Καταγγέλλει την…τηλεδιάσκεψη η Λαϊκή Συσπείρωση

Δήλωση του Νίκου Κουτουμάνου στην συνεδρίαση του Πε.Συ. για το «Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό».

Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνει η πλειοψηφία της Περιφερειακής Αρχής στη σημερινή συνεδρίαση, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής αποκλειστικά και μόνο με τηλεδιάσκεψη και όχι με την απαραίτητη φυσική παρουσία. Συνεχίζει την υποβάθμιση και την απαξίωση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρώτα με την απομάκρυνση όλων των σοβαρών θεμάτων από τις συνεδριάσεις και τη μεταφορά τους στις επιτροπές και τώρα υποβαθμίζοντας τη διαδικασία με την τηλεδιάσκεψη.

Μάλιστα μιλάμε για ένα θέμα που αφορά τον Τουρισμό και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση, θέμα που έχει συζητηθεί ή θα συζητηθεί σε άλλα Περιφερειακά Συμβούλια και που με βάση τα δικά σας λεγόμενα το έχετε ψηλά, θεωρώντας μάλιστα ότι ο Τουρισμός αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής Οικονομίας, χωρίς να παίρνετε υπόψη σας τα χρόνια της πανδημίας και τα προβλήματα που περάσαμε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ριζικά αντίθετη θέση για το συγκεκριμένο σχέδιο, από όλες τις παρατάξεις και τα κόμματα που σας στηρίζουν, θέση που την εκφράσαμε στην επιτροπή και θα τοποθετηθούμε και δημοσίως. Το ειδικό χωροταξικό δεν βελτιώνεται αλλά πρέπει να αποσυρθεί.

Με την απαράδεκτη στάση σας, εκτός των άλλων, επιδιώκετε να κρύψετε και την ουσιαστική ταύτιση που έχετε για στρατηγικής σημασίας ζητήματα με τις υπόλοιπες παρατάξεις, αφού διαγκωνίζεστε για δευτερεύοντα, τριτεύοντα και διαδικαστικά ζητήματα. Ταύτιση που φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, όπου ομόφωνα ψηφίσατε το διαγωνισμό για το νέο σχεδιασμό ταυτότητας της περιφέρειας, λες και δεν χορτάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την «Μυθική» και όποια άλλη Πελοπόννησο, που μοναδικό όφελος έδιναν στους μεγαλοξενοδόχους και στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία.

Πάγια θέση αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι όλα τα σημαντικά ζητήματα να έρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητιούνται δια ζώσης. Δεν μας πείθουν οι δικαιολογίες σας, ότι δεν είχατε τον χρόνο να προετοιμάσετε την «διά ζώσης» συνεδρίαση. Γι αυτό το λόγο, διαμαρτυρόμενοι για την σημερινή εκφυλιστική διαδικασία, αποχωρούμε και δεν θα συμμετέχουμε.

Καταθέτουμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας, όπως την εκφράσαμε κατά την τοποθέτηση μας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας:

Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το «Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό»

Για τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές και τους tour operators το νέο Ειδικό Χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό βεβαίως αναδεικνύεται σε εθνική υπόθεση, που δεν αφορά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, αλλά των λίγων. Στόχος του είναι η ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση δηλαδή του πιο παρασιτικού τμήματος της κοινωνίας μας που ζει στη χλιδή από τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης.

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, να το συμπληρώσει, να φέρει νέα «απλούστευση των διαδικασιών» ώστε οι επενδυτές να μπορούν χωρίς χρονοτριβή να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτή την απλούστευση των διαδικασιών ο λαός μας και οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών την πληρώνουν και θα την πληρώσουν ακριβά, με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένους χώρους και την ενσωμάτωση σε αυτούς ό,τι βρίσκεται στην έκταση που ονομάζονται οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η κυβέρνηση νομοθετεί την άρση κάθε προστατευτικής ρύθμισης που υπήρχε από τον όποιο χωροταξικό σχεδιασμό με αλλαγή των χρήσεων γης και με εργαζόμενους πολύ φθηνούς για όσο και όποτε τους χρειάζονται και έτσι δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση μελλοντικών επενδυτών.

Μεγάλες εκτάσεις, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, λιμάνια, μαρίνες και κάθε σπιθαμή παράκτιας ζώνης και αιγιαλού παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, χρήσεις γης αλλάζουν και από αγροτικές θα χαρακτηρίζονται τουριστικές. Κάνει πράξη τις βασικές απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως έχουν εκφραστεί κατά καιρούς και από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, που είναι σύμφωνες με τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Δεν προβλέπεται κανένας ουσιαστικός περιορισμός στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές, καταργεί τις όποιες ποσοστώσεις υπήρχαν για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στα νησιά, (σαν αυτό που ο δήμαρχος καλούσε τους κατοίκους να μην κυκλοφορήσουν γιατί ήρθε κρουαζιερόπλοιο).

Η κατηγοριοποίηση που κάνει το ΕΧΤ γίνεται μόνο στη βάση της σχέσης τουριστικών κλινών προς μόνιμο πληθυσμό, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb. Γίνεται σε επίπεδο δημοτικής ενότητας και χωρίζεται σε: κορεσμένες περιοχές, ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες, περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και τις μη ανεπτυγμένες.

Στο νέο πλαίσιο, κορεσμένες τουριστικά χαρακτηρίζονται ελάχιστες περιοχές. Στην Πελοπόννησο όχι μόνο δεν υπάρχουν «κόκκινες» περιοχές, αλλά και οι ανεπτυγμένες είναι ελάχιστες ουσιαστικά αναφέρεται μόνο στο Ναύπλιο και την Ελαφόννησο, ενώ η περιοχή της Μεσσηνίας δείχνει παρθένα τουριστικά (με την Καλαμάτα και τη Μεθώνη να είναι στις αναπτυσσόμενες περιοχές και την Πύλο στις μη ανεπτυγμένες με το Costa Navarino!

Σε όλη την Πελοπόννησο και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (δηλαδή στις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί στην τελευταία κατηγορία, τις μη ανεπτυγμένες) προτείνεται όχι μόνο να ενισχυθούν οι οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις, αλλά και να δοθούν ευνοϊκοί όροι δόμησης.

Και ερχόμαστε για ακόμα μια φορά να διαπιστώσουμε και να τονίσουμε ότι ο σχεδιασμός είναι αποσπασματικός και με γνώμονα την κερδοφορία των επενδυτών του Τουρισμού.

· Δεν γίνεται να θέλεις τουρισμό στην Καλαμάτα, το Ναύπλιο και στις άλλες πρωτεύουσες και να μην εξασφαλίζεις παράλληλα φοιτητικές εστίες! Πέρασαν σχεδόν 3.000 φοιτητές σε όλες τις πόλεις, που θα μείνουν στις 200 κλίνες της εστίας που υπάρχουν μόνο στην Καλαμάτα; Για γκαρσονιέρα ζητάνε μέχρι και τα 500 €.

· Δεν γίνεται να χτίζονται νέα χωριά, τεράστια συγκροτήματα και να μην λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση με τα νερά ύδρευσης και άρδευσης, την έλλειψη υποδομών κλπ. Στην Ερμιώνη πχ που αποτελεί μια από τις πιο προβληματικές περιοχές, χωρίς να λύνεται κανένα από τα καυτά ζητήματα άρδευσης και ύδρευσης να δανειοδοτούνται νέα μεγαθήρια.

· Δεν γίνεται να πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλές περιοχές και να μην γίνεται τίποτα με την πρωτοβάθμια Υγεία, αντίθετα έχουμε πολλά περιστατικά όπου μαζεύονται ότι γιατροί έχουν απομείνει στα κεντρικά νοσοκομεία ή εξωθούνται σε παραίτηση λόγω των απαράδεκτων συνθηκών.

· Δεν γίνεται οι δήμοι που αναλαμβάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων, να δουλεύουν με λειψό και ανειδίκευτο προσωπικό που οδηγεί σε ατυχήματα και μαζί με την πανάκριβη διαχείριση που έχετε επιλέξει, να αυξάνονται τα δημοτικά τέλη κλπ.

Εν κατακλείδι, το ΕΧΤ και η γενικότερη κυβερνητική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για διακοπές, για αναψυχή, για τη βελτίωση της ζωής και των συνθηκών εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων που εργάζονται σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Δεν διορθώνεται, το καταψηφίζουμε.

 

 

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα