Στην ΔΑΟΚ το…μπαλάκι για τις ακρίδες!

Απάντηση Τσίαρα σε Ανδριανό για τις ζημιές από τις ακρίδες στην Αργολίδα

Στην υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 6151/30-7-2024 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ζημιών από ακρίδες στις καλλιέργειες της Αργολίδας, απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας.

 

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Η ευθύνη της εφαρμογής προγράμματος ακριδοκτονίας ανήκει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της χώρας, βάσει του ν. 3852/2010 (Α΄ 87/2010), «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης», (Αρμοδιότητες Περιφερειών, άρθρο 186, παρ.ΙΙΒΒ31): “Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων υποχρεωτικών ή συλλογικών καταπολεμήσεων όπως η καταπολέμηση του δάκου, αρουραίων, ακρίδων κ.ά.” και των Π.Δ. που αφορούν τους Οργανισμούς των Περιφερειών

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 6281/1934 και του Α.Ν. 2183/1940 οι οποίες ισχύουν, για τη διενέργεια προγράμματος ακριδοκτονίας απαιτούνται:

 

α. Απόφαση του Περιφερειάρχη που κηρύσσει την εν λόγω περιοχή ως ακριδόπληκτη.

 

β. Απόφαση επίσης του Περιφερειάρχη συγκρότησης Τοπικών Επιτροπών ακριδοκτονίας, οι οποίες αποτελούνται από:

 

i. Τον Δήμαρχο ή Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας με τους νόμιμους αναπληρωτές τους, ως Πρόεδρο.

 

ii. Έναν Κοινοτικό Φύλακα του Δήμου ή της Τοπικής Κοινότητας.

 

iii. Τον Γεωπόνο του Δήμου και εφόσον δεν υπάρχει, άλλο υπάλληλο του Δήμου ο οποίος εκτελεί και χρέη γραμματέα της επιτροπής.

 

Για την πρόληψη των ζημιών από τις ακρίδες, γίνεται εντοπισμός των ακριδοκηλίδων και έγκαιρη καταπολέμησή τους πριν από τις πρώτες πτήσεις του εντόμου. Ο ψεκασμός γίνεται πρώτα γύρω από την κηλίδα, ώστε να τις εμποδίσουμε να φύγουν και μετά στο κέντρο, με εγκεκριμένα με κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης φυτοπροστατευτικά προϊόντα 120 ημερών όπως π.χ. με δ.ο. tau-fluvalinate το οποίο εγκρίθηκε κατά τη φετινή περίοδο στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, κατόπιν αίτησης των αρμοδίων ΔΑΟΚ. Κατά τον ψεκασμό λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος και τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες των ετικετών των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται.

 

Για την αντιμετώπιση των ακρίδων στις καλλιέργειες ακτινιδιάς, πορτοκαλιάς, μανταρινιάς και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις της ΑΣ Κουρτακίου της Π.Ε. Αργολίδας, για την καλλιεργητική περίοδο 2024, κατόπιν εισήγησης της ΔΑΟΚ Αργολίδας, δόθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης 120 ημερών στο φυτοπροστατευτικό προϊόν VELIFER OD (δ.ο. Beauveria bassiana strain PPRI 5339) για ψεκασμό των δέντρων από το σχηματισμό των καρπών μέχρι τη συγκομιδή.

 

Η ΔΑΟΚ Αργολίδας για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο έτους 2025 θα πρέπει να ενεργήσει έγκαιρα από τις αρχές της Άνοιξης, τόσο για την κήρυξη της Π.Ε. ως ακριδόπληκτης και τη σύσταση συνεργείων ψεκασμών όσο και για την εξασφάλιση κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης 120 ημερών φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα