Η Ερμιονίδα στην “Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου”

Ο Δήμος Ερμιονίδας και η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. συμμετέχουν ως διαφορετικοί φορείς, στην “Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου”, στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος “Απόλλων” του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα “Απόλλων” θεσπίστηκε πρόσφατα με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα (συνδυάζοντας την ενεργειακή με την κοινωνική πολιτική) και συντελεί ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να έχουν ακόμα πιο έντονα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Αντικείμενό του, είναι η κάλυψη του συνόλου ή μέρους των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων, μέσω της εγκατάστασης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και της εφαρμογής ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού κατανάλωσης ενέργειας, με χρόνο ολοκλήρωσης τους 36 μήνες.

Μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ και την εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με ταυτοχρονισμό, το “Απόλλων” συμβάλλει στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, και τις Δ.Ε.Υ.Α. καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες κατηγορίες ωφελούμενων, διότι μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την κάλυψη μέρους των καταναλώσεων τους, επιδιώκεται:

  • Η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών.
  • Η παροχή κινήτρου, ώστε να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για περαιτέρω μείωση των λογαριασμών τους και η δυνατότητα να διαθέσουν πόρους.
  • Η ενίσχυση της οικονομικής εξυγίανσής τους, δίνοντας τη δυνατότητα μέσα από τη μείωση των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια, να ρυθμίσουν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σήμερα προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους σκοπούς του προγράμματος, αξιοποιείται το μοντέλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων και συστήνεται σε κάθε Περιφέρεια μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών.

Στην “Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου” ήδη εντάχθηκαν ο Δήμος Ερμιονίδας και η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., μέσω υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τις παραπάνω Αιτήσεις Συμμετοχής, οι οποίες είχαν ως καταληκτική ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου 2024, είχαν προηγηθεί οι σχετικές ομόφωνες αποφάσεις συμμετοχής που ελήφθησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. αντίστοιχα.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα