Η Καρυά Αργολίδας είναι το θρυλικό Κολοκοτρωνίτσι!

Έγινε viral λόγω της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς “Το καφέ της Χαράς”!

Το χωριό το οποίο αντιπροσωπεύει το Κολοκοτρωνίτσι βρίσκεται μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο μακριά από την Αθήνα. Είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό που ξεπροβάλλει στην Αργολίδα. Ο λόγος για την Καρυά.

Βρίσκεται στους πρόποδες του Αρτεμισίου χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Καρυά και ο λόγος που επιλέχθηκε είναι ότι έχει παραδοσιακό χαρακτήρα και μοναδική φυσική ομορφιά. Διαθέτει μια απαράμιλλη θέα και ήρεμες γωνιές για χαλάρωση και ξεκούραση.

Περπατώντας στο χωριό θα δεις τα πέτρινα σπιτάκια, που στοιχίζονται το ένα δίπλα στο άλλο. Εξίσου όμορφη είναι και η διαδρομή προς το βουνό. Ακόμη και τα καταλύματα στο χωριό διατηρούν το ύφος του χωριού και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

Στο κέντρο της πλατείας του χωριού, που ξεχειλίζει γραφικότητα, θα δεις να στέκει μια κρήνη φτιαγμένη με πρώτο υλικό της την πέτρα, απ’ την όποια κυλάει ασταμάτητα γάργαρο νερό προερχόμενο κατευθείαν από το βουνό. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χρονολογούμενος για οχτώ και πλέον αιώνες, από τη βυζαντινή ακόμα περίοδο, αποτελεί την μητρόπολη του οικισμού και είναι αναμφισβήτητα πόλος έλξης των απανταχού επισκεπτών στο ετήσιο πανηγύρι του στις 29 του Αυγούστου όπου κι εορτάζει.

 

Η Καρυά στην Επανάσταση του 1821

Η Καρυά όπως τα περισσότερα ελληνικά χωριά, έχει να επιδείξει συνδετικούς κρίκους με τον αγώνα για την ελευθερία. Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είχε τον οικισμό ως τόπο καταγωγής του. Ο Γιαννακός Δαγρές, όπως ονομαζόταν, συνέβαλε ενεργά στην πολιορκία της πόλης του Ναυπλίου, γι΄ αυτό και θα δεις το άγαλμα του να κοσμεί τον προαύλιο χώρο του ναού. Σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρεις και το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, που κρατά ανοιχτές τις πόρτες της μάθησης για το χωριό.

Ακολούθησε τον δρόμο στην ανατολική πλαγιά του Αρτεμισίου για να συνεχίσεις το ταξίδι σου στην ιστορία. Σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων θα συναντήσεις το μοναστήρι της Παναγιάς της Καρυάς, ενώ ακριβώς από πάνω της σ’ ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς, θα δεις να εκτείνονται τα ερείπια του κάστρου της, με την εκπληκτική θέα που θα παρατηρήσεις από το περιβάλλον του, να απλώνεται μέχρι τον αργολικό κάμπο.

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα