Ο Δήμος πληρώνει, γιατί και εδώ το χέρι στην τσέπη οι πολίτες;

Πολιτιστικό Καλοκαίρι. ΝΑΙ. Ο Δήμος πληρώνει, γιατί και εδώ το χέρι στην τσέπη οι πολίτες;

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Αυγούστου 2024, συζητήθηκε το θέμα που είχε θέσει η Παράταξή μας «Δήμος Ερμιονίδας. Βραδιές Πολιτισμού. Καλοκαίρι 2024. Συνολική συζήτηση του προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο και εξέλιξή του, Ανυπαρξία ουσιαστικά δωρεάν εκδηλώσεων για τους πολίτες».

Παραθέτω παρακάτω την τοποθέτησή μου. Τις τοποθετήσεις μου στο Δ.Σ τις έχω πάντα και γραπτές, αφού γνωρίζουν όλοι πλέον αφ΄ ενός τις προσπάθειες διαστρέβλωσης τους από τη Δημοτική Αρχή και αφετέρου ότι τα πρακτικά του Δ.Σ έρχονται με τον αραμπά.

«Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για το καλοκαίρι 2024.

Θεωρούμε πως το συνολικό πρόγραμμα όταν ολοκληρώθηκε η κατάρτισή του, πριν δημοσιοποιηθεί, έπρεπε να τεθεί υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε από την αρχή να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να προσπαθήσουμε για τη βελτίωσή του. Ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο πολλοί Δήμοι ακολουθούν αυτή την τακτική και νομίζουμε ότι μόνο οφέλη έχει να προσθέσει.

Σχεδόν το ίδιο ισχύει και για την εξειδίκευση πιστώσεων. Βάσει του νόμου οι πιστώσεις εγκρίνονται από τη Δημοτική Επιτροπή, ωστόσο γνωρίζετε ότι προβλέπεται πως για όσα θέματα κρίνεται ότι πρέπει να έχουν ευρύτερη ενημέρωση οι πολίτες, μπορούν να έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μελετώντας λοιπόν πολιτιστικά προγράμματα άλλων Δήμων ακόμα και στο νομό μας βλέπουμε στο τέλος «όλες οι εκδηλώσεις δωρεάν για το κοινό»

Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο και στο Δήμο μας όπου για να τις παρακολουθήσουν οι πολίτες, πλην ελαχίστων, έπρεπε να καταβάλλουν εισιτήριο.

Παράλληλα το δημοτικό χρήμα που αναλώθηκε ήταν σημαντικού ύψους. Πιο συγκεκριμένα στις εξειδικεύσεις πιστώσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ερμιονίδας για το καλοκαίρι του 2024, ψηφίστηκαν τα πιο κάτω ποσά:

Στις 11 Ιουνίου ψηφίστηκαν 20.193,73 ευρώ

Στις 26 Ιουνίου ψηφίστηκαν 26.976,00 ευρώ

Στις 09 Ιουλίου ψηφίστηκαν 3.108,00 ευρώ

Στις 26 Ιουλίου ψηφίστηκαν 22.336,00 ευρώ και

Στις 13 Αυγούστου ψηφίστηκαν 7,465,90 ευρώ.

Στη Δημοτική Επιτροπή την Δευτέρα 26 Αυγούστου υπάρχει εισήγηση για πιστώσεις 8.335,00ευρώ.

Συνολικά μέχρι στιγμής χωρίς να είναι τα τελικά ποσά, έχουν διατεθεί για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις 88.414,63 ευρώ. Αν προσθέσουμε και τις 34.500,00 ευρώ που διατέθηκαν για τις πασχαλινές εκδηλώσεις έχουν διατεθεί από το Δήμο Ερμιονίδας συνολικά πάνω από 122.914,63 ευρώ για εκδηλώσεις.

Επιπλέον σχεδόν στο σύνολο του προγράμματος έχουμε το Δήμο Ερμιονίδας ως συνδιοργανωτή. Δηλαδή ο Δήμος Ερμιονίδας δεν έχει ιδέες, δεν έχει πράγματα στον πολιτισμό που θέλει να υλοποιήσει , να δώσει το στίγμα του, να διοργανώσει ο ίδιος πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι δωρεάν για το κοινό; Ασφαλώς πρέπει να είναι αρωγός και στις διοργανώσεις των συλλόγων με τις οποίες συμφωνούμε, αφού το ένα δεν αποκλείει, ούτε απαγορεύει το άλλο.

Αβίαστα προκύπτει ότι ο μεγάλος ριγμένος είναι το Κρανίδι. Το Κρανίδι όπου στο παρελθόν κυρίως τον Πολιτιστικό Αύγουστο υπήρχαν σχεδόν καθημερινά εκδηλώσεις δωρεάν κατά βάση στο Α΄ Δημοτικό, όπου μπορούσαν οι πολίτες να πηγαίνουν με τα πόδια, χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου και να περνούν τις καλοκαιρινές βραδιές τους να δίνουν χρώμα και ζωή στην πόλη και να δουλεύουν οι επιχειρήσεις.

Με νοσταλγία θυμόμαστε επίσης στα λιμάνια της Ερμιονίδας τις εκδηλώσεις για τη ναυτική εβδομάδα σε ένα Δήμο κυριολεκτικά ζυμωμένο με τη θάλασσα και καλό θα ήταν να θέμα να το ξαναδούμε.

Κρανίδι 23 Αυγούστου 2024

Γιάννης Μαργέτας

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα