανομής των ψηφοφόρων, δηλαδή το ΚΚΕ.

Μια οικτρά αποτυχημένη ιδεολογία που όπου κυβέρνησε η κυβερνά τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια, με πολύ χαμηλές τιμες όμως. Στη Κούβα η κομμουνιστική κυβέρνηση στης δεκαέξι τού Σεπτέμβρη, πού μόλις πέρασε, μείωσε το βάρος της ημερήσιας μερίδας άρτου, ένα από τα λίγα επιδοτούμενα αγαθά, από 80 γραμμάρια στα 60 και τη τιμή του λίγο κάτω από ένα πέσο. Παίρνεις την ημερήσια δόση άρτου που είναι σε μέγεθος ίση με ένα μέσο κούκι η μία μέση μπάρα σαπουνιού. Καλή σας όρεξη και δεν χρειάζεται να τρώτε ψωμί.

Η ψήφος σας πάει στα σκουπίδια και χαραμίζεται.

Η αριστερή ιδεολογία, γενικά δεν πιστεύει στην ελεύθερη λειτουργία της αγορας και στη θέση της βάζει τον κεντρικό σχεδιασμό. Επομένως, αφού δεν βλέπει τα οφέλη των τιμών που προκύπτουν από τη λειτουργία των αγορών, θα πάγωνε τις τιμές των αγαθών χωρίς δεύτερη σκέψη. Το πάγωμα των τιμών φέρνει τήν έλλειψη αγαθών στην αγορά και το ξεπάγωμα των, προξενεί τσουνάμι πληθωρισμού. Όταν οι τιμές είναι ελεγχόμενες, για μεγάλα χρονικά διαστηματα, οδηγούν στη φτώχια και στη μιζέρια τούς πολίτες της χώρας. Το ίδιο ισχύει για τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ που η ιδεολογία του είναι ίδια με εκείνη των άλλων αριστερών, ότι τα χρήματα των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των βιομηχάνων και γενικά του κατεστημένου είναι κλεμμένα χρήματα που ανήκουν στούς Έλληνες.

Βασικά οι αριστεροί θέλουν να πείσουν τους Έλληνες ότι μπορούν να γίνουν πλούσιοι και χωρίς να υποστούν τα δεινά της ρύσης “τα αγαθά κόποις κτώνται.” Να σε πείσουν θέλουν μόνο , γιατί μετά έχουν ράμματα για τη γούνα σου. Για το καινούργιο ΠΑΣΟΚ, αφού αναπολεί το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, δύο παρατηρήσεις ή μάλλον προειδοποιήσεις.

Πρώτον ο πληθωρισμός τότε ήτανε πάνω από 20%για πολλά χρονια και δεύτερον το λεγόμενο “επαχθες χρεος” είναι καθαρά το αποτέλεσμα της διασπάθισης του δημοσίου πλούτου από συνδικαλιστικά σωματεία, δημόσιες επιχειρήσεις, κάθε μορφής συντεχνίες και συνεταιρισμοί και επιδοτούμενοι επιχειρηματίες. Αυτά λοιπόν είναι τα συστημικά εμπόδια που έφερε ο πολυμήχανος αρχηγός του “ενδόξου” ΠΑΣΟΚ και που ακόμη και σήμερα δεν επιτρέπουν στη χωρα να ρίξει την ανεργία στο 3% με 4%. Μια μείωση κατ 5% θα αυξήσει το εθνικο προιόν κατα 13 δισεκατομμύρια. Αν έχετε ψευδaiσθησεις ότι μπορείτε να ζήσετε πάλι σήμερα σαν πλούσιοι με δανεικά λεφτά όπως και τότε, φοβάμαι πολύ ότι θα απογοητευτήται οικτρά. Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ δεν θα προσφέρει τίποτα γιατί τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν πρόσφεραν ποτέ όπου κυβερνησαν.

Στην Ευρώπη κάνουν κριτική στο καπιταλισμό για ψηφοθηρικους λόγους και όταν ανεβαίνουν στην εξουσία ζούν και χαίρονται τα καπιταλιστηκά αγαθά. Και πρίν πάω στο άλλο άκρο της κατανομήςτων ψηφοφόρων θα παραθέσω τι άλλα λάθος μέτρα έχει η φαρέτρα τους για τη καταπολέμηση τής ακρίβειας. Όταν κάνεις λάθος διάγνωση τότε και η θεραπεία είναι λάθος. Ο λαϊκισμός τους δεν έχει όρια. Η θεραπεία τής ακρίβειας ειναι μία αυτή της μείωσης της ποσότητας του χρήματος.

Εδώ λοιπόν οι αθεόφοβοι θέλουν να φορολογήσουν το ” υπερκερδος”, αυτό δεν ξέρω τι θα πει, όλων των επιχειρήσεων, να αυξήσουν το ποσό των επιδοτήσεων και μισθών και φυσικά να παγώσουν τις τιμές. Αυτά τα μέτρα είναι τροφή για την ακρίβεια και είναι ίδια με τα οικονομικά του Ταγιπ Ερντογαν πού μειώνει το επιτόκιο για να πολεμήσει την ακρίβεια. Αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας με αρνητικές συνέπειες. Από το δεξιό άκρο της κατανομής είναι μια από τα ίδια. Βλέπετε όλοι ψαρεύουν στην ίδια λίμνη. Πάντα έλεγα ότι τα άκρα αν και αρχίζουν από διαφορετικά σημεία καταλήγουν στο τέλος στο ίδιο σημείο. Επειδή και οι ακροδεξιοι καταργούν την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς στο τέλος όπως και οι αριστεροί καταργούν τη πολιτική και οικονομική ελευθερία των πολιτών. Η θεραπεία των ακροδεξιων κομμάτων

της ακρίβειας ειναι εντελώς ίδια με αυτή των αριστερών.

Αν λοιπόν πιστεύεται ότι θα σας βοηθήσουν, τότε αγνοείται τη πραγματικοτητα.

Η χώρα χρεοκόπησε από αριστερές λαικίστηκες πολιτικές. Αυτή η κυβέρνηση, με τα λάθη της έρχεται σαν βαρκάρης και πιλότος για να σας σώσει πριν πνιγείτε. Μην έχετε ψευδεσθησεις γιατί θα αποδειχθεί και πάλι άνθρακας ο υποσχόμενος θησαυρός των νέων μεν, αλλά της ίδιας ιδεολογικης μορφής κομματικά μορφώματα.”Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.”

Παναγιώτης Μπούρης. Καθηγητής Οικονομολογος

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα