Γιορτή της Πέτρας 2024!

Με μεγάλη επιτυχία, για άλλη μία χρονιά,  ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες πλέον ετήσιες ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, που πραγματοποιήθηκαν 21-28 Ιουλίου 2024 και διοργανώθηκαν από τα «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.

Kεντρικός άξονας των γιορτών ήταν το 6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, με βασικό στόχο την εκπαίδευση νέων αρχιτεκτόνων και νέων μαστόρων στις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Χαρακτηριστικό του φετινού Εργαστηρίου, πέραν του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων , ήταν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εκπαιδευομένων από το χώρο της επιστήμης, αλλά και ο σημαντικός αριθμός ατόμων που ενδιαφέρονται επαγγελματικά για  την τέχνη της πέτρας.  Επιπροσθέτως, το σωματείο μας προσέφερε και φέτος, την δυνατότητα συμμετοχής στο εργαστήριο τεσσάρων  μαθητών του ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής, καλύπτοντας τα έξοδα της διαμονής και διατροφής (μια μορφή μικρής υποτροφίας).

Η  πληρότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος σε συνδυασμό με τους διακεκριμένους επιστήμονες κι έμπειρους μαστόρους-εκπαιδευτές καθώς και   οι παράλληλες δράσεις , στο πλαίσιο των Γιορτών της πέτρας, συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχία του Εργαστηρίου.

Συγκεκριμένα

Την Κυριακή, 21 Ιουλίου, στην πλατεία Ηρώων, ο σύλλογος γυναικών Λαγκαδίων ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ,  με μια εξαιρετική μουσικοχορευτική εκδήλωση, καλωσόρισε, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε Δευτέρα 22 Ιουλίου, με το πολύ ενδιαφέρον, in situ σεμινάριο, σε παλιό λατομείο, όπου ο ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Μανώλης Κορρές ανέπτυξε το θέμα «η γεωλογική ιστορία της πέτρας». Στη συνέχεια, τριάντα εκπαιδευόμενοι, καθοδηγούμενοι από τους πρωτομαστόρους-εκπαιδευτές, παρακολούθησαν τα στάδια της εξόρυξης (παραδοσιακή λατόμευση) και παράλληλα  μυήθηκαν στην αρχική επεξεργασία της πέτρας (πελέκημα).

Ακολούθησε το εντατικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, υπό την καθοδήγηση των σπουδαίων ακαδημαϊκών δασκάλων, Μανόλη Κορρέ ( Ακαδημαϊκού, Υπευθύνου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως),  Βασίλη Γκανιάτσα- Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και άλλων διακεκριμένων επιστημόνων του αντικειμένου καθώς και των ντόπιων πρωτομαστόρων και πρωτομάστορα από τον Πεντάλοφο της Μακεδονίας.  Ολοι οι εκπαιδευόμενοι μυήθηκαν στη λεπτομερέστερη  επεξεργασία της πέτρας (πελέκημα) και τον τελικό της προορισμό, πού είναι η  λιθοδομή (ξερολιθιά ή με κονίαμα). Κατασκεύασαν μαντρότοιχους με ξερολιθική κατασκευή, περιμετρικά του κεντρικού ερειπωμένου κτίσματος .

Ο κύριος χώρος πού πραγματοποιήθηκε το 6ο εργαστήριο, ήταν ένα ερειπωμένο κτίσμα, χαρακτηριστικό δείγμα της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας. Συνεχίστηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί, μετά το πέρας του 5ου Εργαστηρίου, το 2023. Εντυπωσιακή ήταν  η ανακατασκευή του  θόλου του κτιρίου, που είχε καταρρεύσει, στο πρότυπο ακριβώς του αρχικού, παλαιού θόλου. Οι εκπαιδευόμενοι  παρακολούθησαν και  συμμετείχαν σε όλα τα στάδια, από την κατασκευή του ξυλοτύπου μέχρι την τοποθέτηση όλων των λίθων (καμάρας, θόλου). Ανακατασκευάστηκε επίσης μέρος της πρόσοψης του κτιρίου μαζί με την τοξωτή λίθινη κεντρική είσοδο, με πελεκητά αγκωνάρια.

Η σταδιακή αποκατάστασή του ερειπωμένου κτίσματος, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της παραδοσιακής τέχνης, θα αποτελέσει αντικείμενο και των επόμενων εργαστηρίων.

Τις Γιορτές της Πέτρας 2024 και το 6ο Εργαστήριο επισκέφθηκαν  ο Γεν. Γραμματέας του Κ.Κ.Ε Δ. Κουτσούμπας συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Κ.Ε., ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κ. Μανδρώνης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Β. Τζαβέλλα με τον Β. Παπαδόπουλο,  η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγ. Πάντου,  ο Π. Δοϊρανλής και Π. Αναγνωστόπουλος (εκπρόσωποι της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής).  Ολοι εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίηση τους για το έργο που επιτελείται από τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ,  και υποσχέθηκαν την διαχρονική υποστήριξή τους στη δράση του σωματείου.

Το πρόγραμμα , διάρκειας επτά ημερών, περιελάμβανε, επίσης

  • Τετάρτη, 24 Ιουλίου: εσπερίδα με θέμα «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας». Στην κατάμεστη αίθουσα του Αθανασοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Λαγκαδίων, πλήθος κόσμου , όλοι οι εκπαιδευόμενοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
  • Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024: WORKSHOP με τους εκπαιδευόμενους του 5ου θερινού σχολείου για τον πολιτισμό του αγροτικού χώρου, (που διοργανώνει η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ), με τους εκπαιδευόμενους του 6ου Εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας.
  • Παρασκευή, 26 Ιουλίου: Συμμετοχή στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Διαφυλάσσοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Καλές πρακτικές και σύγχρονες προκλήσεις», που διοργανώθηκε από τη ΔΙΝΕΠΟΚ, στο πλαίσιο του 5ου Θερινού σχολείου για την πολιτιστική κληρονομιά του αγροτικού χώρου. Πραγματοποιήθηκε στο Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας. Στο παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε, με την υπέροχη διοργάνωση, στα πλαίσια της τελετής λήξης του 5ου θερινού σχολείου, στον Αϊ Γιώργη της Πλάτσας στη Δημητσάνα, συμμετείχε πλήθος κόσμου παράλληλα με τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.

Την Κυριακή, 28 Ιουλίου, σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του 6ου Εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας στο Αθανασοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων. Ο πρόεδρος των Ανθέων Γιάννης Τσιαούσης αναφέρθηκε στη σημασία των Εργαστηρίων για την ίδρυση Σχολής της Πέτρας, στα Λαγκάδια Αρκαδίας και στον Πεντάλοφο Κοζάνης και ανέδειξε την αξία της συλλογικής εργασίας των εκπαιδευόμενων, η οποία αποτυπώθηκε στην εξαίρετη πορεία των έργων που υλοποιήθηκαν. Ο συντονιστής του Επιστημονικού Συμβουλίου του σωματείου μας , καθηγητής ΕΜΠ Βασίλης Γκανιάτσας, έκανε μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του Εργαστηρίου και αναφέρθηκε ενδελεχώς στην αξία της μαστορικής γνώσης. Ακολούθησε η απονομή των διπλωμάτων στους εκπαιδευόμενους, με τον Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επισκέφθηκε τα Λαγκάδια για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη, να απονέμει το πρώτο δίπλωμα. Αναφερόμενος στα «Άνθη της Πέτρας», εξήρε το σπουδαίο έργο που επιτελούν και τόνισε την ανάγκη της πολύπλευρης ενίσχυσης τους. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υποστήριξης, από την πλευρά του Δήμου, των μεγάλων στόχων των Ανθέων όπως, η Σχολή της Πέτρας και το «Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής & Πέτρας» στο Ρηγοπουλέικο αρχοντικό. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Π. Μπέτσα και ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Λαγκαδίων Δ. Καγιούλης. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απονομή διπλωμάτων από τους εκπαιδευτές μαστόρους (Π. Γκιώκα, Στ. Καγιούλη, Π. Τσαφαρά, Ν. Καγιούλη και Δ. Καγιούλη) στους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν με ενθουσιασμό τα συναισθήματά τους για τη βιωματική εμπειρία που είχαν, στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας καθώς και την έντονη επιθυμία τους να παρακολουθήσουν το Εργαστήριο και τα επόμενα χρόνια. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κ. Φ. Μαρινοπούλου να ερμηνεύει ένα πολύ όμορφο δημοτικό τραγούδι (για την ερμηνεία του οποίου βραβεύτηκε πολύ πρόσφατα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού), και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Λαγκαδίων Π. Σκαρμέα να παραδίδει, μαζί με τον Κ. Γιαννικόπουλο (υπεύθυνο της έκθεσης φωτογραφίας που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο),  στον Δ. Κουτσούμπα, ένα αντίγραφο παλιάς φωτογραφίας από πορεία ειρήνης στα Λαγκάδια.

Τα Άνθη της Πέτρας ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα κι εκτιμούν ότι οι Γιορτές της Πέτρας  δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξή τους σε διακριτό πολιτιστικό θεσμό της πατρίδας μας. Σε επίπεδο φορέων θα πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη συμβολή της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και τοπικών φορέων όπως ο Σύλλογος Γυναικών Λαγκαδίων ”Τρισεύγενη” και το Διασυνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.

Τέλος, το σωματείο μας εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στο ΥΠΠΟ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Γορτυνίας για τη διαχρονική οικονομική υποστήριξή τους, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων.

 

 

Σχετικά

Advertisment
Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα