Οι ελληνικές ακτογραμμές στην κορυφή του κόσμου!

Η Ελλάδα με μήκος ακτών 13.676 χιλιόμετρα κατατάσσεται στη 13η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο

Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται οι ελληνικές ακτογραμμές με βάση το συνολικό τους μήκος, σε σύγκριση μάλιστα με την έκταση της και τον πληθυσμό της. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν η ΕΡΤ και η Wikipedia, η Ελλάδα με μήκος ακτών 13.676 χιλιόμετρα κατατάσσεται στη 13η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο, με βάση το συνολικό μήκος των ακτών της. Με βάση την έκταση της η Ελλάδα βρίσκεται στην 97η θέση μεταξύ 200 χωρών περίπου και με βάση τον πληθυσμό της στην 91η θέση.

Ελληνικές ακτογραμμές: Στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως

Οι ελληνικές ακτές είναι διπλάσιες σε μήκος από της Τουρκίας, ενώ είναι πολύ κοντά στο συνολικό μήκος της ακτογραμμής της τεράστιας Κίνας. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο μήκος ακτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και την Ινδία. Μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Ελλάδα έχει η Αυστραλία, με 25.957 χιλιόμετρα, η Ιαπωνία, με 29.751, οι Φιλιππίνες με 36.289, η Ρωσία με 37.653 χιλιόμετρα. Η Γροιλανδία με μήκος ακτών 44.087 χιλιόμετρα με τα περισσότερα από αυτά να είναι καλυμμένα κάτω από τον πάγο, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται και η Ινδονησία, με 54.716 χιλιόμετρα μήκος ακτών. Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Νορβηγία με 83.281 χιλιόμετρα παραλίας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με 202.080 χιλιόμετρα.

Το μήκος ακτογραμμής της Ελλάδας που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο για την έκταση της οφείλεται μεταξύ άλλων στο πλήθος των νησιών, τα οποία είναι περισσότερα από 2500 σε αριθμό. Σύμφωνα με άλλες πηγές η Ελλάδα περιλαμβάνει 6.000 περίπου νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, από τα οποία μόνο τα 227 είναι κατοικημένα.

Παραλίες και επιμέρους ακτογραμμές

Το Μονολίθι που βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας, αποτελεί τη μεγαλύτερη αμμουδιά με άμμο στην Ευρώπη έχοντας μήκος σχεδόν 25 χιλιόμετρα. Η ακτή Μονολίθι εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρεβέζης. Η παραλία του Λούρου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με μήκος 17 χλμ. αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα όπου σχηματίζονται αμμοθίνες, ενώ από το 1974 προστατεύεται από τη Σύμβαση RAMSAR.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα