Στην Πελοπόννησο το πρώτο χωριό για παιδιά ΑμεΑ στην Ελλάδα

Στην Πελοπόννησο προσανατολίζονται να δημιουργηθεί το πρώτο χωριό για παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα οι εμπνευστές της 4amea Νένα Χρονοπούλου και Τάσος Μητρόπουλος. Πρόκειται για ένα στόχο ζωής του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ, το οποίο ίδρυσαν η Καλαματιανή ηθοποιός και συγγραφέας μαζί με τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή το 2020, έτσι ώστε να έχουν φροντίδα τα παιδιά ΑμεΑ, όταν δε θα υπάρχουν στη ζωή οι γονείς τους για να τα φροντίζουν.

Η δημοφιλής ηθοποιός που έβαλε στην άκρη την καριέρα της για να αφοσιωθεί στον 20χρονο σήμερα ΑμεΑ γιο της Χρήστο, μίλησε στην εφημερίδα  “Ελευθερία” για το όραμα της ίδιας, του συζύγου της Τάσου Μητρόπουλου και πολλών ακόμη γονιών ώστε να εξασφαλίσουν ένα μέλλον σε ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα “τρέχει” στο διαδίκτυο ψήφισμα για την απόκτηση «Σύνταξης γονέα παιδιού με αναπηρία», αίτημα το οποίο θα σταλεί σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει.

SECOND FAMILY 4AMEA

Σχετικά με το χωριό για παιδιά με αναπηρία ή Second Family, το σκεπτικό τείνει στην εξασφάλιση «δεύτερης οικογένειας», δηλαδή η οικογένεια που θα υποδεχθεί τα παιδιά όταν δε θα υπάρχει η βιολογική τους οικογένεια για να τα στηρίζει. Σημαίνει ακόμα ταίριασμα μεταξύ των παιδιών από νωρίς, γιατί όλες οι προσαρμογές θέλουν το χρόνο τους πόσο μάλλον να δημιουργηθεί μία «δεύτερη οικογένεια» για ανθρώπους άγνωστους έως τώρα μεταξύ τους και ΑμεΑ. Το καινοτόμο project θα αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα των δομών που φιλοξενούν ανθρώπους με αναπηρία. Τα παιδιά θα γίνονται φίλοι, θα ταιριάζουν δηλαδή μεταξύ τους πολύ πριν καταλήξουν να ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι, και όταν τελικά καταφέρουν να συνυπάρξουν θα νιώθουν πως το ένα παιδί είναι φίλος με το άλλο. Μπορεί τα παιδιά με αναπηρία τις περισσότερες φορές να μη μπορούν να μιλήσουν γιατί στερούνται το «λόγο», αυτό όμως δε σημαίνει πως θα τους επιβληθεί να ζήσουν με ανθρώπους που η παρουσία τους ίσως τους είναι δυσάρεστη.

Το «Second Family 4amea» θα είναι ένα χωριό – πρότυπο, που τα παιδιά ΑμεΑ δε θα κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σ’ αυτό, τα σπίτια τους θα είναι χωρισμένα ανά κατηγορία αναπηρίας και ασφαλώς μέσα στο χωριό θα υπάρχουν καταστήματα εκπαίδευσης (μανάβικο, χασάπικο, κομμωτήριο, κ.λ.π.) για διαδραστική εκπαίδευση.

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα