Στο 2025 έχουν στρέψει ήδη το ενδιαφέρον τους αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια αλλά και γενικότερα η τουριστική βιομηχανία μη εξαιρουμένης της ελληνικής, με τα πρώτα μηνύματα να δείχνουν ότι το επόμενο έτος θα είναι μία καλή τουριστική χρονιά. Υπό την αίρεση βέβαια των γεωπολιτικών εντάσεων.
Η τάση του κόσμου να ταξιδεύει συνεχώς ενισχύεται αναφέρει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) σε πρόσφατη εκτίμηση της για την παγκόσμια αεροπορική κίνηση μέχρι τον Αύγουστο του 2024, η οποία μετρούμενη σε έσοδα επιβατών ανά χιλιόμετρο (Revenue Passenger-Kilometer-RPK) αυξήθηκε 7,9% σε ετήσια βάση και 8,6% τον Αύγουστο παγκοσμίως.
Ο ΣΕΤΕ
Στη χώρα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Παράσχης μιλώντας στο 5ο συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης ανέφερε ότι «σαν συνέχεια του 2024 που θα έχουμε νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, για το 2025 οι καταρχήν ενδείξεις που έχουμε δεν είναι κακές, όμως είναι πολύ νωρίς. Οι πρώτες, βάσιμες ενδείξεις θα προκύψουν από τη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου, την WTM το Νοέμβριο αλλά και τον προγραμματισμό των αεροπορικών για την επόμενη χρονιά». Ο ίδιος όμως εξήγησε ότι «δεν είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε έσοδα και αφίξεις και τα επόμενα χρόνια. Ούτε το ευρωπαϊκό ΑΕΠ αλλά ούτε και το ελληνικό, αντίστοιχα, δικαιολογούν τέτοιες τάσεις και άρα πρέπει να εξοικειωθούμε σιγά σιγά και με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».
Στη βάση αυτής της εκτίμησης φαίνεται να κινείται το σύνολο του ελληνικού τουρισμού και πρωτίστως αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες.
Ο ΔΑΑ
Η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένει σταδιακή επιστροφή σε μονοψήφια ποσοστά αύξησης όταν στο πρώτο εξάμηνο η συνολική επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου «πετούσε» με 16% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, στους 14,01 εκατομμύρια επιβάτες.
Ήδη για τον Αύγουστο ανακοίνωσε άνοδο της επιβατικής κίνησης κατά 10,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2023 και για τον Σεπτέμβριο κατά 9,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2023. Ωστόσο η κίνηση του εξωτερικού παραμένει ακόμη σε διψήφια ποσοστά (περί το 12,3%, όμως στις αρχές του έτους «πετούσε» με 20-22%. Πάντως για το 2025 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προσδοκά πολλά από την ενίσχυση των υπερατλαντικών συνδέσεων.