Είπαν όχι στην επέκταση των ιχθυοτροφείων σε Βουρλιά, Κορακιά και Θυννί

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας στην συνεδρίαση της 23ης Αυγούστου 2024, γνωμοδότησε αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), στον όρμο της Βουρλιάς, της Κορακιάς και στο Θυννί.

 

Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει την επέκταση των υπαρχόντων ιχθυοτροφικών μονάδων στην Βουρλιά, στην Κορακιά και στο Θυννί, μέσω του φορέα διαχείρισης που είναι η εταιρεία ΠΟΑΥ Αργολίδας – Αρκαδίας Α.Ε.

 

Πρόκειται για μια φαραωνικών διαστάσεων επέκταση, η οποία όπως αποδείχθηκε από την διαλογική συζήτηση,σε περίπτωση που εφαρμοστεί θα είναι επιβλαβής, με αρνητικές συνέπειες για σημαντικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Ερμιονίδας, όπως είναι αυτοί του Τουρισμού και της Αλιείας.

 

Αρχικά, δύο στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν αναλυτικά στους Δημοτικούς Συμβούλους την μελέτη και στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση όπου ακούστηκαν τα υπέρ και τα κατά της επένδυσης.

 

Η λειτουργία των ιχθυοτροφείων για πάνω από 35 χρόνια στον Δήμο Ερμιονίδας, έχει συσσωρεύσει στους κατοίκους της περιοχής μας μια μεγάλη γνώση και εμπειρία με τα θετικά και τα αρνητικά της εν λόγω δραστηριότητας.

 

Όλοι έχουμε διαπιστώσει πλέον την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Υπάρχει αυξημένη πίεση στα θαλάσσια οικοσυστήματα από την μόλυνση λόγω των απόβλητων πλαστικών, σχοινιών, αλυσίδων, διχτυών και φελιζόλ, που παράγουν κατά κόρον οι ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Τα περιττώματα, η περίσσεια τροφή και τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα ιχθυοτροφεία με τους ανοιχτούς κλωβούς μολύνουν το νερό.

 

Υποβρύχια πλάνα κοντά στα ιχθυοτροφεία απεικονίζουν νεκρές ζώνες και καταστροφή του βυθού. Ένα σεληνιακό τοπίο, γεμάτο σκουπίδια, χωρίς ίχνος ζωής.

 

Και είναι γεγονός ότι διαχρονικά, ο Δήμος Ερμιονίδας, ο Καποδιστριακός Δήμος Κρανιδίου και η Κοινότητα Διδύμων ήταν αντίθετοί σε κάθε επέκταση των ιχθυοτροφικών μονάδων.

 

Κάτι αντίστοιχο ισχύει σήμερα για τους περισσότερους Δήμους της Ελλάδας, όπου ήδη λειτουργούν ιχθυοτροφικές μονάδες, με τα Δημοτικά Συμβούλια των οποίων να έχουν απορρίψει κάθε είδους επεκτάσεων.

 

Μάλιστα, εξαρχής η τοπική κοινωνία, υποδέχθηκε την πιθανότητα δημιουργίας ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας με κάποιες αντιδράσεις, όχι όμως αρκετές για να την αποτρέψουν.

 

Στην πορεία και με την πάροδο των ετών, αποδείχθηκε ότι λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία πλήττεται άμεσα η τουριστική ανάπτυξη και η αλιεία.

 

Επίσης, σε σχετική ερώτηση που τους τέθηκε, τα στελέχη της εταιρείας απάντησαν ότι η λειτουργία των ιχθυοτροφείων δεν συμβαδίζει με αυτήν των υδατοδρομίων, (τα οποία για την Δημοτική Αρχή αποτελούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής μας), αφού οι ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να βρίσκονται 8 χιλιόμετρα μακριά από τα υδατοδρόμια και να σταματούν τις εργασίες τους κατά τις προσθαλασσώσεις και τις αποθαλασσώσεις των υδροπλάνων.

 

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός Δήμος και από τον τουρισμό ζει σχεδόν το 80% του πληθυσμού του έμμεσα ή άμεσα, θα ήταν παράλογο να αποδεχτούμε την επέκταση της αποδεδειγμένα καταστροφικής και ξεπερασμένης τεχνολογίας των θαλάσσιων ανοιχτών ιχθυοκλωβών στην περιοχή μας.

 

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συζήτησης έλαβε το λόγο ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Διδύμων κ. Αντώνης Μαλτέζος, ο οποίος με τεκμηριωμένα επιχειρήματα τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης επέκτασης.

 

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε οποιαδήποτε επιπλέον επέκταση των ιχθυοτροφείων στον Δήμο μας και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της συγκεκριμένης μελέτης.

 

Με την άποψή του συντάχθηκαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τάσος Λάμπρου καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης κ.κ. Πάνος Αποστόλου και Γιώργος Μούγιος, κάτοικοι Διδύμων.

 

Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι αντιτάχθηκαν στην άποψη του επικεφαλής της παράταξής τους κ. Γιάννη Μαργέτα, οποίος μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του κ.κ. Παναγιώτη Αγρίμη, Νίκο Αντώνιοζα και Ιωσήφ Γανώση, ψήφισαν υπέρ της επέκτασης των υπαρχόντων ιχθυοκαλλιεργειών στην Βουρλιά, στην Κοριακιά και στο Θυννί, αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε αυτή στις περιοχές εφαρμογής της, όσον αφορά την μόλυνση του περιβάλλοντος, την τουριστική ανάπτυξη και την αλιεία.

 

Είναι όμως γεγονός πως η τελική απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, αποτελεί σημαντική ανάσα για τον Τουρισμό και την Αλιεία του Δήμου μας και ειδικότερα των κατοίκων των Δημοτικών Κοινοτήτων Διδύμων, Κοιλάδας και Κρανιδίου, δηλαδή των περιοχών που θίγονται άμεσα από την εφαρμογή της εν λόγω μελέτης.

 

Γραφείο Δημάρχου

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα