Με την παραπάνω φράση να «κλείνει» το καλαίσθητο τρίπτυχο της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης που μοιράσθηκε στους δεκάδες πολίτες οι οποίοι κατέκλυσαν τον τεράστιο αύλειο χώρο του Δημαρχιακού Καταστήματος Ερμιόνης, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (3-8-2024) η μουσικοχορευτική εκδήλωση της Χ.Ο.ΕΡ.Μια εκδήλωση που άρεσε πολύ αν κρίνουμε από το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού για τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας εκδήλωση.
Τα 10 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς (2014-2024) της Χ.Ο.ΕΡ. στην Ερμιόνη και αλλού στην Ελλάδα, ήταν η ευκαιρία για μια αναδρομική παρουσίαση των δράσεών της και ένα πάντρεμα με σημαντικές στιγμές της καθημερινής ζωής (π.χ. νανούρισμα, γάμος), αλλά και της ιστορικής διαδρομής της πατρίδας μας (π.χ. Μικρασιατική καταστροφή). Μεθοδικά συνδέοντας το τραγούδι, τη μουσική, το χορό και την αφήγηση, πέρασαν μπροστά από τα μάτια του κοινού δεκάδες εικόνες-στιγμές και ταυτόχρονα βιντεοσκοπήσεις με επιτόπιες προφορικές έρευνες στο παραδοσιακό τραγούδι και το χορό, συμπλήρωναν όμορφα την διήγηση.
Γιατί ουσιαστικά ολόκληρη η εκδήλωση ήταν μια διήγηση για τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη, τις διαγενεακές σχέσεις, την εργασία, την ιστορία, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον! Γι’ αυτό και στο τρίπτυχο που μοιράστηκε η Χ.Ο.ΕΡ. επιμένει να τονίζει την κινητήρια δύναμη και πίστη για την πορεία της σ’αυτά τα δέκα χρόνια: «Με συμμάχους μας, το πάθος και το μεράκι για την ελληνική λαογραφία και τους ελληνικούς/παραδοσιακούς χορούς, προσπαθούμε να βιώσουμε και να αποδώσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε την πολιτιστική κληρονομιά που λάβαμε απλόχερα από τους προγόνους μας. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον πλούτο της πατρίδας μας και να μεταλαμπαδεύσουμε τούτο το σημαντικό κειμήλιο στις επόμενες γενιές κάθε ηλικίας». Στόχοι που αντανακλώνται στην προσπάθεια και το αποτέλεσμά της από τα μέλη της Χ.Ο.ΕΡ. και τον καλλιτεχνικό της υπεύθυνο Κωστή Σκούρτη, αλλά και το έργο που έχει επιτελεσθεί μέχρι σήμερα.
Η επιτυχημένη εκδήλωση ανέδειξε τις δυνάμεις όπως και τις δυνατότητες που έχει η τοπική κοινωνία, να δημιουργεί πολιτισμό και να διατηρεί ένα ποιοτικό δυναμικό αναζητήσεων για το παρόν και το μέλλον της που ξεπερνά τον απλό….τουριστικό προορισμό. Εξάλλου είναι ευκαιρία να επαναλάβουμε πως η Ερμιόνη διαθέτει επίσης μια δυναμική Εταιρεία Μελετών με πλούσια παρουσία (εκδόσεις και άλλες δραστηριότητες), ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Μουσεία παιχνιδιού σε εθνικό επίπεδο και, φυσικά, το μοναδικό περιοδικό της Αργολίδας με σημαντικές παρουσιάσεις για τη λαογραφία, την Τέχνη, την κοινωνία, την ιστορία και γενικότερα τον πολιτισμό. Είναι τα εργαλεία (ανα)συγκρότησης και ανάδειξης ενός πολιτιστικού πλούτου που ξεπερνά τα τοπικά όρια και μετατρέπεται σε δημιουργική συμμετοχή στην καθημερινότητα και την ευρύτερη ιστορία. Ίσως πάλι γι’ αυτούς τους λόγους να μου φάνηκε τόσο συγκινητική, βαθύτατα συμβολική και εξαιρετικά παρήγορη για τη μνήμη, η σκηνή της της μνημόνευσης των ψυχών. Μια προσευχή για όλες της ψυχές που σεργιανούν ακόμη στους ελληνικούς τόπους και μας ζητούν να τις μνημονεύουμε με ένα κεράκι για τον καπετάνιο, τον σφουγγαρά, τον ψαρά, το δάσκαλο, το μετανάστη, όλους εκείνους τους ανθρώπους του μόχθου που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμμετείχαν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ευχή να τα εκατοστίσει ο Χ.Ο.ΕΡ. και να συνεχίσει να συμβάλει στη διατήρηση και την εξέλιξη του πολιτισμού μας.
(Γ. Κόνδης)