Τα αδέλφια Κλέοβις και Βίτων (580 π.Χ.) ήταν πολύ καλοί αθλητές με καταγωγή από το Άργος.
Η μητέρα τους, Κυδίππη, ήταν ιέρεια της Ήρας προστάτιδας του Άργους. Το κατόρθωμα που τους έκανε να μείνουν στην ιστορία είχε σχέση με την εορτή της Ήρας.
Επειδή οι λευκές αγελάδες της Ήρας αργούσαν να έρθουν από τους αγρούς, τα δύο αδέλφια υποδύθηκαν τις ιερές αγελάδες της Ήρας, ζεύτηκαν το άρμα και το έσυραν με την ιέρεια μητέρα τους σαράντα πέντε στάδια από το Άργος ως το Ηραίο.
Η μητέρα τους, περήφανη για τους άξιους γιούς, δεχόταν του επαίνους από τους παριστάμενους που την καλοτύχιζαν. Προσευχήθηκε τότε στη θεά ζητώντας της να προσφέρει στα παιδιά της ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει ένας άνθρωπος.
Μετά από την προσευχή της, οι τρεις πρόσφεραν θυσία στη θεά κι έπεσαν σε ύπνο μέσα στο ιερό.
Η θεά Ήρα άκουσε τις προσευχές της καλής της ιέρειας και χάρισε στους γιους της το πολυτιμότερο δώρο, τον αιώνιο ύπνο.
Ο Ηρόδοτος, που μας διηγείται την ιστορία αυτή στο διάλογο περί ευτυχίας του Σόλωνα με τον βασιλιά Κροίσο, την αναφέρει σαν ένα παράδειγμα για τη μεγαλύτερη ανθρώπινη ευτυχία σ’ όλη την ανθρωπότητα, καθώς οι δύο νέοι με τον ηρωισμό τους πέρασαν στην απέναντι όχθη της αθανασίας.
Οι Αργείοι τίμησαν τους δύο ηρωικούς νέους στήνοντας τους δύο θαυμάσιους κούρους στους Δελφούς, αφιέρωμα στον Απόλλωνα με αγάλματα. Οι κούροι αυτοί που αποτελούν τυπικό δείγμα αρχαϊκής γλυπτικής, κατασκευάστηκαν από τον Αργείο γλύπτη Πολυμήδη.
Τα αγάλματα στέκονται το ένα πλάι στο άλλο, επάνω σε χωριστές πλίνθους, αλλά σε ενιαίο βάθρο, όπου είναι χαραγμένη επιγραφή, που δεν σώζεται ολόκληρη.
Ο Παυσανίας μας παραδίδει επίσης ότι στην αγορά του Άργους κοντά στο άγαλμα του Μειλίχιου Δία υπήρχε λίθινο ανάγλυφο που παρίστανε τον Κλέοβι και Βίτωνα να σύρουν το άγαλμα προς το Ηραίο.
Σήμερα οι ωραίοι κούροι που απεικονίζουν τους δύο ανδρείους νέους βρίσκονται στο Μουσείο των Δελφών.