Χωρίς δυναμική, κύρος και αρμοδιότητες το Δ.Σ του ΓΟΕΒ! Παραιτούμαστε!

Τα αιρετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας, Πλατής Γεώργιος, Λιαλιάτσης Βασίλειος, Ντόκος Γεώργιος και Παπανδριανός Κωνσταντίνος, υποβάλαμε την παραίτησή μας στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, έπειτα από μια άκαρπη προσπάθεια διάρκειας 18 μηνών.

Είναι πλέον σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν συνεργάζονται, δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας και δεν συμβάλλουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Η συμμετοχή μας σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που έχει απολέσει όλες του τις αρμοδιότητες, τη δυναμική και το κύρος, είναι πλέον ανώφελη. Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου 2023, για παρόμοιους λόγους, παραιτήθηκαν ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας ιδρύθηκε για να αναλάβει τη «διοίκηση, λειτουργία, συντήρηση, επέκταση, αναβάθμιση και βελτίωση» των αρδευτικών έργων του Αναβάλου. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ρόλος του περιορίζεται μόνο στη λειτουργία του έργου, καθώς οι αρμοδιότητες που του αναλογούν δεν ασκούνται.

Το έργο του Αναβάλου βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην προχωρά στις αναγκαίες επισκευές κρίσιμων υποδομών. Οι διαρροές στη διώρυγα έχουν οδηγήσει σε απώλεια έως και 40% του αντλούμενου νερού, με τους αγρότες να καλούνται να πληρώσουν για νερό που δεν χρησιμοποιούν, και μάλιστα σε διπλάσια τιμή προς τον ΓΟΕΒ, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το πάγιο αίτημα για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αρδευτικής διαχείρισης παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ τα έργα που εξαγγέλλονται κατά καιρούς μένουν ημιτελή για χρόνια.

Η απορρύθμιση του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας αποτελεί το αποτέλεσμα πολυετών παραλείψεων. Οι επιφανειακές λύσεις, όπως η δημιουργία ενός «ενιαίου φορέα» όταν και αν, δεν μπορούν να διορθώσουν τα θεμελιώδη προβλήματα. Χρειάζεται ΣΉΜΕΡΑουσιαστική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών. Χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, τα προβλήματα θα παραμείνουν άλυτα.

Για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και του κύρους του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας, προτείνουμε τα εξής:

· Τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και προθεσμιών.

· Διεξαγωγή δημόσιων συνεδριάσεων με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αρνούμαστε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε συμβούλια που, μετά από 54 χρόνια απομόνωσης του γλυκού νερού από τη θάλασσα, μετατρέπουν την ευλογία μιας πηγής γλυκού νερού σε ένα διαρκές πρόβλημα για τον τόπο μας.

26/9/2024

Με εκτίμηση,

Τα αιρετά μέλη του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα